Новини

 • 05.05.2021
  bTV Репортерите: "Спасените" - история за вярата и надеждата!
  Всички Повече
 • 27.04.2021
  Пубертет
  Всички Повече
 • 24.04.2021
  ЗА РАЖДАНЕТО НА БЛИЗНАЧКИТЕ ТЕОДОРА И МИХАЕЛА
  Всички Повече
 • 23.04.2021
  ГРАФИК ЗА РАБОТА ПРЕЗ МАЙСКИТЕ ПРАЗНИЦИ В ПЕРИОДА 30 АПРИЛ – 9 МАЙ 2021
  Всички Повече
 • 22.04.2021
  ВСИЧКИ ТРЯБВА ДА БЪДЕМ ЧУВСТВИТЕЛНИ КЪМ МОМЕНТИТЕ, КОИТО НИ ПОКАЗВАТ, ЧЕ НЕ СМЕ ЩАСТЛИВИ
  Всички Повече

МЕРКИ ЗА БЕЗОПАСНОСТ В МБАЛ "НАДЕЖДА" ПРИ COVID-19

Обновено на 10.07.2020

Вижте още »

Успеваемост:

Важно е да се отбележи, че инсеминацията е с ниска успеваемост

 • когато жената е над 40 години;
 • когато яйцеклетките са малко на брой или с лошо качество;
 • когато спермата е с лоши показатели;
 • при жени с умерена до тежка ендометриоза;
 • при жени с някаква степен на тубарни увреждания или сраствания в таза.

Успеваемостта е малко по-висока при жени, които нямат спонтанна овулация (ановулация) и са стимулирани с медикаменти преди инсеминацията, тъй като техният инфертилитет е причинен именно от липсата на спонтанна овулация.

Забременяванията са по-чести, когато преди инсеминация стимулацията е с инжекции с гонадотропини (по-висок е и рискът от многоплодна бременност), в сравнение с инсеминация, при която стимулацията е с Кломифен. Това е така, защото инжекциите стимулират узряването на повече яйцеклетки отколкото Кломифена и повечето зрели фоликули и съответно яйцеклетки увеличават шанса за забременяване.

Потенциалното неудобство е, че инжекциите с гонадотропини увеличават и риска от многоплодна бременност. Кломифенът все пак е средство, което широко се използва по целия свят, първо по финансови причини, второ - защото е помогнал на милиони жени и трето - има случаи, в които той е единственото средство, способно да предизвика овулация.

Вътрематочната инсеминация не се препоръчва за повече от 4-6 цикъла. Ин витро оплождането е следващата стъпка в лечението и има много по-висока успеваемост. IVF, обаче, е по-инвазивно, много по-скъпо от вътрематочната инсеминация и по-натоварващо емоционално. Поради това, освен в случаите на тубарен стерилитет, се предприемат 2-4 цикъла с инсеминации преди двойката да бъде насочена към IVF.

Предимства на вътрематочната инсеминация

Вътрематочната инсеминация не изисква пункция на фоликули за добиване на яйцеклетки (както при IVF) и обща упойка. Успеваемостта й варира и зависи от множество фактори: от възрастта на жената, проходимостта на тръбите и спермограмата на партньора.

Рискове при вътрематочна инсеминация

Усложненията, възникващи след вътрематочна инсеминация, са индивидуални. Изключително рядко се наблюдават инфекция или спазми на матката, ако не са спазени изискванията и критериите за провеждане на манипулацията.

Внимание!
Уважаеми посетители на нашия сайт, моля не се поддавайте на измами – спермата, по изискванията на медицината и спазването на стриктен контрол, може да се обработи само в лаборатории с необходимата апаратура.
”Обикновената” инсеминация е само впръскване на сперма във влагалището – имитация на полов акт, но го заплащате неизвестно защо.
Впръскването на необработен материал в матката крие рискове от инфекция, алергичен шок и е сигурен начин да развиете имунологична несъвместимост със съпруга.
Нашият съвет е когато ви предлагат да направите инсеминации, питайте как, къде, от кого и в какви условия се обработва спермата.

И още нещо към инсеминация се пристъпва, когато преди това задължително е проверена проходимостта на маточните тръби.

Разпечатайте тази страница
Споделете тази страница: