Новини

 • 14.09.2018
  Близнаци се родиха по естествен път на 11 септември в „Надежда“
  Всички Повече
 • 04.09.2018
  Болница "Надежда" обявява свободнo място за лекар специализант за специалност „Акушерство и гинекология“
  Всички Повече
 • 04.09.2018
  Нов лекар в отбора на „Надежда“. Д-р Диана Атанасова - специалист невролог ще консултира от 18 септември в наш ...
  Всички Повече
 • 31.08.2018
  Закрива се спешната телефонна линия на ин витро сектора в МБАЛ "Надежда"
  Всички Повече
 • 28.08.2018
  Бебе, родено в 25 г.с., беше спасено в болница "Надежда"
  Всички Повече

За донорството - с любов

За да бъдеш донор, трябва да имаш сърце, в което да побереш болката и мечтите на хората, жадуващи свое дете. А протегнатата ръка ражда Живот – изстрадан и дълго очакван.

Вижте още »

Утре!

Вярвайте в утрешния ден, защото най-хубавото предстои.

Видео:NMedia

Вижте още »

Винаги до вас!

Видео: NMedia

Вижте още »

Болница "Надежда" става клинична база за обучение на Медицински университет – Варна

МБАЛ „Надежда” става учебна база на МУ - Варна за лекари специализанти по Акушерство и гинекология, Медицинска онкология, Неонатология и Здравни грижи, както и за обучение на акушерки.

Предпочитан университет за студенти от 44 държави по света, МУ-Варна си партнира с 82 международни партньори от 5 континента. От 1961 г. до днес над 50 000 възпитаници на университета живеят и работят в над 40 държави по света.

Вижте още »

"Надеждата за дете" - д-р Георги Стаменов

"Тази книга е моето обяснение в любов към всички онези от вас, на които помогнахме и които продължават да се борят с проблема безплодие. Тази книга е родена от дългите часове работа с тези смели хора, посветили живота си на ГОЛЯМАТА НАДЕЖДА ЗА ДЕТЕ, и точно тези хора аз смятам за свои съавтори...
Тази книга е книга за НАДЕЖДАТА. Тази книга ще ви хареса, сигурен съм!"

Вижте още »

Колко е часът според твоето тяло?

На 2 юни 2015г. дадохме старт на проекта „Майка навреме“ - социална инициатива на болница "Надежда" и тъканна банка „Биорегенерация“ в ПОДКРЕПА НА и ЗА МАЙЧИНСТВОТО!

Все повече жени отлагат раждането на първото си дете след 30-ата си година. В развитите икономически страни тенденцията „майка след 35“ е силно изразена. Причините за това са комплексни, но ключов фактор за отлагането на майчинството се оказва липсата на подходящ партньор, следвано от ангажиментите и времето, необходими на съвременната жена да получи образование и реализира себе си на кариерното поприще.

Шансът за успешна бременност със собствена яйцеклетка обаче спада след 35 години. Дори и с методите на асистираната репродукция той е от 30% при 35-годишните, до по-малко от 5% след 43-годишна възраст. Това се дължи главно на необратимите процеси на намаляване на броя и влошаване на качеството на яйцеклетките, които предхождат окончателното спиране на работата на яйчниците в менопаузата. За разлика от мъжете, при жените физиологичният прозорец на фертилността е ограничен.

За съжаление в 21 век той съвпада с периода на най-интензивно академично и кариерно развитие при жената, което води до отлагане на майчинството за един по-късен етап и често се пренебрегва заради трудностите в намирането на постоянен партньор в живота.

Важно е жените да са наясно с границите на репродуктивните си възможности и да са информирани за факта, че медицината не може да въздейства върху затихващата функция на яйчниците и да връща биологичния часовник назад.

На базата на собствения си дългогодишен опит отчитаме все по-висок ръст на пациенти в напреднала репродуктивна възраст, които търсят помощ в асистираните репродуктивни технологии, за да заченат собствено дете. Нараства броят и на жени, при които качеството на яйцеклетките е силно влошено, а броят им - намален още в ранна фертилна възраст. Все повече се сблъскваме със заболявания, които преди да придобият клинична изява, влияят необратимо върху яйчниковата функция и водят до нежизнеспособност на яйцеклетките.

Биологичният часовник, който не може да управляваме чрез медикаменти, може да бъде спрян посредством замразяването на добри яйцеклетки в по-ранна възраст при жената.

Това й дава реална преднина в надпреварата с времето поради факта, че съхранените яйцеклетки остават на същата възраст, на която са били замразени. За да бъде качествен процесът на криоконсервация на яйцеклетките се изискват трайни умения, опит с години и високо квалифициран екип от специалисти. Нужни са и сигурни крио-съоръжения, обезпечени със системи за сигурност и обучен екип, който да осигури оптимални условия за съхранението на замразените репродуктивни клетки.

„Майка навреме“ е социален проект на МБАЛ "Надежда" и „Биорегенерация“ - най-голямата тъканна банка у нас. Тя има за цел да информира жените за границите на репродуктивните им възможности, за това как да профилактират собственото си репродуктивно здраве, как да съхранят шансовете си за забременяване чрез замразяване на собствени яйцеклетки, ако нямат партньор или планират бременност в различен етап от живота си.

Данните от социологическото проучване за репродуктивните нагласи на младите българки, осъществено от агенция Exacta Resarch Group през м. април 2015 г., отчитат почти абсолютно мнозинство на жените, които заявяват, че раждането на дете е важно за тях. Същевременно смущаващо висок процент (55% от жените със средно и по-високо образование) са с прекалено оптимистични представи за това как работи биологичният часовник при жената и на каква възраст тя започва да губи своите репродуктивни възможности.

Създаването на фондация „Майка навреме“ като социален проект на МБАЛ Надежда и ТБ „Биорегенерация“ е в подкрепа на тези жени и на Майчинството, което се сбъдва - навреме.

За повече информация:

www.maikanavreme.bg

Тел. 02/ 44 179 89 и 0882 193 989

e-mail: mail@maikanavreme.bg

Разпечатайте тази страница
Споделете тази страница: