Новини

 • 22.02.2021
  СТО БЕЗПЛАТНИ ПРЕГЛЕДА ЗА ЖЕНИ СЪС СЪМНЕНИЕ ЗА ЕНДОМЕТРИОЗА ОТ 01 МАРТ 2021 г. В БОЛНИЦА "НАДЕЖДА"
  Всички Повече
 • 21.02.2021
  Становище на МБАЛ „Надежда“ за ваксинирането на пациенти, планиращи бременност
  Всички Повече
 • 21.02.2021
  Становище на МБАЛ „Надежда” относно ваксинирането на бременни
  Всички Повече
 • 08.02.2021
  Детски консултации в Медицински център "Надежда" в Paradise Center
  Всички Повече
 • 21.01.2021
  Честит професионален празник на всички акушерки и акушер-гинеколози
  Всички Повече

Татко навреме

Д-р Джаудат Макки пред сп. "МОЕТО БЕБЕ и аз"

ТАТКО НАВРЕМЕ

Преди няколко месеца публикувахме статията „Майка навреме”, в която разказахме за усилията на екипа от болница „Надежда” да информира жените в репродуктивна възраст за това колко важно е да следят „часовника” на тялото си, ако искат да станат родители. Тогава от вас, читателите ни, дойде предложение да представим темата и от гледна точка на „мъжкия фактор”. Какво значи да си „татко навреме” и какви препятствия срещат мъжете по пътя към бащинството научихме от уролога андролог д-р Джаудат Макки.

Две неща особено ни допаднаха в разговора с д-р Макки, макар да ги подозирахме, сигурно ще допаднат и на вас. Първо, легендата за силния пол е развенчана окончателно, защото според андролога силният пол са жените и второ, за да е таткото „във форма” е нужен интензивен секс. Този разговор ни разкри и повече за мъжките страхове и проблемите с които се сблъсква силната (по стар стил) половина на семейството. Това налага извода, че мъжете, които искаме да направим татковци, се нуждаят от внимание, съпричастие и разбиране точно толкова, колкото и ние самите.

Д-р Джаудат Макки
И за миг не съм допускала, че ще имам стандартна среща с въпроси и отговори. Д-р Макки е роден в Сирия, но тъй като баща му е дипломат семейството се мести в Дамаск, а по-късно в Кайро. Завършвайки средното си образование Джудат Макки, чиято майка била сигурна, че ще стане лекар, защото го сънувала с бяла престилка, идва в България, за да завърши Медицинска академия. Така сбъдва своята мечта и майчиния сън. Специализира в Клиниката по урология в Александровска болница, по-късно се присъединява към екипа на „Надежда”, за да помага с професионалните си умения и опит на мъжете, които водят своята борба със стерилитета.
Като всеки необикновен мъж и д-р Макки има необикновени увлечения – изкушен е от екстремните спортове и любимият му начин да релаксира и разрежда напрежението е като изпитва възможностите на мотоциклета си. Баща на три деца – възможно най-подходящата визитка за специалист като него.


Какво мисли един 100-процентов мъж за силния пол
„Когато станах лекар разбрах, че силният пол е женския, не мъжкия. Аз се имам за стопроцентов мъж, не ме е страх от нищо, и мислех, че и другите са такива. За съжаление такива като мене са рядкост. В първите години работех в една голяма болница и „водех” стаи – женски и мъжки. Тогава забелязах разликите в подхода. Когато имаше визитация, жените бяха подготвени, някои дори с червило, задаваха въпроси, изискваха индивидуално внимание към всяка. Понякога се е налагало да се извършват манипулации, някои от които болезнени, но жените не показват болката си. Докато при подобен случай мъжете пациенти започват да се оплакват още преди да съм ги докоснал.”


Пикът на мъжката плодовитост
”Факторът „възраст” е от голямо значение. При мъжа е малко по-благоприятен, но също оказва сериозно влияние. Между 25 и 45-годишна възраст мъжът е в най-плодовития си период. След това възрастта взема своето. Тя може да е един от факторите, които да пречат на забременяването. Изключения има, но възрастните бащи не са общовалидно правило. Това е така, защото се нарушава качеството на спермата. Тя е зависима от сексуалния живот на мъжа. С напредването на възрастта сексуалните контакти са по-редки, а това влияе върху подвижността на сперматозоидите. Активният мъж трябва да прави интензивен секс – веднъж дневно. За съжаление напоследък идват доста семейства, при които това е рядкост. Някои правят секс на 15-20 дена, а има и семейства, при които подобни контакти са на три месеца веднъж. Това е свързано с начина на живот и много други фактори. Но е сериозен проблем при желанието за дете.”

Факторите, които вредят на мъжката плодовитост
”Тези фактори са вродени и придобити. Придобитите са тези, които могат да бъдат повлияни с активен и здравословен начин на живот.
Най-сериозен сред тях е стресът, другите, също толкова широко известни, са алкохолът, дрогата (която става за съжаление все по-често срещан фактор за безплодие при младите мъже), тютюнопушенето, анаболите за мускулна маса, наднорменото и поднорменото тегло. Последните две влияят силно върху самочувствието на мъжа, формират комплекси, които са причина той все по-рядко да прави секс и това дава отражение върху качеството на сперматозоидите.”

Правило ли е профилактиката
„Оптималният период, когато мъж и жена се събират и решават, че искат да имат бебе, правят секс всеки ден, е 6 месеца. Ако не се получат нещата трябва да се потърси лекарска помощ, както от мъжа така и от жената. При мъжа е по-лесно, защото когато дойде при нас, и направим спермограма веднага става ясно дали става дума за мъжки или за женски фактор на стерилитет. Обичайната практика е да се направи преглед, когато има съмнение за проблем, а това често е закъсняла реакция. Няма традиции за профилактични прегледи дори при жените. А и с годишното посещение при гинеколога не може да се диагностицира проблем със зачеването, тъй като той се ограничава до стандартния преглед и цитонамазка.”

Спермограмата – мъжкият „документ за самоличност”
”Преди да даде материал за изследване мъжът трябва да има въздържание между три и пет дена, макар че за мен по-добрият вариант е мъжът да прави интензивен секс – веднъж дневно, и да се въздържа ден преди изследването – тогава подвижността на сперматозоидите е по-добра. Но цитираният срок е приет, за да е по-голям обемът на отделената семенна течност. При спермограмата се следят следните показатели – вискозитет, цвят, концентрация, подвижност, морфология.”

Какви проблеми се откриват с нея
”Обемът - ако е по-малък от милилитър и половина – няма как да се стигне до яйцеклетката, защото няма достатъчно течност.
Концентрацията – когато в един милилитър концентрацията е намалена пак е трудно сперматозоидите да стигнат до яйцклетката,
Подвижността – когато сперматозоидите не са достатъчно подвижни вероятността от забременяване пак е много рядка.
Морфология – проблемите са свързани с оформянето на самата мъжка полова клетка, един сперматозоид има глава, шия и опашка, ако има нарушения, отново не може да бъде оплодена яйцеклетката.
Затова спермограмата ни показва какво всъщност липсва.
Нямам точна статистика, но цитираните нарушения се срещат с почти еднаква интензивност, а често става дума и за съвкупност от всички фактори.”

Каква е терапията
„Препоръчваме препарати, съдържащи минерали и витамини, които подпомагат сперматогенезата. Според моята практика, след тримесечен курс на лечение 60 % от пациентите се подобряват, 40 % се приближават към установената норма, а 20 % не се повлияват. Разбира се подобна терапия трябва да е съпроводена от здравословен начин на живот. Не е необходимо да се стига до крайности, защото категоричният отказ от вредните навици също е стрес, но всичко трябва да е с мярка.”

Възможностите на медицината
”Преди години пункцията и биопсията са били невъзможни и непознати като начин да се „вади” материал от мъжа. По-рано, когато не са се получавали нещата, винаги се е приемало, че причината е у жената. Според мен, в последните години, съотношението между мъжа и жената като проблеми е 50 на 50. Какви са най-често срещаните проблеми, които медицината разрешава успешно? Например имаме мъж в азооспермия, т.е. няма сперма в еякулата. Нарушението е два вида - при ретроградна еякуляция – мъжът стига до оргазъм, но не отделя семенна течност, защото има нарушение, поради което тя се връща към пикочния мехур. Тогава ние извличаме сперма от урината. Имаме около 5 такива случая месечно. Какво се прави в такъв случай? Пациентът пие алкална течност, след това влиза да дава материал, стига до оргазъм, след това дава урина и от нея извличаме сперматозоиди. Звучи абсурдно, но имаме доста деца, родени по този метод. При азоспермия от втори вид – се прави пункция, защото се влиза с игла, ако случаят не е подходящ за пункция, правим биопсия на тестисите и вземаме материал. Процедурите са болезнени, затова приспиваме пациентите за кратко. Имах само един случай – американски военен, който не желаеше никаква упойка, ние му обяснявахме че боли, защото тази област е чувствителна, че трябва да го вържем, но той не помръдна, въпреки че го бодох 6 пъти и извадих много добър материал. При мъжете винаги ги има тия въпроси – ще боли ли, ще ме приспите ли. Аз съм против болката, тя скъсява живота на човека. Винаги преодолявам дистанцията с пациентите, опитвам се да им бъда приятел, защото те идват при мен „разбити”, заради проблема си, и мислят само за резултата от лечението. Самочувствието им е накърнено, затова говорим повече, споделям опита си като лекар. Това е вид терапия за тях. Но определено имат нужда от психологическа помощ.”

Успешният безнадежден случай

„Един пациент с семепроводи или липса на продукция на сперматозоиди от тестиса.">азооспермия се беше подложил на всички генетични и хормонални изследвания, всичко беше в норма. Когато направихме биопсията обаче се оказа, че няма сперматозоиди. В такъв случай, ние насочваме двойката към донорска програма. Този човек обаче не се отказа. Две години по-късно, минавайки покрай клиниката, реши си направи спермограма. Ние открихме материал, който замразихме, след това жената дойде, след стимулация пунктирахме, имаше оплождане, трансфер и дете. Оказа се, че не е направил нищо, за да промени състоянието си, но има и чудеса.”

Толерантен ли е българският мъж
”Насочването към донорска програма е деликатен момент за двойката. Опитът ни сочи, че когато проблемът е у мъжа в 1 от 10 случая отказът на силната половинка е категоричен. Двама от мъжете го приемат много тежко и им е нужно време, за да преодолеят това. Понякога, след година-две се включват в програмата. Седем от потенциалните татковци приемат идеята веднага. И това всъщност е добрата новина.”


Рецептата за правене на бебе
”Мъжът който ще създава семейство, първо трябва да му е осигурил нормален начин на живот, елементарните удобства за отглеждане на дете. В противен случай се чувства подтиснат, а това поражда комплекси, които могат да се превърнат в проблем за способността му да се възпроизвежда. И разбира се – трябва да има любов и повече секс.”

« Обратно

Разпечатайте тази страница
Споделете тази страница: