Новини

Нашият празник на Надеждата през погледа на специалния ни гост - Иван Кулеков

Тази година специален гост на традиционната ни среща в манастира "Св. Мина" беше Иван Кулеков. Видеото е подарък от него и е поглед отвън на нашите емоции и преживявания, свързани с този ден.

Вижте още »

За донорството - с любов

За да бъдеш донор, трябва да имаш сърце, в което да побереш болката и мечтите на хората, жадуващи свое дете. А протегнатата ръка ражда Живот – изстрадан и дълго очакван.

Вижте още »

Болница "Надежда" става клинична база за обучение на Медицински университет – Варна

МБАЛ „Надежда” става учебна база на МУ - Варна за лекари специализанти по Акушерство и гинекология, Медицинска онкология, Неонатология и Здравни грижи, както и за обучение на акушерки.

Предпочитан университет за студенти от 44 държави по света, МУ-Варна си партнира с 82 международни партньори от 5 континента. От 1961 г. до днес над 50 000 възпитаници на университета живеят и работят в над 40 държави по света.

Вижте още »

"Надеждата за дете" - д-р Георги Стаменов

"Тази книга е моето обяснение в любов към всички онези от вас, на които помогнахме и които продължават да се борят с проблема безплодие. Тази книга е родена от дългите часове работа с тези смели хора, посветили живота си на ГОЛЯМАТА НАДЕЖДА ЗА ДЕТЕ, и точно тези хора аз смятам за свои съавтори...
Тази книга е книга за НАДЕЖДАТА. Тази книга ще ви хареса, сигурен съм!"

Вижте още »

Важно е партньорът Ви да бъде с Вас в този момент, защото неговата подкрепа, дори и само емоционална, е изключително необходима.
От друга страна, той трябва да даде семенна течност, за да може аспирираните яйцеклетки да бъдат оплодени с неговите сперматозоиди.

Имайте предвид, че датата на пункцията ще Ви бъде известна поне 2-3 дни предварително, затова планирайте внимателно ангажиментите си и най-важното – изчислете времето, необходимо за полово въздържание (от 2 до 7 дни), което се изисква при даването на сперма в деня на фоликулната пункция.

Консултирайте се с биолог за подходящото полово въздържание, тъй като понякога има съображение относно спермалните показатели на партньора.

Преди пункцията:

  • Партньорът Ви трябва да e направил необходимите изследвания (СПИН, Сифилис, Хепатит В и С - не по-късно от 3 месеца преди стартиране на процедурата ин витро).
  • Да е информиран подробно за предстоящата процедура, което потвърждава с подписване на информирано съгласие, част от общата документация за ин витро оплождане.

В самия ден на пункцията на яйцеклетките, когато Вие сте в манипулационна, Вашият партньор изчаква пред Андрологичната лаборатория (кабинет 9, eт. 0, дясно крило от централния вход на болницата).

В момента, в който пункцията Ви приключи и от ембриологична лаборатория са потвърдили наличието на яйцеклетки във фоликулярната течност, той ще бъде повикан, за да отдели сперматозоиди за оплождане.

Какво трябва да знае мъжът:
Семенната течност се отделя чрез мастурбация в осигурен за целта стерилен контейнер в специално обособено помещение.

Преди да се отдели еякулатът е необходимо:

  • Пикочният мехур да бъде празен.
  • Задължително измиване на ръцете и гениталиите;

Еякулатът се отделя в стерилен контейнер и се предава на биолог от Андрологичната лаборатория, където се обработва.

Сперматозоидите се изолират, капацитират, хиперстимулират и подготвят да изпълнят своята основна функция.

  • За да бъде осъществено оплождането на яйцеклетките при ин витро процедура може да се ползват както сперматозоиди от партньора или съпруга, отделени в деня на фоликулната пункция (или предварително замразен семенен материал), така и семенен материал от донор. Решението за ползването на донорски сперматозоиди се заявява писмено преди стартиране на процедурата, като двойката попълва необходимите документи.

Ако в някои случаи не е възможно партньорът да даде семенна течност в болницата, спермата може да се донесе и от вкъщи. Задължително е това да бъде направено лично от него, не по-късно от 30-40 минути след отделянето на спермата, в предварително предоставен стерилен контейнер.

В случаите, когато не се откриват сперматозоиди в еякулата, получаването им става чрез тестикуларна пункция, за което Вашия партньор ще бъде подробно и предварително информиран от специалист уролог-андролог.

Ако ще се използва криоконсервиран генетичен материал от мъжа, донорска сперма или целта ни е да аспирираме яйцеклетки, които да замразим веднага, без да бъдат оплождани, не е задължително партньорът да бъде ангажиран с Вас в болницата.

Важно е да се знае, че когато ще се ползва замразена семенна течност от партньора, а в деня на пункцията и на ембриотрансфера той отсъства, е необходимо да имате подготвено нотариално заверено пълномощно от мъжа за размразяването и използването на собствения му генетичен материал. Бланка на документа може да получите в Андрологичната лаборатория.

Разпечатайте тази страница
Споделете тази страница: