Новини

 • 22.02.2021
  СТО БЕЗПЛАТНИ ПРЕГЛЕДА ЗА ЖЕНИ СЪС СЪМНЕНИЕ ЗА ЕНДОМЕТРИОЗА ОТ 01 МАРТ 2021 г. В БОЛНИЦА "НАДЕЖДА"
  Всички Повече
 • 21.02.2021
  Становище на МБАЛ „Надежда“ за ваксинирането на пациенти, планиращи бременност
  Всички Повече
 • 21.02.2021
  Становище на МБАЛ „Надежда” относно ваксинирането на бременни
  Всички Повече
 • 08.02.2021
  Детски консултации в Медицински център "Надежда" в Paradise Center
  Всички Повече
 • 21.01.2021
  Честит професионален празник на всички акушерки и акушер-гинеколози
  Всички Повече

От две до четири седмици след преживян стрес може да се развият първите симптоми на неврологично заболяване

Д-р Атанасова, от 18 септември в МБАЛ „Надежда“ отваря врати консултативен кабинет „Неврология“. Какви медицински услуги ще предложи той на нашите пациенти?

- Здравейте, от 18.09.2018 г всеки вторник от 16:00 ч. до 18:00 ч. ще провеждам прегледи и консултации на пациенти с неврологични оплаквания и заболявания. Всеки, който желае, може да си запише час на място или по телефона на регистратурата в МБАЛ „Надежда“, както и в електронната страница на сайта на болницата.

Пациенти с какви оплаквания могат да се обърнат към Вас за консултация?

- Пациенти със следните оплаквания могат да се обръщат към мен за консултация и преглед: слабост, изтръпване, мравучкане, болка и нарушена координация в крайниците, затруднена походка, главоболие, световъртеж, нарушения в говора и гълтането, спадане на клепачите, двойно виждане, размазано виждане, придобито кривогледство, промяна в настроението, повишена уморяемост и др.

Кои са най-честите неврологични заболявания, които срещате в практиката си?

- Едни от най-честите неврологични заболявания, които срещам в практиката си, са: пациенти с остри съдови мозъчни инциденти (исхемични и хеморагични мозъчни инсулти), множествена склероза, мистения гравис, полиневропатии с различна генеза (най-често диабетни полиневропатии, синдром на Гилен-Баре), пациенти с остри и хронични радикулерни болкови синдроми, болка в кръста, главоболие с различна генеза, световъртеж с различна генеза, пациенти с тревожно-депресивни състояния, пациенти с менингити и енцефалити, пациенти с гръбначномозъчни синдроми с различна генеза и др.

Кои са факторите, които ги отключват, и съществуват ли мерки за превенция?

- Най-често неврологичните заболявания имат отключващ фактор и това са повишеното нервно-психично (т.нар. психически стрес) и физическо напрежение (след тежко физическо натоварване, прекарана остра вирусна инфекция, травма на тялото, оперативни интервенции, дълго излагане на тялото на високи и ниски атмосферни температури). Обикновено от две до четири седмици след преживян стрес може да се развият първите симптоми на заболяването.

Бременността има ли връзка с изявата или обострянето на някои неврологични състояния?

- При някои от хроничните неврологичните заболявания се постига трайна ремисия по време на нормално протичаща бременност (множествена склероза, миастения гравис, епилепсия). Обичайната практика е по време на бременността да се продължи основното лечение на болестта с минимални дози и по-често проследяване на състоянието на пациентката.

Все повече хора в днешно време се оплакват от хронично главоболие. Какви са най-честите причини за появата му и как да го избегнем?

- Най-честата причина за хронифициране на главоболието е хроничният психически стрес. Особено важно за профилактиката на ежедневното хронично главоболие е спазване на стриктен режим на почивка и активни дейности, здравословно хранене (ограничена консумация на алкохол и кафе, както и на тонизиращи напитки), спорт поне два пъти седмично и редовни излети сред природата. Всякакви релаксиращи процедури (СПА процедури, масажи и т.н.) са от значение за доброто повлияване на главоболието.

Какви са методите за диагностика на неврологични заболявания и кои от тях ще бъдат прилагани в МБАЛ „Надежда“?

- Методите за диагностика при неврологичните заболявания са най-разнообразни (КТ, МРТ, ЕМГ, ДСГ, ЕЕГ, ликворологични и кръвни изследвания, неврофизиологични, невроофталмологични, невропсихологични, невроимунологични и т.н.). Методите за изследване се преценяват индивидуално за всеки пациент. МБАЛ „Надежда“ разполага със скенер, рентген и лаборатория за кръвни изследвания, които могат да се използват за диагностичните нужди на пациентите.

« Обратно

Разпечатайте тази страница
Споделете тази страница: