Новини

 • 22.10.2021
  Д-р Георги Стаменов е номиниран за Любимец на България в категорията Медицината
  Всички Повече
 • 21.10.2021
  МЕРКИ ЗА БЕЗОПАСНОСТ ЗА ДОСТЪПВАНЕ И ПРЕСТОЙ В МБАЛ "НАДЕЖДА" ПРИ COVID-19
  Всички Повече
 • 20.10.2021
  ДОСТЪП БЕЗ ЗЕЛЕН СЕРТИФИКАТ ДО МЕДИЦИНСКИ ЦЕНТЪР „НАДЕЖДА“ В PARADISE CENTER
  Всички Повече
 • 20.10.2021
  Текстилна токсичност: Какво дебне в дрехите ви?
  Всички Повече
 • 20.10.2021
  Ранното диагностициране на рака на гърдата увеличава многократно шансовете за пълно излекуване
  Всички Повече

Преглед и преценка за лечение:

Всяка ин витро процедура започва с подготовка и прегледи месец преди това.
Преглед не означава да бъдете прегледана еднократно и да започнете процедурата веднага. Важно е проследяването на един цял цикъл, в който се следи овулацията и се наблюдават промените, които настъпват във Вашия организъм под диктовката на хормоните.

Преценката за лечение включва избиране на начин за стимулация и медикаментите, които са подходящи за Вас.

Кога да запиша час:

Вашият лекар ще Ви информира кога трябва да дойдете в болницата за преглед. Обикновено това е на 9-10 ден от месечния цикъл, а ако цикълът е по-дълъг (32 дни и повече) запишете час за преглед на 12-13 ден.

Своят час за преглед преди започване на същинската процедура ин витро можете да запишете на място в МБАЛ „Надежда“ на Регистратура или по телефон: 0882 193970 или 02/44 17 970.
Ще Ви бъдат зададени няколко уточняващи въпроса от страна на нашите служители, за да се дефинира ясно в графика на лекаря целта на Вашето посещение.
Важно е да сте подготвена с информация за:

 • първия ден от последния Ви цикъл, ЕГН, трите си имена или пациентски номер.

Важно: Дължината на цикъла се изчислява от първи ден на кървене от предходния месец до
първи ден на кървене на следващия месец. Ден първи от менструацията е първият ден на ясно изразено кървене. Ако кървенето е настъпило следобед или вечерта, за ден първи се брои следващият ден.

Преглед при акушер-гинеколог: В деня на прегледа Вашият лекар ще направи ултразвуков вагинален преглед за оценка на гинекологичния статус, за да установи състоянието на яйчниците, матката, дебелина на маточната лигавица. Прегледът носи важна информация за това как ще бъде планирана Вашата процедура ин витро.

Преди да влезете на преглед е необходимо:

• да си припомните датата на последната менструация.
• пикочният Ви мехур да бъде празен.

Изследване на базалните серумни хормонални нива:

След прегледа Вашият лекар ще назначи изследване на хормони: кои точно ще определи терапевтът, но в общия случай се проследяват нивата на:
LH - лутеинизиращ хормон.
FSH - фоликулостимулиращ хормон.
Е2 – естрадиол, хормон, който принадлежи към групата на половите хормони.
Prolactin - хормон, който се произвежда и секретира от предната част от хипофизната жлеза.
TSH – тироиден стимулиращ хормон, стойностите на който индикират как функционира щитовидната жлеза.

Изследването на хормоните се прави на определени дни от Вашия цикъл и много често е обвързано с първото Ви посещение за проследяване в месеца преди процедурата:
На 2-ри или 3-ти ден от менструацията се изследват: Estradiol, LH, FSH

 • Изследването се насочва от консултативен кабинет към Клинична лаборатория. Използва се венозна кръв, взета чрез венопункция, а резултатите са готови до два часа. Не е необходимо да спазвате определен режим преди вземането на кръвта.

На чист ден от цикъла (без кървене) се изследват:

 • TSH: Хормонът се изследва сутрин, на гладно и без прием на кафе, отново чрез периферна кръв, взета от вената.
 • Prolactin: Необходимо е да сте отпочинали и да изчакате поне 15 минути в покой пред лаборатория преди изследването.

Може да изчакате за коментар на резултатите пред кабинета на Вашия лекар или да ги коментирате при следващия преглед.

Разширени изследвания и консултации по индикации(по преценка на лекуващия лекар): Понякога са налице придружаващи заболявания, които влияят на успеха на ин витро процедурата (например диабет, тиреоидит и др.) Това налага консултации с други специалисти, към които Вашият лекар ще Ви насочи;

За Вашия партньор:

Преди стартиране на процедура, Вашият партньор е необходимо да направи:

 • Изследвания на еякулат – обща микробиология и спермограма. За спермограмата преди самото изследване се изисква осигуряване на полово въздържание от 2 до 7 дни (според 5-ото издание на Световната здравна организация). Необходимо е да запазите предварително час за спермограмата и общата микробиология. Това може да стане по следните начини: на Регистратура или на телефон: 02/44 179 70 или 0882 193 970. Резултатите може да получите на Регистратура или в Андрологична лаборатория (кабинет № 9).
 • Изследвания за СПИН, Сифилис, Хепатит В и С, направени не по-късно от 3 месеца преди стартиране на процедурата ин витро (за целите на изследването се взима кръв от вената, като не е необходимо да се спазва предварително специален режим). Ако опитът ин витро е с донорски сперматозоиди, тези изследвания не се изискват от партньора.
 • Разширени изследвания и консултации по индикации, т. е. ако Вашият партньор има съпътстващи заболявания, терапевтът може да назначи допълнително изследвания и консултация със специалист.

В процеса на подготовка за опита ин витро, ще се запознаете с последователността на етапите на процедурата, ще се дискутират методите на лечение и ще Ви бъде отговорено на въпросите, които Ви вълнуват.
Можете да питате за всичко, свързано с предстоящата процедура, включително и да обсъждаме емоционалните аспекти на Вашето лечение.

Важно:Ако Ви предстои процедура, финансирана от Център асистирана репродкция (ЦАР), не забравяйте да предоставите получената от Центъра заповед на нашия координатор.

Разпечатайте тази страница
Споделете тази страница: