Новини

 • 18.09.2021
  Изследвайте регулярно хормоните, които показват състоянието на яйчниковия резерв.
  Всички Повече
 • 17.09.2021
  Честит празник на вярата, надеждата и любовта!
  Всички Повече
 • 14.09.2021
  АКТИВНА Е ФОРМАТА ЗА ЗАПИСВАНЕ ЗА БЕЗПЛАТЕН ПАКЕТ "ОЦЕНКА НА ЯЙЧНИКОВ РЕЗЕРВ" ЗА ЖЕНИ ОТ 28 ДО 39 ГОДИНИ
  Всички Повече
 • 13.09.2021
  КАМПАНИЯТА „ЗАПАЗИ НАДЕЖДА“ НА БОЛНИЦА „НАДЕЖДА“ СЪС СИЛНО ПОСЛАНИЕ ЗА ЖИВОТ!
  Всички Повече
 • 08.09.2021
  Стягане на тазовото дъно
  Всички Повече

МЕРКИ ЗА БЕЗОПАСНОСТ В МБАЛ "НАДЕЖДА" ПРИ COVID-19

Обновено на 01.06.2021

Вижте още »

Какво се крие зад думичката "пункция"

Това е етап, на който „събираме“ узрелите яйцеклетки от тялото на жената посредством водена от ултразвукова сонда игла.

Под ултразвуков контрол иглата преминава през задната стена на влагалището и стига до яйчника. Фоликулярната течност, в която яйцеклетките „плуват“ и която изпълва фоликула, се изтегля и се събира в епруветки или спринцовки.

Веднага след това събраната течност се предава на биолог, който има за задача да „открие“ яйцеклетките под микроскоп, да ги промие и да ги постави в подходяща, предварително затоплена до 37 градуса хранителна среда.

Прави се оценка на качеството на получените яйцеклетки и ако те са зрели, се осигуряват подходящите условия за тяхното оплождане.

През това време в андрология подготвят сперматозоидите, получени от Вашия партньор. Прави се спермограма, сперматозоидите се обработват по различни методи, пречистват се и се активират.

Преди пункция - практически съвети

Не забравяйте внимателно да прочетете, попълните заедно с Вашия партньор (ако нямате такъв - сама) предоставените в манипулационна зала документи от МЦ „Надежда репродуктив София“: информирано съгласие за предстоящата процедура, анестезиологична анкета, информирано съгласие за замразяване на ембриони/яйцеклетки, в което да изразите волята си за подобна процедура, ако след трансфера останат годни за замразяване ембриони/яйцеклетки.

 • Да подготвитe изследванията за СПИН, Васерман, Хепатит В, С (с валидност до 3 месеца преди процедурата (и за двамата партньори)
 • ПКК с коагулация (правена не по-късно от 6 дни преди пункция)

В деня преди пункция:

 • Трябва да спрете приема на храна и течности в 21:00 ч. Сутринта на процедурата трябва да бъдете „гладна и жадна“.
 • Погрижете се за своя тоалет: (отстранете интимното окосмяване). Избягвайте прилагането на козметични продукти като гелове и лосиони за тяло, силни парфюми, лак за нокти.

Денят на пункцията

В МЦ „Надежда репродуктив - София“ пункциите се правят рано сутрин.

Препоръчително е поне 15 минути преди определения час за пункция да бъдете в болницата, за да се финализират административни процедури, ако това се налага.

На Регистратура ще получите необходимите указания къде да изчакате и кога ще бъде повикан Вашият партньор в Андрологичната лаборатория.
Ако процедурата е на спонтанен цикъл, сутринта преди пункция ще имате още един допълнителен ултразвуков преглед, с който се установява наличието на фоликули и това дали не е настъпила преждеврременно овулация.

Къде се правят пункциите

Пункциите се извършват в три отделни специализирани помещения (манипулационни), които се намират на етаж 1 в МБАЛ “Надежда“.
Там в непосредствено съседство е разположена и ембриологична лаборатория.

Преди да бъдете качена в стаята, в която ще изчакате реда си за пункция заедно с другите пациентки, ще оставите личните си вещи и дрехи (включително бельо, обувки) в индивидуален гардероб, който се заключва.

В манипулационна зала ще бъдете с калцуни, шапка и болничен халат за еднократна употреба.

Не е необходимо да носите нищо от вкъщи.
Преди процедурата пикочният мехур трябва да е празен.

Стаята за изчакване за пункция разполага със санитарен възел.

По време на пункция

Екипът, който ще бъде заедно с Вас по време на процедурата, включва:

 • акушер-гинеколог, който ще извърши пунктирането на яйчниците;
 • Анестезиолог-реаниматор, който ще постави упойката и ще следи жизнените Ви показатели;
 • Акушерка и анестезиологична сестра;
 • Ембриолог: В ембриологичния бокс, непосредствено свързан с манипулационната зала, ще чака биолог, който ще вземе епруветките с аспирираната фоликулярна течност, ще установи наличието/ липсата на яйцеклетка и ще поеме по-нататъшната грижа за нея.

Преди процедурата ще Ви бъда поставен абокат (пластмасова канюла за еднократна употреба, предназначена за захващане на периферен венозен съд. Чрез него се въвежда анестезията и при нужда – медикаменти). Ще бъда направено и саниране на влагалището.

Самата манипулация се извършва под краткотрайна венозна упойка за около 10-15 мин.
Няма да усещате болка. В някои случаи, когато е налична само една или две яйцеклетки (например при ин витро на спонтанен цикъл), упойката може да бъде избегната, но това зависи от преценката на лекаря и Вашето желание да направите пункцията без анестезия.

След процедурата

След процедурата ще останете в болницата за наблюдение около два-четири часа. Възможно е да имате леко кървене и да чувствате тежест и болки, подобни на тези при менструация.
Докато премине ефектът от упойката, ембриологична лаборатория ще изготви информация за това колко яйцеклетки са извадени и колко от тях са годни за оплождане.
Съобразно това след среща с Вашия лекар ще получите подробни инструкции какви медикаменти да приемате във времето до трансфера.

Преди да си тръгнете от болницата, моля подайте данни за издаване на болничен лист на Регистратура. Той започва да тече от деня на Вашата пункция.
След пункцията препоръчваме да не се връщате на работа в този ден и да се въздържате от шофиране.

В периода между пункцията и трансфера ще поддържате връзка и с ембриолозите, които ще Ви информират за развитието на Вашите ембриони.

Нежелани реакции

Важно:

Пункцията на фоликул е минимално инвазивна процедура, която обаче носи своите рискове. Те са посочени в информираното съгласие, с което задължително трябва да се запознаете преди процедурата.

Много е важно да следите за нежелани реакции след пункция и да ни уведомите своевременно за тях.

Ако след пункцията имате:

 • силни болки
 • обилно кървене
 • повръщане
 • световъртеж или припадък

незабавно елате в болницата.

Винаги информирайте своевременно, ако възникнат симптоми, които Ви притесняват.

Разпечатайте тази страница
Споделете тази страница: