Новини

 • 19.05.2018
  Успешен старт на Програмата за продължаващо обучение за млади специалисти в МБАЛ "Надежда"
  Всички Повече
 • 18.05.2018
  Празник на детето - ПРОДЪЛЖЕНИЕТО в Надежда на 3 юни 2018
  Всички Повече
 • 18.05.2018
  Видео: See & Treat: The New Trends in Office Hysteroscopy - двудневен уъркшоп с проф. Бетоки и проф. Хаимович
  Всички Повече
 • 17.05.2018
  От 1 юни в "Надежда" ще има възможност за консултации при медицински онколог или хирург с направление от личн ...
  Всички Повече
 • 17.05.2018
  Училище „Бременност и раждане без страх“ на CredoWeb и МБАЛ Надежда в рамките на изложението "БУЛМЕДИКА БУЛДЕН ...
  Всички Повече

See & Treat: The New Trends in Office Hysteroscopy – a two-day workshop & master class with Prof. Stefano Bettocchi & Prof. Sergio Haimovich, on 11-12 May 2018.

The father of office hysteroscopy Prof. Stefano Bettocchi and Prof.Sergio Haimovich - a pioneer in using medical laser in office hysteroscopy, were invited speakers at a two day international workshop with master class on office hysteroscopy hosted by Nadezhda Hospital.

VIDEO: N.Media

Вижте още »

Утре!

Вярвайте в утрешния ден, защото най-хубавото предстои.

Видео:NMedia

Вижте още »

Винаги до вас!

Видео: NMedia

Вижте още »

Болница "Надежда" става клинична база за обучение на Медицински университет – Варна

МБАЛ „Надежда” става учебна база на МУ - Варна за лекари специализанти по Акушерство и гинекология, Медицинска онкология, Неонатология и Здравни грижи, както и за обучение на акушерки.

Предпочитан университет за студенти от 44 държави по света, МУ-Варна си партнира с 82 международни партньори от 5 континента. От 1961 г. до днес над 50 000 възпитаници на университета живеят и работят в над 40 държави по света.

Вижте още »

"Надеждата за дете" - д-р Георги Стаменов

"Тази книга е моето обяснение в любов към всички онези от вас, на които помогнахме и които продължават да се борят с проблема безплодие. Тази книга е родена от дългите часове работа с тези смели хора, посветили живота си на ГОЛЯМАТА НАДЕЖДА ЗА ДЕТЕ, и точно тези хора аз смятам за свои съавтори...
Тази книга е книга за НАДЕЖДАТА. Тази книга ще ви хареса, сигурен съм!"

Вижте още »

ПРИЧИНИ ЗА НЕЗАБРЕМЕНЯВАНЕ ПРИ ЖЕНАТА

ТУБАРЕН ФАКТОР
Проблем с маточните тръбите или така нареченият тубарен фактор е един от най-честите виновници за незабременяване при жената. Става дума за фалопиевите тръби, по които сперматозоидите достигат до яйцеклетката, и по които след оплождане бъдещият нов живот трябва да стигне до матката. Разбираемо е защо всяко препятствие или проблем по тази „магистрала“ пречи на зачеването.
Тръбите може да са пострадали от прекарани в миналото коремни операции, ендометриоза или инфекции на половите органи. Може да са блокирани от сраствания (ципи), които да пречат на естествените им движения; може да са запушени, или и двете. Тръбите може да са засегнати на различни места – в края откъм матката, в края откъм яйчника, или дори по цялата си дължина.

Ако се установи проблем с тръбите, важно е да знаете:

 • Това не е присъда. Преди тридесет години тубарният фактор е бил нелечим, но с първото успешно ин витро оплождане медицината намира своя инструмент за справяне с проблема. Благодарение на метода „ин витро“ милиони жени по света са родили здрави деца.
 • Не се пристъпва към лечение на проблемното забременяване без да се провери състоянието на тръбите.

ПРОБЛЕМИ С ОВУЛАЦИЯТА

Това са широк кръг от проблеми, които пречат на овулацията и следователно на отделянето на годна за оплождане яйцеклетка.
Тези проблеми са свързани с отделянето от хипофизата на фоликулостимулиращия хормон (FSH) и лутеинизиращия хормон (LH). Нарушенията в синхрона на тяхното действие води до липсата на овулация.

Причината може да се крие и в други сериозни проблеми – прекарани операции на хипофизата, тумори на хипофизата, тумори на мозъка или прекъсване на връзките между мозък и хипофиза.
Трябва да отбележим, че проблемите с овулацията най-често са функционални и рядко се дължат на заболяване (под 1%).

Те се лекуват с медикаменти и в по-голямата част от случаите не налагат ин витро процедура.

ТАЗОВО-ВЪЗПАЛИТЕЛНА БОЛЕСТ

Това означава възпаление на тазовите органи (матката, фалопиевите тръби, яйчниците и т.н.), които са разположени в таза на жената. Последствията от тези възпаления най-често водят до основния фактор за женски стерилитет - запушване на маточните тръби.

Тазово-възпалителна болест може да се дължи на много и различни причини и лошото обличане всъщност почти няма заслуги за това: Такива причини могат да бъдат:

 • Заболявания, предавани по полов път;
 • Възпаление на други органи в таза, което се предава по съседство (апендицит,възпаление на бъбреците, тежки възпаления на пикочния мехур);
 • Кюретажи, извършени с нестерилни инструменти;
 • Неправилно поставена спирала в матката;

Най-рядко това може да стане по кръвен път, когато някъде другаде във Вашето тяло има възпалително огнище.
Важно е да знаете: не всяко възпаление води до запушване или блокиране на тръбите.

МИОМИ

Матката е изградена от специфичен мускул - миометриум, който заобикаля лигавицата, наречена ендометриум. Това е мястото, където се захваща ембрионът и се износва бременността. Мускулът със своята външна част участва в раждането на бебето, формирайки контракции, а също и в имплантирането на ембриона с по-нежния си вътрешен слой. Ето защо неговата цялост е от значение за детеродната функция на жената.
При много голям процент от жените в България на възраст над 35 години в миометриума се образуват доброкачествени (много рядко злокачествени) туморни образувания – миомни възли, които деформират матката, предизвикват неправилни кръвотечения, възпалителни изменения на ендометриума, болки при мензис, контракции, блокират отворите на фалопиевите тръби и значително нарушават фертилитета на жената, както и възможността за износване на бременност.

Как пречат?
За миомата не е важна толкова големината, колкото нейното положение в матката. Има големи миоми, които не пречат на забременяването, но има и такива, които блокират влизането на сперматозоидите в маточните тръби, деформират вътрешността на матката, така че отклоняват сперматозоидите от техния път или пречат на имплантацията на ембриона.

ПРЕЖДЕВРЕМЕННА МЕНОПАУЗА (ИЗЧЕРПАН ЯЙЧНИКОВ РЕЗЕРВ)

Все по-често срещано и тревожно състояние, което представлява спиране на мензиса или работата на яйчниците на жената преди 35-ата й година.
Какво означава това? Момиченцата се раждат с всички яйцеклетки, които някога ще узреят в яйчниците им. С настъпването на пубертета започва и тяхното периодично узряване, обикновено по една всеки месец.

В яйчника има огромен брой незрели яйцеклетки, чакащи да осъществят мисията си. Когато техният брой започне бързо да намалява, гинеколозите наричат това явление изчерпване на яйчниковия резерв. Достига се до момент, в който практически в яйчника не остават незрели яйцеклетки и настъпва преждевременна менопауза.
Причините за това състояние в повечето случаи са многопластови или остават загадка.

Една малка част от тях са известни на медицината. Пример:

 • При лечение от ракови заболявания, химио- и лъчетерапията поразяват нежната яйчникова тъкан и често излекуваните момичета изпадат в преждевременна менопауза.
 • Автоимунни и системни заболявания: много широк кръг от тежки болести като системен лупус, синдром на Рейно, дерматомиозит, склеродермия и др.) могат да станат причина самият организъм на жената да „напада” собствените си яйчници, като по този начин бавно и постепенно си отнема възможността за създаване на потомство. Това не означава непременно, че ако някоя от Вас има подобно заболяване, задължително ще има и ранна менопауза. Нашият съвет в тези случаи е все пак да побързате с плановете за бебе.
 • Начинът ни на живот:Прекаляването с цигарите и силният стрес са други фактори, които имат отношение към ранната менопауза. Доказано е, че жени с активна социална дейност и заемащи отговорни постове са в пъти по-застрашени от преждевременно спиране на мензиса.
 • Наследствени причини:ако майка Ви или баба Ви са имала ранна менопауза, това може да се случи и при Вас, но отново подчертаваме – в никакъв случай не е задължително условие.

Все пак с изчерпване на яйчниковия резерв не бива да се спекулира.

Ако отговаряте трудно на стимулация или имате смущения в овулацията, това не означава непременно изчерпване на функциите на яйчника, защото може да се дължи на най-малко десет други причини.
Каква е истината във Вашия конкретен случай може да установи най-добре специалист по репродуктивна медицина. Затова ви съветваме при съмнения за изчерпан яйчников резерв и симптоми да не губите време, а да се обърнете към център по репродуктивно здраве.

ЕНДОМЕТРИОЗА
Един от най-коварните противници на специалистите по репродуктивна медицина е ендометриозата. Това е състояние, при което маточна лигавица се имплантира и расте извън вътрешността на матката. Тя пречи на нормалната функция на яйчници,тръби и матка, влошава качеството на ембрионите и понижава способността на яйцеклетката да бъде оплодена.

Симптоми:

 • Болка: Болката зависи от местата, където се е имплантирала ендометриозата. Усещането може да е по цялата долна част на корема, във влагалището дори и в кръста. Болките могат да са постоянни, само по време на месечния цикъл, при полов акт, при напълване на пикочния мехур, по време на овулация. Тези симптоми, в зависимост от това къде е ендометриозата, може да ги имате всичките, само част от тях или изобщо да ги нямате.

Важно:Болката при ендометриоза е неспецифичен симптом. Ако усещате такава, това не означава, че задължително имате ендометриоза.

 • Ненавременни кръвотечения: кървене между две менструации, след секс, наличие на кръв в урината или в изпражненията също могат да се дължат на ендометриоза, но отново подчертаваме – би могло да се дължи и на много други причини.
 • Синдром на неспукания фоликул: Придобилото като наименование популярност ЛУФ синдром е едно от неприятните усложнения или по-скоро симптом за ендометриозата. Казано просто: фоликулът расте и в него има яйцеклетка. Идва моментът за овулация, но такава не настъпва. Бавно и полека фоликулът става на малка киста (около 4 см). Тази киста започва да се превръща в жълто тяло т.е. лутеинизира. Яйцеклетката остава затворена в капан и приключва своята мисия без успех.

Подобно на горните симптоми и за този причината може да е другаде (сраствания около яйчниците например). И все пак, когато при проследяване на няколко цикъла се установи, че фоликулите не се пукат, трябва да се мисли и за ендометриоза. Умишлено казваме „няколко“, защото почти на всяка жена се случва да има неспукан фоликул по време на месечните цикли. Но когато явлението е регулярно – значи съществува проблем.

Диагностика

 • Ултразвуков преглед:с ултразвукендометриозните огнища не се виждат, освен, когато са разположени дълбоко в яйчника, при образуването на т.нар „шоколадови“ кисти.
 • Лапароскопия:Единственият абсолютно сигурен метод за диагностицирането на ендометриозата е хирургическия и най-често това се прави с лапароскопия. Лапароскопията е ендоскопска интервенция, при която в коремната кухина на жената се вкарва специален уред посредством малък разрез под пъпа с цел лекарят да огледа тазовите органи.

Лечение:
То може да бъде хирургично, медикаментозно или съчетано от двете предходни, като обикновено първо е хирургията, след това са на ход медикаментите.
Хирургичното лечение представлявапремахването на срастванията, изгарянето с ток или лазер на достъпните за това ендометриоми. Това Вашият терапевт извършва по време на лапароскопията или по време на отворена операция, ако прави такава. Тук е мястото да споменем, че шоколадовите кисти на ендометриозата се лекуват само хирургично.
Медикаментозното:Ендометриозата се храни (както и лигавицата на матката Ви) с вашите хормони и по-точно с естрадиола. Той кара ендометриума да расте и да се подготвя за имплантация, а заедно с него растат бавно и ендометриомите. Следователно медикаментозното лечение е свързано със спирането на естрогените. Когато тях ги няма, ендометриомите бавно, но сигурно съхнат. Общата идея е да се подтисне яйчниковата функция, с което да се спре разпространението на ендометриозните огнища.
Важно е да знаете:Дори и след проведен успешен курс на лечение, ендометриозата може да се появяви отново в голям процент от случаите.

ПОЛИКИСТОЗА НА ЯЙЧНИЦИТЕ - ПОЛИКИСТОЗНИ ЯЙЧНИЦИ
Вродено състояние, при което зреенето на яйцеклетките и нарастването на фоликула блокират на определен етап. Фоликулът започва да нараства, но по средата на растежа спира. Така не настъпва овулация. По време на следващия цикъл започва да расте друг фоликул, който също спира и така в яйчниците се натрупват много тръгнали да се развиват, но незавършили развитието си фоликули. Такива яйчници, с много недорасли фоликули наричаме поликистозни яйчници.
Поликистозната болест на яйчниците се характеризира с повишено производство на мъжките хормони в женския организъм, по-трудно усвояване на глюкозата, т.нар. глюкозна резистентност, и често с наднормено тегло.

ПОВИШЕНИ НИВА НА ПРОЛАКТИНА (ХИПЕРПРОЛАКТИНЕМИЯ)
Когато хормонът пролактин е повишен, това блокира овулацията и пречи на имплантацията на ембриона в матката.Повишените му нива могат да са както от чисто функционален характер, така и признак за доброкачествени тумори на хипофизата, наречени пролактиноми.
Трябва да знаете, че всеки стрес на организма предизвиква покачването на пролактина.
Ето защо хормонът се изследва сутрин, след сън и след минимум 15 минути почивка в лабораторията.

ДРУГИ ПРИЧИНИ, КОИТО БИХА ПОВЛИЯЛИ НА ФЕРТИЛНОСТТА НА ЖЕНАТА
Прием на медикаменти, проблеми с щитовидната жлеза, ракови заболявания и лечението им.

РАЗЛИЧНИ МЕДИЦИНСКИ ЗАБОЛЯВАНИЯ И СИНДРОМИ
Късният пубертет, първичната липса на месечен цикъл, болестта на Къшинг, таласемията в тежките ѝ форми, бъбречни заболявания и диабет могат да водят до липса на фертилност при жената.

ДРУГИ ФАКТОРИ
Високи дози кофеин, употребата на алкохол и цигари, напреднала фертилна възраст, ниско или наднормено тегло.

ПРИЧИНИ ЗА БЕЗПЛОДИЕ ПРИ МЪЖА

В около 40 % от случаите причините за стерилитет в двойката се крият в мъжа.

Няма нищо лошо или срамно в това господата да се изследват, в случай че желаното дете се бави. Напротив, вашето мъжко съдействие в този случай е задължително.

Когато една двойка страда от инфертилитет, се изследват и двамата партньори, за да се установят причините за неслучващото се зачеване.

Причините, предизвикващи проблеми в репродуктивната система на мъжа и впоследствие безплодие при мъжа, са най-разнообразни и в немалко от случаите комбинация от няколко фактора. Темогат да бъдат породени от силен стрес, излагане на топлина, работа в горещи помещения, често ползване на горещи бани и сауни, продължително седене или шофиране, неподходящ избор на бельо от синтетични материи, носенето на тесни панталони, продължителното ползване на преносим компютър върху бедрата, в седнало или легнало положение. Прекомерната употреба и злоупотреба с алкохол, тютюнопушене, наркотици, анаболни и стероидни вещества също могат да станат причина за стерилитет.

С напредването на възрастта при мъжа качеството на сперматозоидите и тяхната подвижност намалява, но това не е категорично правило.

ПРОМЯНА НА НОРМАЛНИТЕ НИВА НА КЛЮЧОВИ ЗА СПЕРМАТОГЕНЕЗАТА ХОРМОНИ:

Причините за безплодие могат да са предизвикани от промяна в нормалните нива на тестостерона, LH, FSH, пролактин, естрадиол, инхибин В и др. хормони, играещи роля в процеса на образуване и узряване на сперматозоидите при мъжа.

При наличие на хормонален дисбаланс и силно влошени спермални показатели е необходима консултация с ендокринолог.

ИМУНОЛОГИЧЕН ФАКТОР или наличие на антиспермални тела:
В немалко случаи (5-7 %) в еякулата на мъжете се наблюдава наличие на антиспермални антитела. Нормално, сперматозоидите са отделени от имунната система чрез бариера: кръв-тестис. При контакта на сперматозоидите с имунната система се образуват антиспермални антитела.
Причините затова могат да бъдат резултат от увреда след хирургична интервенция или вазектомия (прекъсване на семепроводите), инфекциозни заболявания, крипторхидизъм (състояние, при което единият или двата тестиса не са заели навреме нормалното си положение), варикоцеле (разширение на вените на тестисите) и др.

Наличието на антиспермални антитела много често пречи на сперматозодите да достигнат до яйцеклетката или ако успеят да стигнат до нея – да се осъществи оплождане.

ГЕНЕТИЧНИ ФАКТОРИ: Генетичните фактори, като напримерделеции в Y-хромозоматаилиразличен от нормалния брой хромозоми,също може да са причина за стерилитет при мъжете.
При медицински доказан генетичен проблем е възможно да се приложи и предимплатационна диагностика за подбор на ембриони, които не носят генетични дефекти и впоследствие да се извърши ембриотрансфер с тях.

АНАТОМИЧНИ ПРОБЛЕМИ:

Безплодие при мъжа често се предизвиква и от анатомични проблеми.Пример за такъв еретроградната еякулация: състояние, при което еякулатът попада в пикочния мехур, вместо нормално да преминава през уретера.

Причините, пораждащи ретроградната еякулация, са проблеми с простатата, дефект по рождение, операция на пикочния мехур и др.

Анатомичните проблеми са свързани и със състояниетоварикоцеле.Това е абнормално разширение на вените на тестисите . В повечето случаи варикоцелето намалява фертилността при мъжете, но може да се преодолее чрез хирургична намеса след консултация с андролог.

Еректилната дисфункцияв някои случаи също е пречка за постигане на бременност. Тя се изразява в неспособност да се достигне до нормална ерекция и причини за нея могат да бъдат злоупотребата с алкохол, диабет, приемането на антидепресанти, ниско ниво на тестостерон и др.

Разпечатайте тази страница
Споделете тази страница:

Още полезна информация

Причини за безплодие при мъжа

В около 40 % от случаите причините за стерилитет в двойката се крият в мъжа. Когато една двойка страда от инфертилитет, изследват се и двамата партньори, за да се установят причините за неслучващото се зачеване.

Вижте повече »

Най-честите причини за безплодие при жената

Изчерпан яйчников резерв, ендометриоза, поликистозни яйчници, тубарен фактор, проблеми с овулацията, тазово възпалителна болест, миоми, повишени нива на пролактина, различни заболявания и синдроми, други причини, които биха повлияли на фертилността на жената. Четете ТУК.

Вижте повече »