Новини

 • 24.01.2020
  Ограничения в работата на "МБАЛ"Надежда" по повод обявената грипна епидемия за територита на София-град от 27. ...
  Всички Повече
 • 22.01.2020
  БЕЗПЛАТНИ КОНСУЛТАЦИИ С Д-Р СТАМЕНОВ НА МЕДИЦИНСКО ИЗЛОЖЕНИЕ В ЦЮРИХ, ШВЕЙЦАРИЯ
  Всички Повече
 • 21.01.2020
  Седем лица на акушерката
  Всички Повече
 • 21.01.2020
  БУРЯ ОТ ЕМОЦИИ НА БАБИНДЕН В "НАДЕЖДА"
  Всички Повече
 • 17.01.2020
  БОЛНИЦА "НАДЕЖДА" ОБЯВЯВА СВОБОДНO МЯСТО ЗА ЛЕКАР, СПЕЦИАЛИЗАНТ ПО „АКУШЕРСТВО И ГИНЕКОЛОГИЯ“ И ЛЕКАР, СПЕЦИАЛ ...
  Всички Повече

Нашият празник на Надеждата през погледа на специалния ни гост - Иван Кулеков

Тази година специален гост на традиционната ни среща в манастира "Св. Мина" беше Иван Кулеков. Видеото е подарък от него и е поглед отвън на нашите емоции и преживявания, свързани с този ден.

Вижте още »

За донорството - с любов

За да бъдеш донор, трябва да имаш сърце, в което да побереш болката и мечтите на хората, жадуващи свое дете. А протегнатата ръка ражда Живот – изстрадан и дълго очакван.

Вижте още »

Болница "Надежда" става клинична база за обучение на Медицински университет – Варна

МБАЛ „Надежда” става учебна база на МУ - Варна за лекари специализанти по Акушерство и гинекология, Медицинска онкология, Неонатология и Здравни грижи, както и за обучение на акушерки.

Предпочитан университет за студенти от 44 държави по света, МУ-Варна си партнира с 82 международни партньори от 5 континента. От 1961 г. до днес над 50 000 възпитаници на университета живеят и работят в над 40 държави по света.

Вижте още »

"Надеждата за дете" - д-р Георги Стаменов

"Тази книга е моето обяснение в любов към всички онези от вас, на които помогнахме и които продължават да се борят с проблема безплодие. Тази книга е родена от дългите часове работа с тези смели хора, посветили живота си на ГОЛЯМАТА НАДЕЖДА ЗА ДЕТЕ, и точно тези хора аз смятам за свои съавтори...
Тази книга е книга за НАДЕЖДАТА. Тази книга ще ви хареса, сигурен съм!"

Вижте още »

Първа стъпка – Имате ли овулация?

Безспорно, за да бъде осъществена процедурата, е необходимо жената да има овулация, т.е. да се отдели зряла яйцеклетка от фоликула.

Вашият лекар предварително трябва да е установил дали имате овулация или не.

Вътрематочните инсеминации могат да бъдат стимулирани или на естествен цикъл.

Инсеминацията може да бъде направена без стимулация (на естествен цикъл) в случаите, когато няма нито мъжки, нито женски фактор за инфертилитет и когато при жената е установено наличие на овулация . Това означава, че преди процедурата се следят единствено нивата на лутеинизиращия хормон (ЛХ) и се правят ултразвукови прегледи, за да се определи кога да се направи инсеминацията, без да се приемат медикаменти.
Когато това не донесе успех, се пристъпва към приложението на инсеминация със стимулация.

Трета стъпка – Стимулация на ход:

Най-често жената се стимулира с медикаменти, като целта е две или три яйцеклетки да достигнат до зрялост. Обикновено се използват хапчета “Кломифен” (“Кломид”) или инжекции с гонадотропини, за да се стимулират яйчниците да произведат фоликули и да настъпи овулация.

Кломифенът (Clostylbegit, Serofen, Sarpafar и др. наименования на едно и също нещо) е най-старото средство за стимулиране на овулацията. Това са таблетки, които се вземат през устата. Кломифенът не е хормон, но има действие върху вашите собствени хормони, като повишава нивата им и така постига ефекта на стимулация. Кломифенът действа неблагоприятно върху ендометриума, като леко потиска неговия растеж. Другото му странично действие е, че се намесва неблагоприятно в синхрона между зреенето на яйцеклетката и подготовката на ендометриума за имплантация.

Друг вид стимулация е стимулация с гонадотропни хормони (тези, които ползваме при стимулация за ин витро). Това са подкожни или по-рядко мускулни инжекции. Те нямат нежеланите ефекти на кломифена. Рискът при тях е, че започват да растат много фоликули и съответно налице се появява опасността от многоплодна бременност и от т.нар. хиперстимулация. Това е факт, въпреки че количествата препарати, които използваме за стимулация, са в пъти по-малки от тези при ин витро.

Стимулация с letrozole (Femara):Това е препарат на таблетки, изписван основно за потискане на хормоните при раково-болни пациенти. Когато се приложи за пет дни, следва рязък скок в натрупаните ваши хормони и така се постига ефектът на стимулация.

Важно: При стимулацията винаги има индивидуален подход спрямо конкретния случай както в подбора на медикаментите, така и в дозите на препарата при приложението му.

Как протича:

Когато пациентката използва медикамент за стимулация, е важно тя да бъде проследявана на ултразвук, за да може лекарят да измерва нарастването на фоликулите. Лекарствата за стимулация предизвикват нарастването на много яйцеклетки и вашият лекар трябва да ви наблюдава по време на цикъла за изясняване на всички възможни странични ефекти, както и за да намали риска от многоплодна бременност.

Изследва се нивото на хормона естрадиол в кръвта заедно с ултразвуковото изследване, за да се следи развитието на яйцеклетката.
Обикновено целта на вътрематочната инсеминация е да се произведат три до пет назряващи фоликула. Когато два или три фоликула достигнат до оптималния си размер, може да се приложи инжекция с ЧХГ, за да се индуцира овулацията.

Около времето на очакваната овулация, порция прясно отделена сперма се обработва чрез “измиване” в лабораторията. Този процес отделя сперматозоидите от другите компоненти на семенната течност.

Процедурата по промиване на спермата отнема 60-120 минутив зависимост от използваните техники.

Отделената и промита сперма, съставена предимно от бързоподвижни сперматозоиди, се инжектира в цервикалния канал или високо в кухината на матката посредством много тънък и мек пластмасов катетър. Процедурата е безболезнена и е сравнима като с усещането при вземането на цитонамазка за ПАП-тест.

Жената остава на гинекологичния стол през следващите 15 минути след процедурата. Спермата не изтича, когато жената се изправи, тъй като е била депозирана високо в маточната кухина.

Разпечатайте тази страница
Споделете тази страница: