Новини

 • 10.03.2017
  Д-р Г. Стаменов представи пред водещи ин витро специалисти първия по рода си документ с препоръки за запазване ...
  Всички Повече
 • 06.03.2017
  Водещ немски специалист демонстрира приложение на ботокс терапия при свръхактивен пикочен мехур в "Надежда"
  Всички Повече
 • 06.03.2017
  Д-р Шефкетова отново на разположение на своите пациенти от 20 март
  Всички Повече
 • 27.02.2017
  Стартира второто издание на кампанията "Имаш ли дете" на фондация "Майки за донорството" и радио FM+
  Всички Повече
 • 22.02.2017
  Кръводарителска акция в болница Надежда "Капка живот за живот"
  Всички Повече

Кръводарителска акция в болница "Надежда"

Как протече кръводарителската кампания в болница "Надежда" вижте в репортажа на "Надежда ТВ"

Вижте още »

"Надеждата за дете" - д-р Георги Стаменов

"Тази книга е моето обяснение в любов към всички онези от вас, на които помогнахме и които продължават да се борят с проблема безплодие. Тази книга е родена от дългите часове работа с тези смели хора, посветили живота си на ГОЛЯМАТА НАДЕЖДА ЗА ДЕТЕ, и точно тези хора аз смятам за свои съавтори...
Тази книга е книга за НАДЕЖДАТА. Тази книга ще ви хареса, сигурен съм!"

Вижте още »
Филтрирай: Всички И М П
Извънматочна бременност

Бременност, която възниква извън матката - най-често това се случва във фалопиевите тръби. Извънматочните бременности обикновено се овладяват с медикаменти. В някои случаи се изисква хирургическа намеса.

Матка

“Домът на бебето” по време на бременността. Известно е също и като “утроба”.

Многоплодна бременност

Бременност, при която има повече от един развит плод - например близнаци, трима близнаци, четирима близнаци - са все пример за многоплодна бременност. Многоплодната бременност е риск, свързан с ин витро оплождането. (Между другото, коренът на близнак идва от “близост”, а не от “би” , следователно терминът тризнаци е напълно безсмислен).

Плацента превия

Плацента e усложнение по време на бременност, при което плацентата се развива в долната част на матката (закривайки частично или изцяло маточната шийка) и спира пътя на бебето през родовия канал към влагалището. Ако не бъдат взети навременни мерки, плацента превия се превръща в рисков фактор за бременността, тъй като може да предизвика обилно кървене, което да застраши живота на майката и на бебето.

Плацентата е орган, който се образува по време на бременността, за да снабдява бебето с кислород и хранителни вещества, да пречиства кръвта му и да произвежда хормоните, поддържащи развитието му през 9-те месеца. Тя обикновено се прикрепва към горната част на матката, която е по-мускулеста и по-устойчива, и се свързва с плода чрез пъпната връв.

В някои случаи обаче, плацентата се развива в долната част на матката, която е по-слаба, по-тънка и по-кръвоснабдена. С навлизането на бременността във втория и третия триместър маточната шийка започва да изтънява и да се разтяга, подготвяйки се за раждането. Това обаче може да доведе до разкъсване на кръвоносните съдове, което пък от своя страна да предизвика кървене и да застраши здравето и живота на майката и на бебето.

Плацента превия - рисков фактор за бременносттаНе е необичайно в първия триместър плацентата да е разположена в долната част на матката. С развитието на бременността и нарастването на плода тя постепенно се придвижва към обичайното си местоположение, така че в края на третия триместър да се намира в горната част на матката и да освободила пътя към родовия канал.
Когато това не се случи, лекарите поставят диагноза „плацента превия”.

В зависимост каква част от шийката на матката покрива плацентата се различават 3 разновидности на състоянието:

Гранична плацента превия – плацентата е близо до родовия канал, но не го покрива

Частична плацента превия – плацентата покрива част от родовия канал

Пълна плацента превия – плацентата покрива изцяло родовия канал като по този начин блокира разкритието

Причините за развиване на плацента превия не са точно установени, но според специалистите най-често тя се наблюдава при късна бременност, при пушене по време на бременност, при многоплодна или многократна бременност, при предишна плацента превия, при гинекологична операция и при матка с неправилна форма.