Новини

 • 18.09.2021
  Изследвайте регулярно хормоните, които показват състоянието на яйчниковия резерв.
  Всички Повече
 • 17.09.2021
  Честит празник на вярата, надеждата и любовта!
  Всички Повече
 • 14.09.2021
  АКТИВНА Е ФОРМАТА ЗА ЗАПИСВАНЕ ЗА БЕЗПЛАТЕН ПАКЕТ "ОЦЕНКА НА ЯЙЧНИКОВ РЕЗЕРВ" ЗА ЖЕНИ ОТ 28 ДО 39 ГОДИНИ
  Всички Повече
 • 13.09.2021
  КАМПАНИЯТА „ЗАПАЗИ НАДЕЖДА“ НА БОЛНИЦА „НАДЕЖДА“ СЪС СИЛНО ПОСЛАНИЕ ЗА ЖИВОТ!
  Всички Повече
 • 08.09.2021
  Стягане на тазовото дъно
  Всички Повече

МЕРКИ ЗА БЕЗОПАСНОСТ В МБАЛ "НАДЕЖДА" ПРИ COVID-19

Обновено на 01.06.2021

Вижте още »

Това е може би най-вълнуващата част от всяка ин витро поцедура - изпълнена с много красиви емоции, много вяра, много надежда. След нея предстои моментът на голямото очакване до теста, а после... После от все сърце Ви пожелаваме да преживеете най-щастливите месеци на очакване и да дарите живот... Това е нашата обща молитва.

Ембриотрансферът представлява поставянето на Вашите ембриони в маточната кухина. Той се извършва от два до пет дни след пункцията на фоликулите – времето, необходимо за оплождането на яйцеклетката и развитието на ембриона в лабораторни условия.

Важно е да знаете: Ако ембрионът се развива нормално и достигне до стадия с две до осем клетки след няколко последователни деления (най-често след около 48 часа), се пристъпва към прехвърлянето му в матката. Понякога трансферирането може да стане и на 4-ия ден или 5-и ден от пункцията, когато ембрионите са на стадий бластоциста.

Този етап изглежда най-простият от цялата технология на асистираната репродукция, но е и един от най-важните.

Какво е ембриотрансфер

Ембрионът се поставя в много тънка тръбичка под микроскопски контрол. Вие ще сте в положение като за обикновен гинекологичен преглед. С помощта на спекулум лекарят достига до маточната шийка и внимателно въвежда тръбичката с ембриона в матката.

Могат да бъдат трансферирани от 1 до 3 ембриона наведнъж.

Лекарят поставя ембриона в матката и изважда тръбичката. Процедурата е абсолютно безболезнена и напомня усещането при вземането на цитонамазка.

Когато имате повече оплодени яйцеклетки, най-качествените от тях се прехвърлят в матката, а останалите могат да се замразят или да бъдат унищожени. Това зависи изключително от желанието на двамата партньори и възможностите на екипа за това.

Ако с Вашия партньор сте взели решение да замразите оставащите ембриони, моля не забравяйте да попълните договор за замразяване на ембриони/яйцеклетки, който може да получите на сектор 5, до Каса, веднага след като ембриолозите са Ви уведомили, че замразяването е факт.

ВАЖНО: Шансовете за настъпване на бременност са по-високи при трансфериране на повече ембриони и колкото с по-добро качество са те, толкова повече се повишават възможностите за успех. От друга страна, колкото повече ембриони се трансферират и колкото “по-хубави” са те, толкова по-голяма е вероятността за възникване на многоплодна бременност.

Това крие рискове за развитието на самата бременност, за бебетата (преждевременните раждания са четири пъти по-чести) и за състоянието на бременната - включително понякога и за живота ѝ.

Това е причината, поради която лекарският екип търси баланс при трансфера на ембриони между повишаването на възможността за имплантация, от една страна, и ограничаване на случаите с многоплодна бременност от друга, в рамките най-много на двуплодна (5-8% от всички случаи).

Това колко ембриона ще бъдат трансферирани ще обсъдите с Вашия акушер-гинеколог.

Указател за ембриотрансфер или какво ще ми се случи

Преди ембриотрансфера:

Ще бъдете информирана от нашите ембриолози кога ще бъде Вашият трансфер и ще получите от тях подробни указания как да се подготвите за него.

• За разлика от пункцията, за трансфера не е необходимо да спазвате предварителна подготовка (да не сте приемали храна и течности), напротив, елатe отпочинала, спокойна и сита.

• Необходимо е да започнете прием на течности (около половин-един литър вода) час и половина преди манипулацията. Пикочният мехур трябва да е пълен.

• Ако имате заявен час за акупунктура (ще Ви бъде предложено да я направите в деня на трансфера), ще бъдете насочена към специализирания кабинет на етаж -1, където процедурата протича за няколко минути.

• По “правило”, преди трансфера, на жената се дават лекарства (премедикация), под формата на мускулна инжекция, която има успокояващо и мускулно-релаксиращо действие. Отпускането на пациентката в този момент е много важно, за да се улесни преминаването на тръбичката през шийката на матката и за да се избегне появата на маточни контракции, които биха могли да изместят току-що поставения ембрион на неподходящо място в матката.

По време на трансфера:

Транферите се извършват от акушер-гинеколог в специализирани помещения (манипулационни), които се намират в ин витро отделението на етаж 1 (същите, в които се правят и пункциите).

 • След като бъдете извикана за трансфер, ще трябва да оставите своите дрехи и лични вещи в гардероб с механизъм за заключване. Ще Ви бъдат предоставени халат, шапка и калцуни за еднократна употреба.
 • С Вас в манипулационна зала ще бъде Вашият лекар и акушерка, а в съседното помещение, в специален „ембриобокс“ ще чака ембриолог, предварително подготвил Вашите ембриони за процедурата.
 • Самата манипулация не причинява болка, затова упойка не е необходима. Единственият дискомфорт, който може да чувствате, е предизвикан от пълния пикочен мехур и допълнителния натиск с ехографското устройство.
 • Ако има качествени ембриони, които биха могли да бъдат замразени, ще бъдете информирана за това.

След това:

Ще получите eмбриодоклад от процедурата и още нещо...след трансфера ще си тръгнете от манипулационната зала със снимки на тези ембриони, които са върнати и вече са във Вас ...с очакване.

Когато процедурата приключи, ще останете да почивате на гинекологичния стол за около 20 минути в компанията на приятна музика.
Това са Вашите минутки на пълен релакс след цялата поредица инжекции, манипулации и вълна от емоции, през които сте преминали в тези няколко седмици от приключението, наречено „ин витро“.

След трансфера Вашият лекар ще Ви назначи и необходимите медикаменти за прием до теста и ще Ви даде общи насоки за начина Ви на живот до теста.

Нашите препоръки до деня на теста

 • Бъдете позитивно настроена, обградете се с положителни емоции, разхождайте се, четете хубава книга, гледайте романтични филми и такива с щастлив край.
 • Намалете физическата си активност, което не означава да лежите непрекъснато.
 • Избягвайте натоварвания като бягане, гимнастика, плуване, фитнес, вдигане на тежки предмети.
 • Ограничете приема на кафе и шоколад, откажете се от енергийните напитки и алкохола. Намалете цигарите.
 • Не взимайте дълги горещи душове, забравете за слънчевите бани, басейните, сауните и солариумите.
 • Пазете се от болести: дори лека настинка може да бъде фатална за току-що завърналите се у дома ембриони.
 • Не забравяйте човека до Вас, бъдете близо един до друг и се подкрепяйте в двете дълги седмици на очакване, които ви предстоят.

Ако получите силна коремна болка, обилно кървене, виене на свят, повръщане и други нетипични и притеснителни симптоми, моля елате в болницата, за да предприемем нужните мерки.

Разпечатайте тази страница
Споделете тази страница: