Новини

 • 22.01.2020
  БЕЗПЛАТНИ КОНСУЛТАЦИИ С Д-Р СТАМЕНОВ НА МЕДИЦИНСКО ИЗЛОЖЕНИЕ В ЦЮРИХ, ШВЕЙЦАРИЯ
  Всички Повече
 • 21.01.2020
  Седем лица на акушерката
  Всички Повече
 • 21.01.2020
  БУРЯ ОТ ЕМОЦИИ НА БАБИНДЕН В "НАДЕЖДА"
  Всички Повече
 • 17.01.2020
  БОЛНИЦА "НАДЕЖДА" ОБЯВЯВА СВОБОДНO МЯСТО ЗА ЛЕКАР, СПЕЦИАЛИЗАНТ ПО „АКУШЕРСТВО И ГИНЕКОЛОГИЯ“ И ЛЕКАР, СПЕЦИАЛ ...
  Всички Повече
 • 16.01.2020
  ПОЗИЦИЯ НА МБАЛ "НАДЕЖДА" ОТНОСНО ТИРАЖИРАНИ НЕВЕРНИ ТВЪРДЕНИЯ
  Всички Повече

Нашият празник на Надеждата през погледа на специалния ни гост - Иван Кулеков

Тази година специален гост на традиционната ни среща в манастира "Св. Мина" беше Иван Кулеков. Видеото е подарък от него и е поглед отвън на нашите емоции и преживявания, свързани с този ден.

Вижте още »

За донорството - с любов

За да бъдеш донор, трябва да имаш сърце, в което да побереш болката и мечтите на хората, жадуващи свое дете. А протегнатата ръка ражда Живот – изстрадан и дълго очакван.

Вижте още »

Болница "Надежда" става клинична база за обучение на Медицински университет – Варна

МБАЛ „Надежда” става учебна база на МУ - Варна за лекари специализанти по Акушерство и гинекология, Медицинска онкология, Неонатология и Здравни грижи, както и за обучение на акушерки.

Предпочитан университет за студенти от 44 държави по света, МУ-Варна си партнира с 82 международни партньори от 5 континента. От 1961 г. до днес над 50 000 възпитаници на университета живеят и работят в над 40 държави по света.

Вижте още »

"Надеждата за дете" - д-р Георги Стаменов

"Тази книга е моето обяснение в любов към всички онези от вас, на които помогнахме и които продължават да се борят с проблема безплодие. Тази книга е родена от дългите часове работа с тези смели хора, посветили живота си на ГОЛЯМАТА НАДЕЖДА ЗА ДЕТЕ, и точно тези хора аз смятам за свои съавтори...
Тази книга е книга за НАДЕЖДАТА. Тази книга ще ви хареса, сигурен съм!"

Вижте още »

Хистеросалпингография (Цветна снимка)

Какво представлява снимка на маточните тръби:

Изследването се извършва в специализиран кабинет " Рентгенографии", който се намира в Централното фоайе на болницата и от екип, състоящ се от акушер – гинеколог, рентгенолог и анестезиолог (ако се ползва упойка). При изследването жената е в легнало положение със свити в колената крака.

След предварителна подготовка на пациентката (саниране на влагалището) и поставяне на спекулум, през цервикалния канал, посредством тънък метален катетър се впръсква контрастно вещество.

То преминава през маточната кухина, навлиза във фалопиевите тръби и при тяхната проходимост се излива в коремната кухина, където се абсорбира по естествен път от тялото.

Ако тръбите са запушени, контрастната материя не преминава свободно през тях. След вливането на веществото се правят няколко последователни рентгенови снимки, които показват в динамика изпълването на маточната кухина и фалопиевите тръби.

Защо се прави цветна снимка на тръбите:

Проходимите маточни тръби са необходимо условие за естествената среща между яйцеклетка и сперматозоида, за да бъде осъществено оплождането.

Когато тръбите са запушени, този процес е възпрепятстван и очакваното забременяване не може да се случи.
Цветната снимка може да ни даде информация и за налични отклонения на вътрешната повърхност на матката като миоми, полипи, сраствания, които биха могли да попречат на имплантацията на ембриона и успешното износване на бременността.

Кога се прави цветна снимка на тръбите?
ХСГ се прави в първите чисти дни (без кървене) от месечния цикъл на жената, преди да настъпи овулация (до десети ден от цикъла).

Важно:
За първи ден на месечния цикъл се счита деня с ясно изразено кървене.
Препоръчваме да запишете час за цветна снимка в първите дни на менструацията Предварително ще бъдете информирана за изследванията, които трябва да направите и документите (информирано съгласие, анестезиологичен лист и други), които трябва да попълните.

Кога не се прави цветната снимка:

 • ако сте бременна
 • ако е установена активна влагалищна инфекция, тазово възпалителна болест
 • по време на менструално кървене
 • алергия към йод-контрастни материи

Какво е усещането:
Възможно е да имате болки, подобни на тези в първите дни от месечния цикъл, като интензитета им е строго индивидуален. В повечето случаи, препоръчваме използването на болкоуспокояващи медикаменти, които ще ви бъдат назначени от Вашия лекар.

Мога ли да ползвам упойка при цветна снимка:
В зависимост от индивидуалния праг на чувствителност, изследването може да се проведе и под краткотрайна венозна анестезия. За целта се провежда преданестезиологична консултация. В деня, който е определен за извършването на цветната снимка с упойка трябва да дойдете в болницата „гладна и жадна“, т.e. да не сте приемали течности и храна.

Колко време ще продължи:
Изследването е с продължителност около 15 минути, като жената остава в кабинета след процедурата за около още 10 минути (ако процедурата е била с упойка).
Важно: Изследването се прави на изпразнен пикочен мехур.

Резултати от цветната снимка на маточните тръби:
Резултатите се коментират от Вашия акушер-гинеколог при последващ преглед, за който предварително трябва да запишете час.

Възможно е да получите коментар още в същия ден, ако предварително сте записали час за това.
При желание от Ваша страна, може да получите платено копие от записа на проведеното изследване на диск.

Препоръки:
Възможно е след процедурата да има леко кървене, но ако имате болки или кървенето се засили, е необходимо да посетите Спешния кабинет на болница "Надежда".

Разпечатайте тази страница
Споделете тази страница: