Новини

 • 05.05.2021
  bTV Репортерите: "Спасените" - история за вярата и надеждата!
  Всички Повече
 • 27.04.2021
  Пубертет
  Всички Повече
 • 24.04.2021
  ЗА РАЖДАНЕТО НА БЛИЗНАЧКИТЕ ТЕОДОРА И МИХАЕЛА
  Всички Повече
 • 23.04.2021
  ГРАФИК ЗА РАБОТА ПРЕЗ МАЙСКИТЕ ПРАЗНИЦИ В ПЕРИОДА 30 АПРИЛ – 9 МАЙ 2021
  Всички Повече
 • 22.04.2021
  ВСИЧКИ ТРЯБВА ДА БЪДЕМ ЧУВСТВИТЕЛНИ КЪМ МОМЕНТИТЕ, КОИТО НИ ПОКАЗВАТ, ЧЕ НЕ СМЕ ЩАСТЛИВИ
  Всички Повече

При правилна диагностика и терапия заболяванията на щитовидната жлеза са лечими

Мария Силяновска е председател на Сдружението на засегнатите от болести на щитовидната жлеза ВИОМ. През м. май организацията стартира национална скринингова и информационна кампания за профилактика на заболяванията на щитовидната жлеза, част от която е и болница за женско здраве "Надежда". Мария взе участие и в училището "Майка навреме", което беше посветено на темата за щитовидната жлеза. Днес, когато отбелязваме международния ден за борба с болестите на щитовидната жлеза, се срещнахме с Мария. Ето какво ни разказа тя.

 • Мария, какво провокира идеята да направите организация, която работи в полза на пациентите с проблеми с щитовидната жлеза?

Преди 10 години имах здравословен проблем. Опитах се да намеря информация в българските сайтове, но такава нямаше. Един от най-добрите ендокринолози в България беше мой съученик. Тогава осъзнах, че не всички хора имат моя късмет. Реших, че трябва да направя нещо, за да помогна на хората, които имат проблеми с щитовидната жлеза. През 2008 г. заедно с племенника ми създадохме сайта thyroidbg.com. Превеждахме от чужди информационни сайтове. Така се започна. През 2011 г. съвместно с проф. Пандев и други съмишленици създадохме Сружение ВИОМ. Решихме, че ще работим организирано с основната идея да подобрим достъпа до информация относно заболяванията на щитовидната жлеза, както и да подобрим контакта пациент - лекар-специалист и насочването към адекватна диагностика и лечение.

 • Кои са най-честите проблеми, свързани с щитовидната жлеза?

Най-често срещаното заболяване е хипотиреоидизъм. Симптоматиката е най-различна: напълняване, умора, слабост и намалена работоспособност, депресивни състояния, проблеми със сърдечносъдовата система, нарушение на съня. Ние дори не подозираме, че всичко това може да е израз на проблеми с щитовидната жлеза. Защото това е орган, за който малко хора се сещат, но накрая се разбира, че проблемът е точно в щитовидната жлеза. Неслучайно тази година мотото на международната тиреоидна седмица е „Не си ти, а твоята щитовидна жлеза".

Ето защо ние водим информационни кампании. Разпространяваме и листовки с функционален тест за самооценка, който всеки може сам да направи. Ако има над определен брой отговори с „да" , трябва да се обърне към ендокринолог.

 • Самата Вие сте пациент с проблеми с щитовидната жлеза, разкажете ни.

Още от малка си спомням, че ме водеха при различни ендокринолози и трябваше да гълтам едни големи хапчета. След това претърпях две операции.Сега всичко е наред. Това е и моето посланието – заболяванията на щитовидната жлеза,въпреки че са често разпространени, при правилна диагностика и терапия са лечими.

 • В болница „Надежда" предстои реализирането на инициатива по повод Международния ден на заболяванията на щитовидната жлеза, чийто важен партньор е Вашата организация. Кои са основните пациентски групи, които ще бъдат обхваните в съвместната кампания?

Бих искала да спомена две думи за тази инициатива. От 2008 Международната тиреоидна федерация определя 25 май като международен ден на щитовидната жлеза, а седмицата за международна седмица.
Затова през месец май в много държави в света се организират инициативи, чиято цел е да повишат информираността за важността на този орган, който е главен регулатор в организма. А относно въпроса жените са по-често за засегнати от заболявания на щитовидната жлеза. Затова и сериозен интереси към скрининговите ни кампании проявяват представителите на нежния пол. Това разбира се не означава, че няма и засегнати мъже, но това се случва значително по-рядко.

 • Какво бихте посъветвали нашите читатели, които се сблъскват със здравословни проблеми свързани с щитовидната жлеза и тези, които никога не са се изследвали?

Бих посъветвала някои от рисковите групи като жени с репродуктивни проблеми, бременни жени, жени над 45 години да посетят ендокринолог и да си направят изследване на хормоните TSH и fT4, и ехография на щитовидната жлеза. За тези, които имат вече установен проблем моята препоръка е да намерят добър лекар специалист, на когото да вярват и да изпълняват предписанията му. Тогава ще има положителен резултат и няма да се промени качеството им на живот.

« Обратно

Разпечатайте тази страница
Споделете тази страница: