Новини

 • 05.05.2021
  bTV Репортерите: "Спасените" - история за вярата и надеждата!
  Всички Повече
 • 27.04.2021
  Пубертет
  Всички Повече
 • 24.04.2021
  ЗА РАЖДАНЕТО НА БЛИЗНАЧКИТЕ ТЕОДОРА И МИХАЕЛА
  Всички Повече
 • 23.04.2021
  ГРАФИК ЗА РАБОТА ПРЕЗ МАЙСКИТЕ ПРАЗНИЦИ В ПЕРИОДА 30 АПРИЛ – 9 МАЙ 2021
  Всички Повече
 • 22.04.2021
  ВСИЧКИ ТРЯБВА ДА БЪДЕМ ЧУВСТВИТЕЛНИ КЪМ МОМЕНТИТЕ, КОИТО НИ ПОКАЗВАТ, ЧЕ НЕ СМЕ ЩАСТЛИВИ
  Всички Повече

При голяма част от болестите диетотерапията е задължителен елемент на комплексното съвременно лечение.

Проф. Петрова, какво предлага кабинетът по диетология и здравословно хранене в МБАЛ“Надежда“?

Кабинетът по диетология и здравословно храненеeна разположение навсички пациенти на МБАЛ "Надежда"за консултации за здравословно и диетично хранене, разработване на хранителни и диетични режими, съобразени с индивидуалните потребности и специфични здравни проблеми.

Пациентите, които искат да направят консултация при Вас, нуждаят ли се от някаква специална предварителна подготовка?

Когато се записват за консултация, пациентите трябва да изпращат на имейл dietolog@nadezhda.bg информация относно възрастта, теглото, ръста и наличието на здравни проблеми и/ или заболявания, които имат понастоящем, както и сериозни здравни проблеми, които са имали в миналото.

Необходимо е да носят резултати от направени изследвани във връзка със здравните проблеми, за които се прави диетичната консултация. Ако нямат направени изследвания, ще им бъдат назначени, ако това е наложително за създаване на диетичен режим.

Препоръчително е пациентите да са облечени и обути по начин, който позволява да останат по леки дрехи и без обувки, подходящи за измерване на телесното тегло и ръста.

Това с какво и как се храним влияе на нашето здравословно състояние. В каква степен правилното хранене спомага за превенцията от заболявания и тяхното успешно лечение?

Храненето има ключова роля при превенцията на всички хронични болести, които са основна причина за преждевременната смъртност и инвалидизация, като затлъстяване, диабет тип 2, сърдечно-съдови заболявания, остеопороза, ракови заболявания и други.

Съществуват убедителни доказателства за връзка между храненето през първите 1000 дни от живота (със старт зачеването на плода) и риска от затлъстяване, диабет и сърдечно-съдови болести в по-късна възраст. Промените в развитието, предизвикани през първите 1000 дни, имат дълготраен ефект и повлияват метаболизма и здравето десетилетия по-късно, като този механизъм се нарича хранително програмиране на болестите през ранния живот. Особено важно значение имат храненето и хранителният статус на жената преди и по време на бременност. Наднорменото тегло и затлъстяването на майката преди забременяване, високото наддаване на тегло по време на бременността и раждането на дете с тегло по-голямо от 4500 грама увеличава значимо риска от затлъстяване и инсулинова резистентност на детето в по-късна зряла възраст. От друга страна, поднорменото тегло на майката преди бременността и ниското наддаване на тегло през бременността са предпоставка за ниско тегло при раждане на бебето (под 2500 г), което увеличава риска на детето от коремно затлъстяване, хипертония и диабет тип 2 в зряла възраст.

Храненето не е единствен, но е изключително важен фактор за създаване и поддържане на добър имунитет и намаляване на риска от инфекциозни и възпалителни заболявания.

При голяма част от болестите диетотерапията е задължителен елемент на комплексното съвременно лечение. Справянето със затлъстяването е невъзможно без диетична интервенция. Подходящото хранене, съобразено с методите и етапите на лечение, подобрява тяхната ефективност и е важно при всички болести. Храненето има ключова роля за възстановяване на организма след прекарани заболявания и сериозни хирургически интервенции.

Храненето може ли да помогне при лечението на репродуктивните проблеми?

Храненето, хранителният статус и телесното тегло имат важна роля за репродуктивното здраве на жената и мъжа и за успеха на лечението на безплодието.

Както наднорменото тегло и затлъстяването, така и поднорменото тегло при жената могат да бъдат причина за нарушения на комплексната балансирана хормонална среда, необходима за контрола на менструалния цикъл, овулацията, развитието на ендометриума и имплантацията на яйцеклетката, което да бъде причина за безплодие. При наднормено тегло има 2 пъти по-голям риск от развитие гестационен диабет и прееклампсия, а при затлъстяване този риск е 3 пъти по-висок, като има висок риск плодът да не може да бъде износен поради аборт, преждевременно раждане или мъртво раждане.

Ин-витро оплождането и други асистирани репродуктивни техники при жени с поднормено и наднормено тегло имат по-малка успеваемост, изискват по-големи дози гонадотропини и по-продължително прилагане.

Затлъстелите мъже имат по-често нарушена сперматогенеза (намален брой сперматозоиди в еякулата, по-висок % сперматозоиди с абнормна морфология), намалено либидо, еректилна дисфункция, импотентност, като причините са свързани с хормоналния дисбаланс – повишени нива на естрогените и гонадотропините, на по-ниски нива на тестостерона. Поднорменото тегло при мъжете също оказва влияние върху качеството на спермата - намален брой сперматозоиди, по-малка подвижност на сперматозоидите.

Неблагоприятен ефект върху възможността за зачеване оказват също специфични хранителни дефицити и възпалителни процеси, които могат да бъдат повлияни от храненето. Поликистозният овариален синдром успешно се повлиява от специфична диета.

Подобряването на храненето и хранителния статус на жените и мъжете в периода на преконцепция има потенциал да намали риска за инфертилитет при двойките и значимо да подобри успеваемостта на прилаганите техники на асистирана репродукция.

Подобряването на храненето и хранителния статус, подходящата корекция на телесното тегло увеличават шанса на двойката за зачеване и подобряват успеваемостта на прилаганото лечение на безплодието и това е важна цел на моята работа.

Бременност и хранене – кое е най-важното, което трябва да знаят бременните жени за режима си на хранене в този период?

Храненето и хранителният статус на жената при старта на бременността и по време на цялата бременност имат ключова роля за развитието на плода и раждането на здраво бебе, за здравето на бременната жена и намаляване на риска от усложнения.

Ако теглото на жената преди бременността е поднормено или наднормено, трябва да се приложи диета за неговото коригиране. Всяка благоприятна промяна в теглото води до по-добри условия за развитие на плода и по-добри шансове за изхода на бременността.

Дефицитът на витамина фолат в ранната бременност създава висок риск от спина бифида, вроден дефект на невралната тръба, която се формира до края първия месец на бременността, когато жената най-често не знае, че е бременна. Потребностите от витамина по време на бременност са значително увеличени и е много трудно да бъдат осигурени само от храната. Ето защо, всички жени, които имат намерение да раждат,трябва да приемат поне 3 месеца преди забременяване фолиева киселина като хранителна добавка в количество по 400 мкг на ден за осигуряване на добър старт при евентуална бременност. Доказано е, че това намалява риска от спина бифида на детето със 70-80%. Приемът на фолиева киселина трябва да продължи през 1-ия триместър, но е препоръчително да се взима през цялата бременност, тъй като намалява риска от прееклампсия, аборт, преждевременно раждане.

Бременната жена не е необходимо да спазва специална диета! Тя трябва да се стреми да има здравословен модел на хранене, храненето да е балансирано и пълноценно, да няма хранителни дефицити. Не е необходимо да яде за двама. Потребностите от енергия се увеличават чак през 2-ия триместър с около 250-300 ккал, а през 3-ия триместър – с около 500 ккал.

Има някои хранителни вещества, които са със специално значение за развитието на плода и затова е препоръчително бременната жена да се стреми да приема достатъчно храни, които са техни източници. Важен е адекватният прием на омега-3 полиненаситени мастни киселини, които имат голямо значение за развитието на нервната система и интелектуалния капацитет на детето. Препоръчва се консумацията на риба, богата на тези мастни киселини (сьомга, но не пушена, мерлуза, херинга, сардини, пъстърва). Не трябва обаче да се консумират големи риби като акула, риба тон, риба меч, тъй като те натрупват живак. Консумация на ленено семе, сусам, ядки, масло от орехи и други ядки също е препоръчителна, тъй като те са добри източници на полезните мастни киселини.

По време на бременността има повишени потребности от желязо, тъй като то е необходимо за развитието на плода и плацентата, за синтез на еритроцити. Последствията при железен дефицит на бременната жена включват преждевременно раждане, намаляване растежа на плода и ниско тегло при раждане, ниски запаси на желязо при новороденото и риск от железен дефицит, нарушения на имунитета на бебето и увеличена неонатална заболеваемост, когнитивни нарушения при детето (намаляване на паметта, концентрацията, вниманието). Потребностите от желязо при бременност могат да бъдат покрити с добре построена диета, ако запасите от желязо са адекватни, но при лош старт има необходимост от прием на желязо като хранителна добавка. Храните, богати на желязо, са месо и риба, от тях то се усвоява най-добре. Много растителни храни също съдържат значителни количества желязо (тъмнозелени листни зеленчуци, бобови, пълнозърнести храни, ядки), но желязото от тях се усвоява в значително по-малка степен. То може да се подобри, ако едновременно с тях се приемат зеленчуци и плодове, богати на витамин С.

Не е нужно по време на бременност и кърмене жените избягват или ограничават алергенните храни (например краве мляко, яйца, фъстъци), освен ако майката няма алергия към някои храни. Изключването на алергенни храни не води до превенция или намаляване на риска от хранителни алергии при децата, докато рискът от недохранване на майката и потенциалните вреди за плода и кърмачето могат да бъдат значителни.

По време на бременност се изключват алкохолът, суровите, термично необработени животински храни, поради риск от микробиални инфекции, кофеиновите напитки се ограничават.

След раждането храненето на майките има много важно значение за нейното здраве и възстановяване, за продукцията на кърма и осигуряване на кърмене на бебето, най-доброто хранене за него.

Консултации на жените за добър старт на бременността, по време на цялата бременност и след раждане са важна част от моята работа.

В какви други медицински направления освен репродуктивното здраве и грижата за бременните и родилките нашите пациенти ще могат да разчитат на Вашата компетентна помощ?

Както посочих по-горе, подходящото хранене подобрява ефективността на лечението на болестите и е необходимо за възстановяване от техните последствия.

Пациентите на МБАЛ „Надежда“ могат да разчитат наконсултации за здравословно и диетично хранене, което ще съдейства за лечението на техните заболявания, както иза преодоляване навъзможните странични ефекти при медикаментозно, хирургично и друг вид лечение, за подкрепа възстановяванетона организма.

В МБАЛ „Надежда“ се извършваранна диагностика на редица болестипри жените, включително и онкозаболявания, което дававъзможност за намаляване на риска от неблагоприятното им развитие и превенция на усложнения.Диетичните интервенции в тези случаи могат да имат важен принос.

Жените, които се обръщат за помощ към болницата, могат да получатконсултацииотносно съвременните принципи на здравословно хранене за намаляване на риска от болести,съдействие запромяна нахранителното поведениеи модела на хранене за постигане на дълготрайно здраве.

« Обратно

Разпечатайте тази страница
Споделете тази страница: