Новини

 • 09.11.2019
  ДЕН НА ПРОФЕСИИТЕ В МЕДИЦИНАТА В МБАЛ “НАДЕЖДА“
  Всички Повече
 • 07.11.2019
  Сто безплатни прегледа при репродуктивните специалисти на болница "Надежда" в инициативата "Дни на донорството ...
  Всички Повече
 • 06.11.2019
  ОГРОМЕН ИНТЕРЕС КЪМ БОЛНИЦА "НАДЕЖДА" В ЛОНДОН
  Всички Повече
 • 01.11.2019
  НАУЧНО-ИЗСЛЕДОВАТЕЛСКАТА ЛАБОРАТОРИЯ НА МБАЛ "НАДЕЖДА" СЪС СТРАХОТНО ПРЕДСТАВЯНЕ В САЩ
  Всички Повече
 • 31.10.2019
  РАКЪТ НА ГЪРДАТА Е НЕВИДИМ. ПРЕГЛЕДАЙ СЕ
  Всички Повече

В човека само две неща не остаряват: очите и мечтите....

Ако можеш да погледнеш през очите на другия, ще можеш да видиш и мечтите му!

Вижте още »

Болница "Надежда" става клинична база за обучение на Медицински университет – Варна

МБАЛ „Надежда” става учебна база на МУ - Варна за лекари специализанти по Акушерство и гинекология, Медицинска онкология, Неонатология и Здравни грижи, както и за обучение на акушерки.

Предпочитан университет за студенти от 44 държави по света, МУ-Варна си партнира с 82 международни партньори от 5 континента. От 1961 г. до днес над 50 000 възпитаници на университета живеят и работят в над 40 държави по света.

Вижте още »

От две до четири седмици след преживян стрес може да се развият първите симптоми на неврологично заболяване

Д-р Атанасова, от 18 септември в МБАЛ „Надежда“ отваря врати консултативен кабинет „Неврология“. Какви медицински услуги ще предложи той на нашите пациенти?

- Здравейте, от 18.09.2018 г всеки вторник от 16:00 ч. до 18:00 ч. ще провеждам прегледи и консултации на пациенти с неврологични оплаквания и заболявания. Всеки, който желае, може да си запише час на място или по телефона на регистратурата в МБАЛ „Надежда“, както и в електронната страница на сайта на болницата.

Пациенти с какви оплаквания могат да се обърнат към Вас за консултация?

- Пациенти със следните оплаквания могат да се обръщат към мен за консултация и преглед: слабост, изтръпване, мравучкане, болка и нарушена координация в крайниците, затруднена походка, главоболие, световъртеж, нарушения в говора и гълтането, спадане на клепачите, двойно виждане, размазано виждане, придобито кривогледство, промяна в настроението, повишена уморяемост и др.

Кои са най-честите неврологични заболявания, които срещате в практиката си?

- Едни от най-честите неврологични заболявания, които срещам в практиката си, са: пациенти с остри съдови мозъчни инциденти (исхемични и хеморагични мозъчни инсулти), множествена склероза, мистения гравис, полиневропатии с различна генеза (най-често диабетни полиневропатии, синдром на Гилен-Баре), пациенти с остри и хронични радикулерни болкови синдроми, болка в кръста, главоболие с различна генеза, световъртеж с различна генеза, пациенти с тревожно-депресивни състояния, пациенти с менингити и енцефалити, пациенти с гръбначномозъчни синдроми с различна генеза и др.

Кои са факторите, които ги отключват, и съществуват ли мерки за превенция?

- Най-често неврологичните заболявания имат отключващ фактор и това са повишеното нервно-психично (т.нар. психически стрес) и физическо напрежение (след тежко физическо натоварване, прекарана остра вирусна инфекция, травма на тялото, оперативни интервенции, дълго излагане на тялото на високи и ниски атмосферни температури). Обикновено от две до четири седмици след преживян стрес може да се развият първите симптоми на заболяването.

Бременността има ли връзка с изявата или обострянето на някои неврологични състояния?

- При някои от хроничните неврологичните заболявания се постига трайна ремисия по време на нормално протичаща бременност (множествена склероза, миастения гравис, епилепсия). Обичайната практика е по време на бременността да се продължи основното лечение на болестта с минимални дози и по-често проследяване на състоянието на пациентката.

Все повече хора в днешно време се оплакват от хронично главоболие. Какви са най-честите причини за появата му и как да го избегнем?

- Най-честата причина за хронифициране на главоболието е хроничният психически стрес. Особено важно за профилактиката на ежедневното хронично главоболие е спазване на стриктен режим на почивка и активни дейности, здравословно хранене (ограничена консумация на алкохол и кафе, както и на тонизиращи напитки), спорт поне два пъти седмично и редовни излети сред природата. Всякакви релаксиращи процедури (СПА процедури, масажи и т.н.) са от значение за доброто повлияване на главоболието.

Какви са методите за диагностика на неврологични заболявания и кои от тях ще бъдат прилагани в МБАЛ „Надежда“?

- Методите за диагностика при неврологичните заболявания са най-разнообразни (КТ, МРТ, ЕМГ, ДСГ, ЕЕГ, ликворологични и кръвни изследвания, неврофизиологични, невроофталмологични, невропсихологични, невроимунологични и т.н.). Методите за изследване се преценяват индивидуално за всеки пациент. МБАЛ „Надежда“ разполага със скенер, рентген и лаборатория за кръвни изследвания, които могат да се използват за диагностичните нужди на пациентите.

« Обратно

Разпечатайте тази страница
Споделете тази страница: