Новини

 • 27.11.2021
  ТВ ЕВРОПА: "КАКВО ЩЕ ВКЛЮЧВАТ ТАЗГОДИШНИТЕ ДНИ НА ПСИХОАНАЛИЗАТА В БОЛНИЦАТА?"
  Всички Повече
 • 26.11.2021
  Д-р Мила Петрова гост в "Духът на здравето": Новите надежди в борбата срещу рака на белия дроб
  Всички Повече
 • 25.11.2021
  Д-р Велислава Донкина: Когато емоциите са заглушени, ''проговаря'' тялото
  Всички Повече
 • 22.11.2021
  ПСИХОЛОГИЧНАТА ПОМОЩ В БОЛНИЧНА СРЕДА Е КЛЮЧОВА ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО НА ПАЦИЕНТИТЕ
  Всички Повече
 • 18.11.2021
  Интимността е голяма част от живота на мъжа и трябва да се потърси помощ при еректилна дисфункция
  Всички Повече

Ползването на донорски репродуктивен материал – сперматозоиди или яйцеклетки, помага на много семейства да сбъднат своята мечта за бебе тогава, когато възможностите на стандартното ин витро лечение вече са изчерпани или не могат да бъдат приложени.

В България броят на двойките, които се нуждаят от подкрепата на донор, за да станат родители, нараства непрекъснато.

Донорството на репродуктивни клетки у нас е законен акт и използването на донорски репродуктивен материал за целите на асистираната репроудкция е законово регламентирано.

Каква е процедурата?

При ин витро процедурата с донорски материал вместо собствени полови клетки - яйцеклетки и сперматозоиди, използваме чужди такива.

По този начин отпада необходимостта от хормонална стимулация и фоликуларна пункция при жената-пациент, а при мъжа – от добиване на семенна течност - процедури, през които преминават донорите на репродуктивни клетки.

Най-честите състояния, които налагат ползването на дарени яйцеклетки или сперматозоиди при лечение на инфертилитет са:

При жената:

 • При изчерпан яйчников резерв - състояние, което все по - често засяга млади жени в репродуктивна възраст.
 • В случаите с отстранени или нефункциониращи яйчници .
 • При жени в напреднала репродуктивна възраст
 • При генетични заболявания и др.

При мъжа:

 • При липса на сперматозоиди в еякулата /азооспермия/ и невъзможност или несъгласие на пациента за добиване на такива чрез пункция на тестисите.
 • При генетични заболявания.
 • При еректилна дисфункция и др.

Какъв е редът за включване в донорската програма на болница „Надежда“?

Включването на пациент в донорската програма се извършва само от и по преценка на лекуващия лекар - репродуктивен специалист от болница "Надежда"

За жени, нуждаещи се от донорска яйцеклетка:

 • Жената удостоверява съгласието си за включване в програмата с подписването на специален документ за това. Предварително се подписва и подробно информирано съгласие, което разяснява етапите на предстоящата процедура. Документите се получават от координатор по Донорската програма на Регистратура.
 • Следващият етап е оценка на общото състояние и физическата възможност на жената-реципиент да износи безрискова бременност. Оценката се прави от вътрешна лекарска комисия на болница Надежда. След като специалистите дадат становище, че няма противопоказания за извършването на процедурата, пациентката се включва в листа на чакащите за подходящ донор на яйцеклетки в болница „Надежда“.

Как се подбира подходящ донор и какво ще зная за него?

 • Как се подбира подходящия донор?

Донорството в България е анонимно.

Това означава, че пациентите, които получават донорски яйцеклетки или сперматозоиди не познават своя донор, както и донорите на репродуктивен материал не познават пациентите, при които ще бъдат ползвани дарените клетки.

Изключение има единствено при родственото донорство, където жена – роднина на реципиента по права линия, може да стане донор на яйцеклетки на своята сестра или първа братовчедка.

Във всички останали случаи донорът е абсолютно анонимен за реципиента и се подбира на базата на медицински показатели и частично съвпадение на фенотипни белези от екипа на лечебното заведение, който е ангажиран с Донорската програма.

 • Донорството е безвъзмездно.

Даряването на яйцеклетки или сперматозоиди не се заплаща. Донорът на репродуктивен материал има право на законово регламентирано обезщетение, но то не касае самият акт на даряване. Това означава, че не се допуска възможност за никакво финансово предимство при кандидатстване в Донорската програма на МБАЛ „Надежда“.

 • Какво ще знам за своя донор?

Всички донори на репродуктивен материал в болница „Надежда“ са жени и мъже, които се обръщат към нас с изключително алтруистични мотиви – да помогнат на семейства, чиято единствена възможност да сбъднат мечтата си за дете е чрез донорска яйцеклетка или сперматозоиди.

Преди акта на даряване всички донори на репродуктивен материал преминават през редица изследвания и прегледи - включително и генетични.

Реципиентите могат да получат информация за своя донор от предварително предоставени донорски профили, в които са посочени образованието, интересите, хобито на жената или мъжа, които са станали донори на репродуктивен, както и частична информация за техните фенотипни белези (цвят на коса, цвят на очи).

 • Колко време ще се наложи да изчакам за донор на яйцеклетки:

Изчакването за подходящ донор за яйцеклетки зависи от много обективни фактори, като съвпадение на медицински показатели, време за одобрение и подготовка на донора за процедурата, и др. В общия случай, след като бъдете включени в Донорската програма на МБАЛ „Надежда“ може да се наложи да изчакате подходящ донор на яйцеклетки между 6 месеца и 1 година.

Как протича процедурата ин витро с донорски репродуктивни клетки?

В какво се състои процедурата ин витро с донорска яйцеклетка?

Свързващото звено между донора и реципиента по време на процедурата са лекарят, който води лечението на пациента и координаторският екип на Донорската програма в МБАЛ „Надежда“.

 • Лекуващият лекар синхронизира стимулацията и фоликуларната пункция на жената-донор с хормоналната подготовка на лигавицата на матката на жената-реципиент.
 • В деня на пункацията на донора се добиват яйцеклетките, които се оплождат посредством ICSI със сперма от партньора на жената-реципиент. Това означава, че в същия ден партньорът дава семенна течност. Възможно е семенната течност да бъде добита предварително и замразена за целите на оплождането.
 • На следващия ден ембриолог от ембриологична лаборатория се свързва с двойката и информира за броя на оплодените донорски яйцеклетки. В колаборация с лекувщия лекар, се определя денят на ембриотрансфера - обикновено 3-ти или 5-ти ден от извършената фоликуларна пункция на жената-донор.
 • Междувременно жената-реципиент приема гестагенни препарати, които подготвят лигавицата на матката за предстоящото трансфериране на ембриона.

Ако има останали годни ембриони, получен при процедурата, те се замразяват и могат да бъдат използвани от двойката при последващ трансфер.

В какво се състои процедурата ин витро с донорски сперматозоиди?

Процедурата не се различава в основните си етапи от тези при ин витро процедура с партньорски репродуктивен материал.

Жената се подлага на хормонална стимулация, след което се пристъпва към фоликуларната пункция. Добитите от партньорката яйцеклетки се оплождат с донорски сперматозоиди. На следващия ден, от ембрилогична лаборатория, двойката получава информацияза броя на оплодените яйцеклетки. На 3-ти или 5-ти ден от пункцията ембрионите се връщат в матката на жената.

Родителски права

По смисъла на закона, детето, което може да се роди вследствие на ин витро процедура с донорска яйцеклетка или донорски сперматозоиди е дете на семейството, приело донорския материал.

Донорът-мъж или донорът-жена не носи отговорност и няма право да има претенции относно успеха на процедурата, нито за реализираната бременност и роденото дете след това.

Уcпeвaeмocт

Средната успеваемост на ин витро процедурите с донорска яйцеклетка в МБАЛ „Надежда“ е изключително висока .
Когато говорим за успеваемост, трябва да знаем, че успехът в репродуктивната медицина е величина, измерима изключително през призмата на личната история на всяка една двойка, обърнала се за помощ към нас. Затова се стараем да подхождаме индивидуално, с внимание и съпричастност към всеки конкретен случай.

Фондация "Майки за донорство" и нашите благодарности към хората, които даряват в болница "Надежда"

За да бъдеш донор, трябва да имаш сърце, в което да побереш болката и мечтите на хората, жадуващи свое дете. Мъжете и жените, които даряват репродуктивен материал в болница "Надежда" са такива - с големи сърца, защото помагат безкористно там, където надеждата е достигнала своя предел.

Ние знаем, че протегнатата им ръка ражда Живот – изстрадан и дълго очакван. Затова благодарим от сърце на всички смели жени и мъже, които даряват частица надежда, за да го има този Живот.

Повече за донорството на репродуктивни клетки може да научите на www.maikizadonorstvo.com от нашите партньори фондация „Майки за донорство“.

Столична общинска програма за финансово подпомагане на двойки, нуждаещи се от ин витро с донорски яйцеклетки

В много от общините в България функционират програми, чрез които се подпомагат финансово двойки с репродуктивни проблеми, включително и такива, нуждаещи се от процедура с донорски репродуктивен материал.

Потърсете информация от вашата община за такава възможност и научете повече за условията за включване в общинските програми.

Защото донорството е ЖИВОТ.

Разпечатайте тази страница
Споделете тази страница: