Новини

 • 05.05.2021
  bTV Репортерите: "Спасените" - история за вярата и надеждата!
  Всички Повече
 • 27.04.2021
  Пубертет
  Всички Повече
 • 24.04.2021
  ЗА РАЖДАНЕТО НА БЛИЗНАЧКИТЕ ТЕОДОРА И МИХАЕЛА
  Всички Повече
 • 23.04.2021
  ГРАФИК ЗА РАБОТА ПРЕЗ МАЙСКИТЕ ПРАЗНИЦИ В ПЕРИОДА 30 АПРИЛ – 9 МАЙ 2021
  Всички Повече
 • 22.04.2021
  ВСИЧКИ ТРЯБВА ДА БЪДЕМ ЧУВСТВИТЕЛНИ КЪМ МОМЕНТИТЕ, КОИТО НИ ПОКАЗВАТ, ЧЕ НЕ СМЕ ЩАСТЛИВИ
  Всички Повече

Д-р Фурлакис разказва за ползите от ортопедичния скрининг при новородените

Както e известно, всички бебета задължително трябва да се изследват профилактично от специалист детски ортопед за дисплазия на тазобедрените стави между първия и втория месец след раждането. Често личните лекари твърде късно информират родителите за това важно изследване, поради което се губи много ценно време за лечение на заболяването. Тазобредрените стави се оформят до 5-6 месечна възраст и е много важно заболяването да се открие колкото се може по-ранно за да имаме време за успешно лечение. Ранната диагностика на заболяването се лекува консервативно (с ортопедични гащички - Фрейка, или колани - стремена на Павлик), а по-късното откриване на заболяването може да доведе до хирургично лечение.

В съвременната Детска Ортопедия вродената дисплазия (или луксация) на тазобедрената става на бебето, както и редица други вродени заболявания и деформации, могат да се диагностицират чрез ехографско изследване веднага след раждането, още в родилното отделение. Колкото по-ранно се установи проблемът, толкова по-леко и по-успешно е лечението с 100% възстановяване на ставите за правилното прохождане на Вашето бебе.

Единствено в болница за женско здраве "Надежда" имате възможност да заявите желание за ранна ортопедична профилактика на Вашето дете веднага след раждането, каквито са препоръките в съвременната детска ортопедия.

КАКВО ВКЛЮЧВА РАННАТА ПРОФИЛАКТИКА

1. Ултразвуково изследване за дисплазия или луксация на тазобедрените стави

Напълно безвреден (без облъчване), безопасен и безболезнен за новороденото

2. Клиничен преглед

 • Изследване на цялата мускулно-скелетна система на новороденото за диагностика на други вродени заболявания (кърмаческа сколиоза, еквиноварус и др.) и деформации.
 • Изследване на мускулния тонус и на всичките рефлекси ( “Моро“, Тоничен, Палмарен, Плантарен - бабински) и др.
 • Изследване на подвижността на всичките стави

3. Оценка на рисковите фактори за дисплазия на Т.Б.С.

Специалните тестове на тазобедрените стави на новороденото (Barlow, Ortolani, Pawel), липса на нормална флексионна контрактура, асиметричните гънки, абдукторната и екстензионната контрактура на коляното и други данни от прегледа на специалист, са клинични показатели за бъдещи нарушения или липса на такива в походката на детето

РИСКОВИ ФАКТОРИ

Предразполагащите фактори за дисплазия на тазобедрените стави при новородените са:

ОТ АНАМНЕЗАТА

 • Обременена фамилна анамнеза (наследственост)
 • Новородено от женски пол
 • Първородно дете
 • Седалищно предлежание през последното тримесечие
 • Цезарово сечение поради седалищно предлежание
 • Многоплодна бременност (близнаци, тризнаци и т.н.).
 • Недоносени или деца с наднормено тегло
 • Олигохидрамнион (дефицит на околоплодна течност)

ОТ КЛИНИЧНИЯ ПРЕГЛЕД

 • Положителен тест Ortolani
 • Положителен тест Barlow
 • Отрицателен тест Thomas
 • Разлика в дължината на долните крайници
 • Разлика в кожните гънки
 • Липса на нормална флексионна контрактура
 • Екстензионна контрактура на коляното
 • Външна ротация на крайника
 • Вродени аномалии на горни и долни крайници

Новородените с повече от 2 от изброените предразполагащи фактори принадлежат към групата с висок риск за дисплазия на тазобедрените стави и прегледът от специалист детски ортопед през първите дни след раждането им е наложителен.

4. Много важни съвети за правилното отглеждане и развитие на новороденото

Правилна позиция в леглото, в кошчето за кола, в количката, как правилно се държи и се носи новороденото, как се избира и как правилно се носи в ергономичната раница, в кенгуру или в слинг, каква гимнастика и какви упражнения са много важни за новородените, кое е подходящото облекло, кога и как може да сяда, каква е най-подходящата гимнастика и др.

КАКВИ ЗАБОЛЯВАНИЯ ОТКРИВА ПРЕГЛЕДЪТ В РОДИЛНИЯ ДОМ?

Ранният ортопедичен скрининг (ехографско и клинично изследване) след раждането открива широк спектър от заболявания, които в повечето случаи не се откриват веднага, напримердисплазия на тазобедрената става("дисплазия" означава плитък ацетабулум с нарушена физиологична връзка с главата на бедрената кост) - особено при момичета; заболявания на долните крайниците, като еквиноварус, плановарус и валгус, калканеоварус и др.; заболявания на гръбначния стълб като кърмаческа сколиоза и кифоза (kyphoscoliosis), камптодактилии, синдактилии и др. Фамилната обремененост, генетичните аномалии и сърдечните проблеми също са рискови фактори, които могат да крият бъдещи заболявания на опорно-двигателната система на новороденото и трябва да се оценяват сериозно.

Ако не сте успели да запишете час за ортопоедична консултация на Вашето бебе (ранна профилактика) още в Родилното отделение, задължително посетете възможно най-скоро специалист детски ортопед.

КАКВИ СА ПОЛЗИТЕ И ПРЕДИМСТВАТА ОТ РАННАТА ПРОФИЛАКТИКА

 • Ранната диагностика гарантира по-бързо, по-леко и по-успешно лечение

Колкото по-рано е поставена диагнозата за едно мускулно-скелетно заболяване или състояние, толкова по-лесно и по-ефективно е лечението. Това е така, защото анатомичните структури на кърмачето все още самекии е много по-лесно да се коригира едноизкривяване, отколкото когато детето е по-голямо. И обратното, ако едно ортопедично състояние или заболяване остане недиагностицирано в неонаталната възраст,то може да доведе до нарушение на нормалната походка и разлика в дължината на долните крайниците (анисоскелия), докато при по-леки случаи това води до артрит при възрастни. Състояния, които не са диагностицирани във времето (навреме), обикновено водят до хирургично лечение.

 • Предотвратяване на всяка бърза погрешна диагноза, която може да е нормално състояние и се самолекува

Някои състояния след раждането (като кривите ходила) са просто позиционни (коитосе елиминират до втората седмица), а не патологични и родителите не трябва да се притесняват

 • При диагностика на дисплазия или луксация на Т.Б.С. определяме ако заболяването е вродено (вътреутробно), а с по-късните прегледи може да е придобито (от неправилно отглеждане от родителите или резултат на някое друго заболяване).
 • Специалните тестове за стабилността на тазобедрените стави (Ortolani & Barlow), които са и много важни рискови фактори, могат да се изследват от раждането до 10-ия ден след него, а не след 6-8 седмици.
 • Тазобедрените стави най-бързо се оформят до 1-вия месец.

ЗАЩО ПРЕГЛЕДЪТ Е МНОГО ВАЖЕН?

 • Първите дни и седмици след раждането са най-критичните за правилното развитие на новороденото и по-скоро на тазобедрените стави (Т.Б.С), определящи правилното прохождане на Вашето дете
 • Оформянето на Т.Б.С. започва вътре в утробата, а най-бързото развитие е около месецслед раждането.
 • Колкото по-ранно се установи проблемът, толкова по-леко и по-успешно е лечението със 100% възстановяване на ставите за правилното прохождане на Вашето бебе.
 • Личните лекари информират родителите за първия задължителен профилактичен преглед при детски ортопед след втория-третия месец, при което се губи много ценен период за лечение при евентуална патология на Т.Б.С.

БЕЗОПАСНО ЛИ Е ИЗСЛЕДВАНЕТО НА ВАШЕТО БЕБЕ?

Ортопедичното изследване е абсолютно безопасно и безболезнено. Ултразвукът на тазобедрените стави, който завършва клиничния преглед, не натоварва новороденото с облъчване, безвреден и бърз метод със 100% ефективност за ранна диагностика.

ПРЕГЛЕДИТЕ В БОЛНИЦА ЗА ЖЕНСКО ЗДРАВЕ ''НАДЕЖДА''СЕ ИЗВЪРШВАТ В ПРИСЪСТВИЕТО НА МАЙКАТА В ОТДЕЛЕНИЕТО ПО НЕОНАТОЛОГИЯ СЛЕД ПРЕДВАРИТЕЛНО ЗАПИСВАНЕ НА ЧАС НА АКУШЕРСКИЯ ПОСТ В ОТДЕЛЕНИЕТО.

КОГА ДЕТЕТО СЕ ИЗСЛЕДВА КОНТРОЛНО ОТ ДЕТСКИ ОРТОПЕД СЛЕД ИЗПИСВАНЕТО ОТ РОДИЛНИЯ ДОМ?

Ако от изследването в родилното отделение не се откриЕ някакво заболяване или отклонение от нормата и ако предразполагащите (рисковите) фактори за развитие на дисплазия на тазобедрените стави на новороденото по преценка на специалист детски ортопед са нулеви или минимални, следващата среща с детския ортопед е за контролен преглед между 5-ия и 6-ия месец (пропуска се прегледът между 1-ия и 2-ия месец).

ПЪРВИЯТ ПРОФИЛАКТИЧЕН ПРЕГЛЕД ПРИ ДЕТСКИ ОРТОПЕД ТРЯБВА ДА СЕ НАПРАВИ ВЪЗМОЖНО НАЙ-РАНО СЛЕД РАЖДАНЕТО.РАННАТА ДИАГНОСТИКА И ПРОФИЛАКТИКА Е НАЙ-ДОБРОТО ЛЕЧЕНИЕ.

Д-р Василис Фурлакис

Специалист детски ортопед

Специализирана профилактика, Диагностика и Лечение при новородени и деца с мускулно-скелетните заболявания и увреждания!

ЕХОГРАФСКО ИЗСЛЕДВАНЕ НА ТАЗОБЕДРЕНИ СТАВИ – ВРОДЕНИ АНОМАЛИИ – ПРОБЛЕМИ В ПРОХОЖДАНЕТО – ПЛОСКОСТЪПИЕ – СКОЛИОЗА – ДЕТСКА СПОРТНА МЕДИЦИНА

« Обратно

Разпечатайте тази страница
Споделете тази страница: