Новини

 • 05.05.2021
  bTV Репортерите: "Спасените" - история за вярата и надеждата!
  Всички Повече
 • 27.04.2021
  Пубертет
  Всички Повече
 • 24.04.2021
  ЗА РАЖДАНЕТО НА БЛИЗНАЧКИТЕ ТЕОДОРА И МИХАЕЛА
  Всички Повече
 • 23.04.2021
  ГРАФИК ЗА РАБОТА ПРЕЗ МАЙСКИТЕ ПРАЗНИЦИ В ПЕРИОДА 30 АПРИЛ – 9 МАЙ 2021
  Всички Повече
 • 22.04.2021
  ВСИЧКИ ТРЯБВА ДА БЪДЕМ ЧУВСТВИТЕЛНИ КЪМ МОМЕНТИТЕ, КОИТО НИ ПОКАЗВАТ, ЧЕ НЕ СМЕ ЩАСТЛИВИ
  Всички Повече

Наднорменото тегло е не просто естетичен проблем, то е преди всичко здравословен проблем

Д-р Хедер, Вие сте част от екипа на болница „Надежда“ от 2015 г. С какво „Надежда“ провокира Вашия избор да работите тук?

Причината да избера да работя в болница „Надежда“ е възможността да се занимавам с една по-специфична част от ендокринологията, която е безкрайно интересна и е част от основните направления в дейността на болницата - репродуктивната медицина.

Още с идването ми тук много ми хареса нагласата на целия екип – лекари, администрация, медицински специалисти, служители, които гледат в една посока и са обединени в една цел - здравето на пациента и това да се роди здраво бебе. Това е прекрасно и ужасно много мотивира.

С кое ендокринно заболяване се сблъсквате най-често във Вашата практика тук в „Надежда“?

Най-често към мен се обръщат пациенти с проблеми с щитовидната жлеза, такива с наднормено тегло и със захарен диабет тип 2. Тези заболявания са изключително чести в съвременното общество и в много от случаите са причина за репродуктивни нарушения. А за тях се говори малко. Диабет тип 2 и наднорменото тегло, за съжаление, не са състояния, които можем да повлияем бързо - за една или две седмици, а тяхното лечение е от изключителна важност за репродуктивното здраве на пациентите. Мастната тъкан не е само резервоар на енергия, тя е и ендокринен орган. Много често жените със затлъстяване се сблъскват с инфертилитет и това, което се подминава, е, че първопричината може да се крие в килограмите. Още повече, вече забременели, пациентките с наднормено тегло са с повишен риск както за своето здраве, така и за здравето на своето бебе.

Затова още от първия ден на бременността трява да се спазва подходящ хранителен режим. Килограмите трябва да се качват плавно и да са в границите на нормата – между 10 и 13 кг. за целия срок на бременността. И не бива да се ръководим от остарелите схващания на нашите баби, че сега е времето да се яде за двама.

Като обобщение мога да кажа, че тук, в „Надежда“, най-често лекуваме болести, свързани с щитовидната жлеза, но не по-малко и не по-рядко срещани са проблемите със захарния диабет тип 2 и с метаболитния синдром – едни много модерни състояния. Неслучайно за тях и за тяхната профилактика вече се говори повече, защото те имат сериозни негативни последствия за здравето. И един от първите проблеми, които се появяват в по-ранна възраст, като следствие от тези състояния, са именно репродуктивните.

Ендокринни проблеми и репродукция – една голяма тема, но кои са основните показатели, които се следят при работата с такива пациенти?

Когато говорим за щитовидна жлеза, основните показатели, които проследяваме, са тези на щитовидните хормони, при нужда се допълват с имунологични изследвания и ехография. В панелите, които се пускат по време на женската консултация за проследяване на бременността, задължително влиза и кръвната захар. Гинеколозите знаят, че е препоръчително да се прави скрининг за гестационен диабет, и то не само при пациентки, които имат рискови фактори.

Важно ли е при бременност да се консултираме с ендокринолог?

Не всички бременни имат нужда от тази консултация, но тя е задължителна, когато има рискови фактори за поява на гестационен диабет като наднормено тегло, състояния, свързани с инсулинова резистентност - синдром на поликистозните яйчници, фамилната обремененост за захарен диабет тип 2, хипертония.

При известни преди бременността заболявания на щитовидната жлеза или ако знаем, че някой в семейството има болест на щитовидната жлеза, бременната трябва да направи консултация с ендокринолог.

Консултациите и лечението на ендокринни заболявания в „Надежда“ не се отнасят само до двете големи групи пациенти – тези с репродуктивни нарушения и бременни. Кой още може да се възползва от услугите на болницата в тази област?

Болница „Надежда“ разполага с много голям ресурс по отношение на ендокринологията.

За диабета и метаболитния синдром вече споменах, защото това са най-честите ендокринни патологии, с които се сблъскваме в обществото. Но тук има възможност да се диагностицират и лекуват по-редки патологии, например болести, свързани с хипофизата и надбъбречната жлеза.

Наред с това болница „Надежда“ разполага с уред за измерване на костна плътност, който дава възможност за диагностика на остеопорозата – нещо особено важно при жените в първите години на менопаузата.

В МБАЛ „Надежда“ могат да бъдат скринирани и диагностицирани почти всички ендокринни болести - правят се хормонални изследвания, скенер при съмнения за болести на надбъбрек - абсолютно цялата еднокринна патология може да бъде работена тук.

Най-честите проблеми обаче, с които ние се сблъскваме, си остават диабетът, наднорменото тегло, метаболитният синдром. За тези състояния рядко се говори сред младите момичета. А е важно да се знае, че всяка една промяна на килограми с 10% нагоре или надолу неминуемо води до промяна на половите хормони. Проблемът със субоптималното тегло (теглото под норма), където най-често се касае за някакви хранителни нарушения (анорексия или булимия), също е много съществен. В момента, в който теглото падне под критичното ниво, първото, което търпи нарушения, е менструалният цикъл. Той спира. Проблемът идва от хипоталамуса, който при това състояние на тялото блокира работата на яйчниците. За съжаление много често с възстановяване на теглото менструацията не се възстановява. При третирането на тази патология задължително условие е кооперацията между ендокринолог, гинеколог и психолог.

По подобен начин се случват нещата, когато се качват килограми. Действително има жени, които са много пълни, дори и с високостепенно затлъстяване, които имат редовен менструален цикъл и забременяват без проблем. При повечето жени със затлъстяване, обаче, най-често овулацията е нередовна и имат репродуктивни проблеми. И дори да се осъществи бременност, затлъстяването е много рисково по отношение на спонтанни аборти, преждевременно раждане или развитието на гестационен диабет.

Младите жени трябва да знаят, че наднорменото тегло е не само естетичен проблем , то е преди всичко здравословен проблем. Първите му прояви са репродуктивните проблеми, а с напредването на възрастта в следствие на затлъстяването се появяват диабетът, хипертонията, високата пикочна киселина, появяват се ставните проблеми, изобщо – цялата разгърната картина на метаболитния синдром, който в началото е едно имагинерно понятие. С времето измеренията му стават реални и към 50-годишна възраст вече се свързват с повишен риск от инфаркти и инсулти.

« Обратно

Разпечатайте тази страница
Споделете тази страница: