Новини

 • 17.04.2021
  ПРЕДИМПЛАНТАЦИОНЕН ГЕНЕТИЧЕН ТЕСТ - PGT В БОЛНИЦА "НАДЕЖДА"
  Всички Повече
 • 16.04.2021
  Изследвания при съмнение за генетичен проблем, интервю с проф. д-р Савина Хаджидекова
  Всички Повече
 • 15.04.2021
  Генетични причини за повтарящи се аборти, интервю с проф. д-р Хаджидекова
  Всички Повече
 • 14.04.2021
  Проф. д-р Савина Хаджидекова: Генетични причини за инфертилитет
  Всички Повече
 • 13.04.2021
  Д-р Десислава Станева е сред избраните в проекта на Дарик Радио "40 от 40"
  Всички Повече

Бременност и разширени вени или за скритите страни на голямото очакване

Скритите страни на бременността... или повече за разширените вени

Интервю с д-р Ангел Радев, Ангиолог (съдова медицина) в МБАЛ „Надежда“.

източник: интернет портал "Мама, татко и аз"

линк към статията:https://www.mamatatkoiaz.bg/article/1/skritite-strani-na-bremennostta-ili-poveche-za-razshirenite-veni

Портал „Мама, татко и аз“ (МТА): Д-р Радев, какво точно представляват разширените вени и какво ги предизвиква?

Д-р Ангел Радев: Всъщност разширените вени са изява на т.нар. хронична венозна болест. Клинично се проявяват с тяхното разширяване, удължаване, извиване и изпъкване над нивото на кожата. Като основни симптоми можем да посочим тежестта, болката по хода на вените и отоците по краката, особено в края на деня, както и сърбежа, мускулните крампи и кожните промени предимно в областта на глезените. Като основна причина за появата на разширени вени е генетичната слабост на съединителната тъкан, която е част от структурата на венозната стена. Ако имате родител с разширени вени, вероятността да се появят и при вас е много висока. Механизмът на появата на разширените вени е свързан с нарушената функция на венозните клапи, които са разположени във вътрешността на вените. Основната функция на тези клапи е да възпрепятстват връщането на венозната кръв обратно към краката, която нормално трябва да се движи към сърцето. Дисфункцията на тези клапи води до покачване на налягането във венозната система, което постепенно води до поява на разширени вени.

МТА: Какво трябва да знаят бременните жени за разширените вени в този период от техния живот и често срещано явление ли са те по време на бременността?
Д-р Ангел Радев: Неоспорим факт е, че периодът на бременността е свързан с повишен риск от развитие на разширени вени или влошаване на вече появилите се. Това е така, тъй като хормоналните промени, свързани с бременността, влияят негативно на венозната стена.От друга страна чисто механичното притискане на вените в малкия таз от плода води до повишаване на венозното налягане във венозната система, което от своя страна допринася за появата на разширени вени.
МТА: Възможно ли е бременната жена да предотврати появата на разширени вени със спазването на определен режим на живот?
Д-р Ангел Радев: Трябва да се спазва определен двигателен и хигиенно-диетичен режим. Правилно е да се избягва продължителното стоене в право или седнало положение с липса на движение, излагането на високи температури, нерационалното хранене, водещо до затлъстяване, тютюнопушенето, неудобните дрехи и обувки и т.н. Хубаво е бременните жени да носят профилактични компресивни медицински чорапи или чорапогащници. Не препоръчвам приема на каквито и да било лекарства и хранителни добавки за вени по време на бременността.

МТА:Какви са симптомите на заболяването, за които една бременна жена трябва да следи и кога трябва да посети съдов специалист?

Д-р Ангел Радев:Aко вече има изявени разширени вени, е редно бременната жена да следи за появата на зачервяване, уплътняване и болезненост по хода вените, което е признак за т.нар. тромбофлебит. Появата на внезапен оток със зачервяване на крака и повишаване на температурата с втрисане може да е признак за запушване на дълбока вена на крака (т.нар. флеботромбоза). При изява на някое от изброените оплаквания трябва да се консултирате с ангиолог или съдов хирург. По принцип е хубаво да се консултирате със съдов специалист в началото или преди бременността, както и няколко месеца след раждането, за да се установи дали има прогресия на разширените вени и дали се налага провеждане на лечение.

МТА:Има ли особености при лечението на разширени вени при бременните жени? Трябва ли да се изчака раждането преди да се проведе лечение?

Д-р Ангел Радев:По време на бременността единственото нещо, което трябва да се прилага като превенция против влошаване на състоянието на вените е носенето на компресивни ластични чорапи или чорапогащник. Те могат да бъдат закупени в специализираните санитарни магазини и в аптечната мрежа. Противопоказано е радикалното лечение на разширените вени по време на бременността. Важно е да се отбележи, че към премахване на разширените вени трябва да се пристъпи едва след раждането и по-конкретно след преустановяване на кърменето.

МТА:В началото на годината в болница „Надежда“ беше открит сектор Ангиология (т.нар. съдова медицина). Какви методи за лечение се прилагат при Вас и какво представляват т.нар. минимално инвазивни (безкръвни) методи на лечение?
Д-р Ангел Радев:През последното десетилетие оперативното лечение постепенно бе изместено от съвременните минимално инвазивни методи поради множеството предимства, които имат т.нар. безкръвни методи за лечение на разширени вени, те не изискват никакъв болничен престой, като още на следващия ден може да се върнете към ежедневните си дейности. В новооткрития сектор Ангиология към болница „Надежда“ прилагаме само съвременните безкръвни методи за лечение, които включват лазерна аблация и склеротерапия на увредените вени, като при извършването на тези процедури се прилага само местна упойка и пациентът е в пълно съзнание.Много важно е хората да бъдат информирани и да знаят, че наличието на разширени вени вече не налага травмиращото оперативно лечение. Напротив, вече и в България се прилагат световните практики за безкръвно лечение на разширени вени.

МТА:Какви са вашите препоръки към бъдещите майки, за да минимизират опасността от появата на разширени вени по време на бременността си?
Д-р Ангел Радев:Основните ми препоръки са свързани със спазването на вече споменатия двигателен и хигинно-диетичен режим, а именно умереното движение, рационалното хранене, избягването на високите температури (напр. сауна, парна баня, топли минерални басейни, горещи душове и др.), както и на стегнатите дрехи и обувки на високи токове.Важно е да се знае, че вече появилите се разширени вени не могат да се лекуват само с ластични чорапи, кремове, хапчета или хранителни добавки. Трябва да се консултирате с квалифициран съдов специалист, който да ви даде насоките и да проведе адекватно лечение.

« Обратно

Разпечатайте тази страница
Споделете тази страница: