Новини

 • 13.02.2018
  Безплатни гинекологични прегледи за диагностика на хронична тазова болка
  Всички Повече
 • 12.02.2018
  Д-р Стаменов изнесе лекция за Училище "Майка навреме" - Задругата на яйцеклетката
  Всички Повече
 • 11.02.2018
  Новото преработено издание на учебника по Медицинска онкология беше представено на 9 февруари в МБАЛ „Надежда“
  Всички Повече
 • 05.02.2018
  Отмяна на ограниченията в болница "Надежда", въведени заради грипната епидемия в гр. София
  Всички Повече
 • 29.01.2018
  Профилактични прегледи за рак на гърдата на символична цена в МБАЛ "Надежда"
  Всички Повече

Консултация с диетолог в болница Надежда

Всяка сряда от 14:00 до 19:30 ч.в МБАЛ "Надежда" ще консултира проф. д-р Стефка Петрова - един от водещите специалисти по Хранене и диететика. Проф. д-р Стефка Петрова ще е на разположение на пациенти от различни възрастови групи – деца и възрастни, по всички здравни проблеми, които могат да бъдат повлияни от подобряване на храненето, елиминиране на хранителните дефицити и подходящо намаляване или увеличаване на телесното тегло.

Вижте още »

"Надеждата за дете" - д-р Георги Стаменов

"Тази книга е моето обяснение в любов към всички онези от вас, на които помогнахме и които продължават да се борят с проблема безплодие. Тази книга е родена от дългите часове работа с тези смели хора, посветили живота си на ГОЛЯМАТА НАДЕЖДА ЗА ДЕТЕ, и точно тези хора аз смятам за свои съавтори...
Тази книга е книга за НАДЕЖДАТА. Тази книга ще ви хареса, сигурен съм!"

Вижте още »

Предстои ми инсеминация. Кога да запиша час за преглед:

Вашият лекар ще Ви препоръча да запишете час за преглед на 9-10 ден от месечния цикъл, ако инсеминацията ще е без стимулация (на естествен цикъл).
Ако инсеминацията ще бъде с лека стимулация, трябва да запазите час на 3-5 ден от цикъла.

Важно:

За първи ден от месечния цикъл на жената се счита денят с ясно прокървяване. Ако менструацията е дошла следобед или през нощта, за първи ден се счита следващият.

Какви прегледи ще имам:

С цел проследяване растежа на фоликулите ще се наложи да идвате в болницата за редовни прегледи с ултразвук.

Посещенията Ви в клиниката продължават до момента, до който доминантните фоликули не достигнат размери, индикиращи предстоящата овулация.

За жената:

Преди процедурата:

Вашият лекар ще Ви уведоми кога ще бъде направена инсеминацията и кога трябва да Ви бъде поставена инжекция с ЧХГ, подпомагаща финалното узряване на яйцеклетките. Тази инжекция се поставя мускулно в областта на седалището. Обикновено това се случва един ден преди датата за инсеминация. Не е задължително инжекцията да бъде поставена в клиниката, въпреки че нашите акушерки и сестри са на Ваше разположение за това. Може да вземете медикамента с Вас и съобразно Вашето удобство да посетите друг медицински център, където да ви помогнат с поставянето .

Преди процедурата Вие и Вашият партньор трябва да имате изследване за СПИН, Васерман, Хепатит В и С с валидност до 3 месеца преди деня за инсеминация.

Необходимо е да сте попълнили и подписали информирано съгласие за извършване на процедурата, което ще Ви бъде предоставено в Манипулационната на болницата (първата зала със стъклена врата до кабинет №1 в Централното фоайе).

След последния Ви преглед преди инсеминация и по указания на Вашия лекар е необходимо да запазите час за процедурата на Регистратура.
Ако в деня, определен за процедурата, фоликулите не са се спукали, се пристъпва към втора инсеминация (ре-инсеминация) на следващия ден.
В тези дни се проследява и преживяемостта на сперматозоидите след обработка в лабораторни условия.

Къде се правят инсеминациите:

Процедурата се извършва в кабинет №7 (Манипулационна до Централния вход на болницата). Инсеминацията е напълно безболезнена и усещането е като при обикновен гинекологичен преглед. Тя трае няколко минути, след което жената остава на гинекологичния стол за около още 10 минути. По преценка на лекаря се назначава допълнителна терапия до теста за бременност.

Кога да направя тест за бременност:

Уринарен тест за бременност може да направите на 15-ия ден след процедурата.
Кръвен тест за бременност може да направите на 11-14 ден от процедурата.

Независимо от резултата, уведомете ни дали инсеминацията е успешна или не и запишете час за коментар с Вашия лекар.

За мъжа:

Преди процедурата партньорът трябва да направи:

 • микробиологично изследване на еякулат: с валидност 30 дни преди инсеминацията
 • изследване за Хепатит B и С, СПИН, Васерман: с валидност 3 месеца преди процедурата.

В деня на инсеминацията:
Важно условие е партньорът да има полово въздържание от 2 до 5 дни преди процедурата.
Той ще бъде повикан първи в болницата (обикновено сутрин между 8:00 – 8:30 часа), за да даде сперма. Семенната течност се получава чрез мастурбация в специални помещения.

Преди да се даде материал е необходимо:

 • пикочният мехур да бъде празен;
 • задължително измиване на ръцете и на гениталиите;

Материалът се събира в стерилен контейнер и се предава на биолог от андрологична лаборатория, където той се обработва и се подготвя за процедурата. Малка част от него се отделя, за да бъде проверена преживяемостта на сперматозоидите след обработката.

Важно:

Ако в деня на инсеминация не е настъпила овулация при жената, мъжът отново трябва да даде семенна течност на следващия ден, определен за ре-инсеминация.

Разпечатайте тази страница
Споделете тази страница: