Новини

 • 24.09.2021
  Болница "Надежда" ще вземе участие в най-големият форум за репродуктивно здраве в Обединеното Кралство - The F ...
  Всички Повече
 • 23.09.2021
  Под микроскоп яйцеклетките приличат на малки блестящи перли
  Всички Повече
 • 18.09.2021
  Изследвайте регулярно хормоните, които показват състоянието на яйчниковия резерв.
  Всички Повече
 • 17.09.2021
  Честит празник на вярата, надеждата и любовта!
  Всички Повече
 • 14.09.2021
  АКТИВНА Е ФОРМАТА ЗА ЗАПИСВАНЕ ЗА БЕЗПЛАТЕН ПАКЕТ "ОЦЕНКА НА ЯЙЧНИКОВ РЕЗЕРВ" ЗА ЖЕНИ ОТ 28 ДО 39 ГОДИНИ
  Всички Повече

Хистеросалпингография (Цветна снимка)

Какво представлява снимка на маточните тръби:

Изследването се извършва в специализиран кабинет " Рентгенографии", който се намира в Централното фоайе на болницата и от екип, състоящ се от акушер – гинеколог, рентгенолог и анестезиолог (ако се ползва упойка). При изследването жената е в легнало положение със свити в колената крака.

След предварителна подготовка на пациентката (саниране на влагалището) и поставяне на спекулум, през цервикалния канал, посредством тънък метален катетър се впръсква контрастно вещество.

То преминава през маточната кухина, навлиза във фалопиевите тръби и при тяхната проходимост се излива в коремната кухина, където се абсорбира по естествен път от тялото.

Ако тръбите са запушени, контрастната материя не преминава свободно през тях. След вливането на веществото се правят няколко последователни рентгенови снимки, които показват в динамика изпълването на маточната кухина и фалопиевите тръби.

Защо се прави цветна снимка на тръбите:

Проходимите маточни тръби са необходимо условие за естествената среща между яйцеклетка и сперматозоида, за да бъде осъществено оплождането.

Когато тръбите са запушени, този процес е възпрепятстван и очакваното забременяване не може да се случи.
Цветната снимка може да ни даде информация и за налични отклонения на вътрешната повърхност на матката като миоми, полипи, сраствания, които биха могли да попречат на имплантацията на ембриона и успешното износване на бременността.

Кога се прави цветна снимка на тръбите?
ХСГ се прави в първите чисти дни (без кървене) от месечния цикъл на жената, преди да настъпи овулация (до десети ден от цикъла).

Важно:
За първи ден на месечния цикъл се счита деня с ясно изразено кървене.
Препоръчваме да запишете час за цветна снимка в първите дни на менструацията Предварително ще бъдете информирана за изследванията, които трябва да направите и документите (информирано съгласие, анестезиологичен лист и други), които трябва да попълните.

Кога не се прави цветната снимка:

 • ако сте бременна
 • ако е установена активна влагалищна инфекция, тазово възпалителна болест
 • по време на менструално кървене
 • алергия към йод-контрастни материи

Какво е усещането:
Възможно е да имате болки, подобни на тези в първите дни от месечния цикъл, като интензитета им е строго индивидуален. В повечето случаи, препоръчваме използването на болкоуспокояващи медикаменти, които ще ви бъдат назначени от Вашия лекар.

Мога ли да ползвам упойка при цветна снимка:
В зависимост от индивидуалния праг на чувствителност, изследването може да се проведе и под краткотрайна венозна анестезия. За целта се провежда преданестезиологична консултация. В деня, който е определен за извършването на цветната снимка с упойка трябва да дойдете в болницата „гладна и жадна“, т.e. да не сте приемали течности и храна.

Колко време ще продължи:
Изследването е с продължителност около 15 минути, като жената остава в кабинета след процедурата за около още 10 минути (ако процедурата е била с упойка).
Важно: Изследването се прави на изпразнен пикочен мехур.

Резултати от цветната снимка на маточните тръби:
Резултатите се коментират от Вашия акушер-гинеколог при последващ преглед, за който предварително трябва да запишете час.

Възможно е да получите коментар още в същия ден, ако предварително сте записали час за това.
При желание от Ваша страна, може да получите платено копие от записа на проведеното изследване на диск.

Препоръки:
Възможно е след процедурата да има леко кървене, но ако имате болки или кървенето се засили, е необходимо да посетите Спешния кабинет на болница "Надежда".

Разпечатайте тази страница
Споделете тази страница: