Новини

 • 05.05.2021
  bTV Репортерите: "Спасените" - история за вярата и надеждата!
  Всички Повече
 • 27.04.2021
  Пубертет
  Всички Повече
 • 24.04.2021
  ЗА РАЖДАНЕТО НА БЛИЗНАЧКИТЕ ТЕОДОРА И МИХАЕЛА
  Всички Повече
 • 23.04.2021
  ГРАФИК ЗА РАБОТА ПРЕЗ МАЙСКИТЕ ПРАЗНИЦИ В ПЕРИОДА 30 АПРИЛ – 9 МАЙ 2021
  Всички Повече
 • 22.04.2021
  ВСИЧКИ ТРЯБВА ДА БЪДЕМ ЧУВСТВИТЕЛНИ КЪМ МОМЕНТИТЕ, КОИТО НИ ПОКАЗВАТ, ЧЕ НЕ СМЕ ЩАСТЛИВИ
  Всички Повече

От две до четири седмици след преживян стрес може да се развият първите симптоми на неврологично заболяване

Д-р Атанасова, от 18 септември в МБАЛ „Надежда“ отваря врати консултативен кабинет „Неврология“. Какви медицински услуги ще предложи той на нашите пациенти?

- Здравейте, от 18.09.2018 г всеки вторник от 16:00 ч. до 18:00 ч. ще провеждам прегледи и консултации на пациенти с неврологични оплаквания и заболявания. Всеки, който желае, може да си запише час на място или по телефона на регистратурата в МБАЛ „Надежда“, както и в електронната страница на сайта на болницата.

Пациенти с какви оплаквания могат да се обърнат към Вас за консултация?

- Пациенти със следните оплаквания могат да се обръщат към мен за консултация и преглед: слабост, изтръпване, мравучкане, болка и нарушена координация в крайниците, затруднена походка, главоболие, световъртеж, нарушения в говора и гълтането, спадане на клепачите, двойно виждане, размазано виждане, придобито кривогледство, промяна в настроението, повишена уморяемост и др.

Кои са най-честите неврологични заболявания, които срещате в практиката си?

- Едни от най-честите неврологични заболявания, които срещам в практиката си, са: пациенти с остри съдови мозъчни инциденти (исхемични и хеморагични мозъчни инсулти), множествена склероза, мистения гравис, полиневропатии с различна генеза (най-често диабетни полиневропатии, синдром на Гилен-Баре), пациенти с остри и хронични радикулерни болкови синдроми, болка в кръста, главоболие с различна генеза, световъртеж с различна генеза, пациенти с тревожно-депресивни състояния, пациенти с менингити и енцефалити, пациенти с гръбначномозъчни синдроми с различна генеза и др.

Кои са факторите, които ги отключват, и съществуват ли мерки за превенция?

- Най-често неврологичните заболявания имат отключващ фактор и това са повишеното нервно-психично (т.нар. психически стрес) и физическо напрежение (след тежко физическо натоварване, прекарана остра вирусна инфекция, травма на тялото, оперативни интервенции, дълго излагане на тялото на високи и ниски атмосферни температури). Обикновено от две до четири седмици след преживян стрес може да се развият първите симптоми на заболяването.

Бременността има ли връзка с изявата или обострянето на някои неврологични състояния?

- При някои от хроничните неврологичните заболявания се постига трайна ремисия по време на нормално протичаща бременност (множествена склероза, миастения гравис, епилепсия). Обичайната практика е по време на бременността да се продължи основното лечение на болестта с минимални дози и по-често проследяване на състоянието на пациентката.

Все повече хора в днешно време се оплакват от хронично главоболие. Какви са най-честите причини за появата му и как да го избегнем?

- Най-честата причина за хронифициране на главоболието е хроничният психически стрес. Особено важно за профилактиката на ежедневното хронично главоболие е спазване на стриктен режим на почивка и активни дейности, здравословно хранене (ограничена консумация на алкохол и кафе, както и на тонизиращи напитки), спорт поне два пъти седмично и редовни излети сред природата. Всякакви релаксиращи процедури (СПА процедури, масажи и т.н.) са от значение за доброто повлияване на главоболието.

Какви са методите за диагностика на неврологични заболявания и кои от тях ще бъдат прилагани в МБАЛ „Надежда“?

- Методите за диагностика при неврологичните заболявания са най-разнообразни (КТ, МРТ, ЕМГ, ДСГ, ЕЕГ, ликворологични и кръвни изследвания, неврофизиологични, невроофталмологични, невропсихологични, невроимунологични и т.н.). Методите за изследване се преценяват индивидуално за всеки пациент. МБАЛ „Надежда“ разполага със скенер, рентген и лаборатория за кръвни изследвания, които могат да се използват за диагностичните нужди на пациентите.

« Обратно

Разпечатайте тази страница
Споделете тази страница: