Новини

 • 18.07.2019
  Проф. д-р Кълвачев, вирусолог в МБАЛ "Надежда": Няма само летни или зимни вируси
  Всички Повече
 • 17.07.2019
  Летен работен график на част от звената в болница Надежда
  Всички Повече
 • 16.07.2019
  Д-р Ангел Радев: Безкръвните методи са революция в лечението на разширени вени
  Всички Повече
 • 15.07.2019
  Какво е андропаузата?
  Всички Повече
 • 12.07.2019
  Мъжкият фактор в борбата за бебе
  Всички Повече

ЗА ДОНОРСТВОТО

Донорството на сперматозоиди е доброволен, алтруистичен, безвъзмезден, анонимен акт, чрез който мъже, донори на репродуктивен материал, помагат на хора с реродуктивни проблеми да сбъднат своята мечта за дете.

Всички, които желаят да дарят яйцеклетки или сперматозоиди трябва да отговарят на определени изисквания, за да станат дарители.

Тези изисквания са заложени вНаредба №28 на Министерството на здравеопазването за дейностите по асистирана репродукция от 20 юни 2007 г.

Дейността се контролира от Изпълнителна агенция „Медицински надзор“.

КОЙ МОЖЕ ДА СТАНЕ ДОНОР НА СПЕРМАТОЗОИДИ

 • Потенциалния донор на сперматозоиди при непартньорско даряване се подбира на базата на неговото здравословно състояние, възраст и медицинска история.
 • Изисква се донорите - мъже на репродуктивен материал да са пълнолетни лица и да не са поставени под запрещение;
 • Да не страдат от наследствни хронични заболявания, да са психически и физически здрави, с нормални спермални показатели;
 • На всеки мъж, подходящ за донор на репродуктивен материал, задължително се прави изследване за:

HIV, Сифилис, Хепатит В и С; трихономи, уреоплазма, микоплазма.

Прави се репродуктивен скрининг, ДНК тест за фрагментации.

 • Има ограничения в броя на извършените дарявания:

Донорите на сперматозоиди могат да даряват до общо 5 реализирани бременности (включително и собствени деца). Информацията за това колко пъти едно лице е било донор на репродуктивен материал се получава от Изпълнителната агенция „Медицински надзор“

 • Донорството на сперматозоиди е анонимно.
 • Всеки потенциален донор се проверява по служебен път за предходни дарявания в ИА „Медицински надзор”.
 • Всеки дарителски акт се регистрира задължително в ИА „Медицински надзор”.
 • Донорството на сперматозоиди е безвъзмездно:

Според Наредба 28 е допустимо единствено и само обезщетяване на донорите в разумни размери за направени разходи за път, настаняване и престой, отсъствие от работа, за причинен дискомфорт, за пропуснати ползи и др.

КАКВА Е ПРОЦЕДУРАТА:

 • Процедурата по даряване стартира след подписване на Декларация - информирано съгласие за донорскво на сперматозоиди.
 • Дареният репродуктивен материал се поставя под карантира за срок от 6 месеца, за да се елиминира риск от предаване на инфекции.
 • Преди освобождаването на пробата и нейното използване, донорът отново посещава клиниката за повторни пълни изследвания (вирусология и микробиология).

ПРАВА И ЗАДЪЛЖЕНИЯ СЛЕД ДАРИТЕЛСКИЯ АКТ:

По смисъла на закона детето, което може да се роди в следствие на ин витро процедура с донорски сперматозоиди е рожба на семейството, приело донорския материал.

Донорът – мъж не носи никаква законова отговорност и няма право на претенции относно успеха на процедурата и реализираната бременност в следствие на дарителския акт.

ДОНОРСТВО НА СПЕРМАТОЗОИДИ В НАДЕЖДА

 • Твърдо вярваме в и отстояваме етични измерения на донорския акт.

В болница Надежда не се допуска „селекция“ на донори на репродуктивен материал. Включването на донори в програмата на болница Надежда не се извършва по външни физически показатели, социален статус, етническа, верска принадлежност, или друг признак, който дискриминира или уронва човешкото достойнство.

За нас, екипът на Надежда, водещ критерий за включване на жена или мъж в донорската ни програма е мотивът, който стои зад донорския акт.

Хората, които пристъпват към даряване на репродуктивен материал трябва да осъзнават това като жест на взаимопомощ и съпричастност към семействата, борещи се за свое дете.
Наред със законовите изисквания за даряване на репродуктивен материал, ние твърдо отстояваме етичните измерения на донорския акт.

 • Прозрачността е принцип.

За да гарантира прозрачността и етичните принципи на донорството МБАЛ „Надежда“ си партнира с фондация „Майки за донорството“. Координаторите на организацията оказват пълно административно съдействие на донорите в МБАЛ „Надежда".

Ние, екипът на Надежда, изказваме своята благодарност към всички дарители на репродуктивен материал,

които приеха донорството като своя мисия, основана на човечност, съпричастност към болката на другия и с обич – в името на новия живот.

Благодрим ви!

МАЙКИ ЗА ДОНОРСТВО

Около 250 000 са двойките в България, които имат репродуктивни проблеми. Не малък процент от тях се нуждаят от донорство на репродуктивен материал, за да станат родители.

Много достойни жени и мъже откликват на тази болка и анонимно, безвъзмездно, със сърце и любов даряват частица от себе си в името на новия живот и щастието от сбъднатото родителство.

В тази мисия наш партньор е фондация „Майки за донорството“.

Всеки, който желае да стане донор на репродуктивен материал може да получи подкрепа и пълноценна, изчерпателна информация за донорския акт от координаторите на фондацията.

Повече за дейността на фондацията може да намерите на: www.maikizadonorstvo.comРазпечатайте тази страница
Споделете тази страница: