Новини

 • 26.11.2021
  Д-р Мила Петрова гост в "Духът на здравето": Новите надежди в борбата срещу рака на белия дроб
  Всички Повече
 • 25.11.2021
  Д-р Велислава Донкина: Когато емоциите са заглушени, ''проговаря'' тялото
  Всички Повече
 • 22.11.2021
  ПСИХОЛОГИЧНАТА ПОМОЩ В БОЛНИЧНА СРЕДА Е КЛЮЧОВА ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО НА ПАЦИЕНТИТЕ
  Всички Повече
 • 18.11.2021
  Интимността е голяма част от живота на мъжа и трябва да се потърси помощ при еректилна дисфункция
  Всички Повече
 • 17.11.2021
  ПОБЕДИТЕЛИТЕ: Историята на Вяра и Надежда!
  Всички Повече

ЕМБРИОСКОПЪТ: Първа снимка на новия живот

Повече за Биг Брадър в света на ембрионите:

Питали ли сте се какво точно се случва с вашите ембриони в лаборатория - от момента на оплождане на яйцеклетката до заветния ден, в който ембрионите са готови да бъдат трансферирани. Как точно ембриолозите, онези магьосници, които обгрижват крехкия живот, следят развитието им, за да се постигне най-желания и чакан резултат?

Всяка жена, която минава през процедура „ин витро“ таи любопитство и редица въпроси за онзи заветен период на изчакване от пункцията до трансфера, когато в лабораторията се случва магията на новия живот.

Това, с което искаме да Ви запознаем днес еEМБРИОСКОП– системата за култивиране и мониториране на ембриони в МБАЛ „НАДЕЖДА“, техният Биг Брадър, чрез който имаме възможност да подберем ембрионите с най-висок потенциал за имплантиране.

Какво представлява ЕМБРИОСКОПА:

Ембриоскопът е последно поколение инкубатор, с вграден микроскоп и микрокамери, които следят развитието на ембрионите в динамика 24 часа.

На определен интервал от време (през 10 минути) и в седем различни равнини ембрионите се заснемат, като това дава възможност да се проследи цялостното им развитие, да се „уловят“ евентуални грешки при делението на клетките и да се подбере най-добрия от всички култивирани ембриони, който да бъде трансфериран.

Полученото наслагване на образи наподобява видеоклип, който дава пълната информация за процеса на делене на клетките от момента на оплождане на яйцеклетката до деня на трансфера.
Камерата заснема ембрионите на различна фокусна дълбочина, без да се налага те да бъдат вадени от специфичната среда, в която са поставени и която наподобява тази в организма на жената.

Ембриоскопите, с които разполагаме в МБАЛ „Надежда“са три на брой. Те са най-добрата TMS технология (time-lapse технология), достъпна на този етап в света и е единствена по рода си в България.

За разлика от останалите подобни системи като PrimoVision напр., при които се използва стандартен инкубатор с допълнително инсталирани камери,ЕМБРИОСКОПЪТ САМ ПО СЕБЕ СИ Е ИНКУБАТОР, С ВГРАДЕНИ КАМЕРИ И КОМПЮТЪР. Така всички необходима компоненти за наблюдение и анализ на развитието на ембрионите са съчетани по най-добрия и ефикасен начин.

Наблюдаването и оценката на клетъчното деление се осъществява с помощта на специализиран софтуер, уникален по своята същност, който дава изключително подробни данни за отделните етапи на развитието на ембрионите.

Чрез математически модел, той ни осигурява надеждна информация за това, кой от ембрионите има най-висок потенциал за имплантиране още на третия ден от оплождането (Meseguer, 2011).


И още за ЕМБРИОСКОПА, (източник: FERTILITECH)

Какво по същество е Time-lapse технологията? :

През последните тридесет години ембриолозите описват динамичния процес на ранното ембрионално развитие на базата на статични наблюдения - наблюдение под микроскоп. Недостатъците на този метод са няколко:

Пропуснати моменти:

Статичните наблюдения са свързани със специфични времеви точки на проследяване на развитието на ембриона. Той се наблюдава под микроскоп в точно определен времеви отрязък, което води до загуба на информация за периода до следващото му наблюдение.

Стрес:

По време на подобно проследяване се нарушават специфичните условия за култивиране на ембрионите. За да се извърши наблюдението, ембрионът трябва да се извади от специфичната среда, в която е поставен и след това отново да се върне в инкубатора. Това носи, макар и в минимална степен, риск за тяхното правилно развитие.

Статичност:

При конвенционалния начин за наблюдение имаме възможност да наблюдаваме само морфологията на ембриона, без да може да проследим динамиката на неговото развитие и да открием онези дефекти в „поведението“ му, които се проявяват в процеса на делене на клетките. В последните години ин витро лабораториите се насочват към т.нар. time-lapse технология (TMS), която намира все по-голямо приложение при инкубирането на ембрионите и оценяването на тяхното развитие (т.нар. морфодинамика). Технологията представлява комбинация от инкубатор, микроскоп, камера, компютър и специализиран софтуер, което позволява ембрионите да се култивират в контролирани условия, като тяхното развитие се заснема през интервали между 5 и 20 минути.

TMS (ембриоскопите включително) има няколко ключови предимства в сравнение със стандартната микроскопия.

Най-добрите условия за моето бъдеще:

TMS позволява поддържане на оптимални условия през целият период на култивиране на ембрионите, без да ги подлага на излишен стрес. Известно е, че pH, температурата и влажността са изключително важни за правилното развитие на ембрионите в ин-витро условия, което неизбежно се нарушава при стандартното проследяване и оценка.

Виждаме процеса в неговата динамика

За разлика от стандартното наблюдение под микроскоп, TMS осигурява постоянно мониториране на ембрионите. Това позволява на ембриолозите прецизно да определят клетъчните деления, както и да наблюдават отблизо морфологични събития като компактизацията и образуването на кухината на бластоциста.

Нещо повече, TMS дава по-големи възможности за идентифицирането на неблагоприятни за процеса на делене събития, които биха могли да се случат между две стандартни микроскопски наблюдения - например: неравномерно клетъчно делене; формиране и реабсорбция на фрагменти; поява/изчезване на многоядреност и др.

Какви са предимствата на ембриоскопа?

В едно изследване (Meseguer, 2012), сравняващо изхода от ин-витро процедурите от десет различни клиники, са проучени случаи на процедури с ембриони, култивирани в стандартни инкубатори и такива, инкубирани в TMS.

Заключението на това изследване е, че селектираните ембриони за ембриотрансфер с помощта на TMS повишават вероятността за клинична бременност с близо 16% за ембриотрансфер.

 • Култивирането в Ембриоскоп TMS осигурява безопасни и контролирани условия за вашите ембриони, като в същото време позволява на ембриолозите постоянно да наблюдават тяхното развитие без да го смущават.
 • Ембриоскопът осигурява по-добра селекция на “най-добрият” ембрион на базата на отличната видимост и анализ на целия процес на развитието му, което от своя страна увеличава шансовете за постигане на по-висок процент бременности - нашата основна цел.

В кои случаи се препоръчва?

Вашият лекуващ лекар би Ви препоръчал ембриоскопия в случай на:

 • Няколко неуспешни опита „ин витро“: Ембриоскопът би ни помогнал да открием причините за имплантационния неуспех, ако те се крият в т.нар. „качество“ на ембрионите.Това може да установим в проследяването на цялостния процес на тяхното развитие: от момента на оплождане на яйцеклетката до деня на трансфера.
 • Когато имаме получени много малък брой ембриони
 • Когато бройката на получените ембриони е над 6
 • За нуждите на предимплантационната диагностика: Сравнявайки развитието на всички инкубирани ембриони, ембриолозите могат да подберат онези от тях, които се делят правилно и имат най-висок потенциал за имплантация.
Разпечатайте тази страница
Споделете тази страница: