Новини

 • 05.05.2021
  bTV Репортерите: "Спасените" - история за вярата и надеждата!
  Всички Повече
 • 27.04.2021
  Пубертет
  Всички Повече
 • 24.04.2021
  ЗА РАЖДАНЕТО НА БЛИЗНАЧКИТЕ ТЕОДОРА И МИХАЕЛА
  Всички Повече
 • 23.04.2021
  ГРАФИК ЗА РАБОТА ПРЕЗ МАЙСКИТЕ ПРАЗНИЦИ В ПЕРИОДА 30 АПРИЛ – 9 МАЙ 2021
  Всички Повече
 • 22.04.2021
  ВСИЧКИ ТРЯБВА ДА БЪДЕМ ЧУВСТВИТЕЛНИ КЪМ МОМЕНТИТЕ, КОИТО НИ ПОКАЗВАТ, ЧЕ НЕ СМЕ ЩАСТЛИВИ
  Всички Повече

Тръгнете за родилното така, както бихте тръгнали на любовна среща

Заради обичта си към бебетата Надежда Стаменова завършва акушерство в колежа на Медицинския университет в София през 1998 г. Четири дни след държавния изпит вече работи в родилна зала на Университетската акушеро-гинекологична болница „Майчин дом“ в столицата.Непрекъснато повишава квалификацията си. Преминава курс за операционна акушерка.
Амбициите й да се обучава добавят към CV-то й познания в областта на лечението на зависимости и диплома през 2006 г. от СУ „Св. Кл. Охридски„ за специален педагог – тези специалисти, които умеят да комуникират и обучават деца със специални потребности. Днес продължава да надгражда образованието си като следва управление на здравни грижи във Факултета по Обществено здраве на Медицинския университет, София.

През 2005 г. преминава в „екипа на Надеждата“, както назовават хората, работещи в Центъра за репродуктивно здраве „Надежда“, и води лекции в училище за бременни „МА-МА“ заедно с Елена Василева, също акушерка. Така продължава да практикува любимата си професията, макар и в друга част на родилната помощ – предродилната подготовка.
Днес води курсове за подготовка за раждане и грижа за новороденото дете в МБАЛ „Надежда“, София.

Иначе, омъжена е и има три дъщери.

Към нея се обръщаме с няколко въпроса относно болката, страха и раждането...

Защо се страхуваме от раждането? Какво показва Вашият опит и познания?

Трудно е да се отговори с една дума на този въпрос. Болката е част от него, но съвсем не е основен елемент. На първо място е неизвестността – какво всъщност се случва по време на раждането отвътре в тялото ни. Притесненията са свързани и с липсата на комуникация между раждащата и медицинския екип. Често пъти има сериозно разминаване между нагласите на двете страни. Сякаш някак постепенно раждането се превърна от един физиологичен акт в силно медикализирано, контролирано, дирижирано събитие, което е свързано с голяма доза болка и усложнения. Забравихме, че раждането е съвсем природно радостно събитие и позволихме то да бъде изцяло управлявано, а това е твърде далеч от естествения му вид както като протичане, така и като емоционално преживяване.
Съвременната жена е в състояние да избира важните неща в живота си. Липсата на възможности за избор при раждане - за това дали то да бъде стимулирано и управлявано, или да протече съвсем естествено, без медицинска намеса, да избира дори и позата, в която да роди - също е причина за страха от раждането. Общото усещане е, че „там ще ми правят различни неща, които причиняват болка, а аз не ги желая“. Разбира се, елемент от страха при раждане е и вероятността от усложнения и при майката, и при бебето, което пък е причина за стимулиране на твърде порочни практики в акушерството.

Действително ли раждането е толкова болезнено?

Звучи банално, но е факт! Всичко е в главата ни. Оценката на усещанията при раждане варират от силна, разкъсваща болка до усещания много близки като при оргазъм. Да, раждането е свързано с дискомфорт, но трудно може да бъде оценено като силно, средно или слабо болезнено изживяване. Въпрос на индивидуална чувствителност и предварителна нагласа.

Как според Вас можем да се справим със страха от неизвестното?

Единствено и само като се запознаем с неизвестното. Нужна ни е истинска и простичка информация за случващото се вътре в нас. Не е нужно да познаваме всички детайли, вероятности и възможни усложнения. Достатъчно е да знаем как бебето поема своя път, какво прави тялото ни за него и какво можем съзнателно да направим, за да подпомогнем родилния процес и така ще ни остане само да се наслаждаваме на събитието.

Има ли доказани техники, с които можем да си помогнем по време на раждането и намалим усещането за болка и кои са те?

Практиката е утвърдила „работещи“ техники за облекчаване на дискомфорта и болката при раждане. Най-естествените от тях са дишане, движение и релаксация. Обратните – неправилното дишане, ограничаването на движенията и повишаване на емоционалното напрежение работят против добрия начин за протичане на раждането. Абсолютно задължително е да се позволи и да се представя възможността на жените да родят в поза различна от легналата по гръб!
Всъщност, лежането е възможно най-неправилният начин да се случва едно раждане! Това затруднява целият процес – от периода на разширението на шийката и спускането на бебешката главичка до етапа с активното участие на майката – напъването. Нека си зададем въпроса: „Каква позиция на тялото бихме заели, ако имаме силни напъни?“ Механиката и физиологичното усещане при раждане са много подобни на ходене по голяма нужда, извинявам се, а кой върши това, докато е легнал по гръб?!

Алтернатива ли е цезаровото сечение на раждането и защо според Вас?

Цезаровото сечение не е и не може да бъде алтернатива за раждане. Това е сериозна коремна операция, която следва да се извършва само в случай на изрична необходимост. То носи повече рискове както за майката, така и за новороденото. При цезарово сечение новороденото е лишено от естественото стартиране на редица механизми, чрез които досъзрява и се адаптира към външния сват. Дори и в чисто психологически и емоционален план е важно за бебето то да се роди по нормален път. Няма операция, която да замести тези механизми.

Какво трябва задължително да знаем за родилния процес, за да посрещнем появата на дългоочакваното си дете подготвени?

Първо – тръгнете за родилното така, както бихте тръгнали на любовна среща. Предстои ви преживяване, което изисква цялата ви любов и нежност ! Бъдете подготвени с информация за това какво се случва по време на раждане вътре във вас и ще видите, че не е толкова страшно.
Не е лесно, не ви обещавам и липса на болка, но ви обещавам сила, с която да се справите с това препятствие. Просто защото природата ни е надарила с тази сила – да можем да родим децата си!
Второ – дишайте, дишайте, дишайте! Това помага на вас и на нероденото ви дете.
Трето - танцувайте! Представете си, че сте на бал и всяка малка и полюшваща стъпка ви приближава до срещата с любовта на живота ви. Прекрасен танц!
Четвърто – доверете се на акушерката си. Слушайте думите ѝ, тя знае, какво ви е нужно и ще се погрижи всичко да бъде наред! Тя ще преживее заедно с вас трудния, но изключително вълшебен път до раждането на детето ви.

Източник: Puls.bg

« Обратно

Разпечатайте тази страница
Споделете тази страница: