Новини

 • 26.06.2020
  ОТНОВО БЕЗПЛАТНИ ПРЕГЛЕДИ ВЪВ ВРАЦА В НАЦИОНАЛНИЯ КАБИНЕТ ПО РЕПРОДУКТИВНО ЗДРАВЕ
  Всички Повече
 • 21.06.2020
  bTV: Шанс за дете: Кога ще бъде извършена първата трансплантация на матка у нас?
  Всички Повече
 • 20.06.2020
  Нов шанс за акушерки след промените в Закона за лечебните заведения
  Всички Повече
 • 19.06.2020
  Бебе 1000 се роди в МБАЛ "Надежда"
  Всички Повече
 • 15.06.2020
  МЕРКИ ЗА БЕЗОПАСНОСТ В МБАЛ "НАДЕЖДА" ПРИ COVID-19
  Всички Повече

Веднага след приключване на операцията ще ви настанят в ОАИЛ - реанимационно отделение. При възможност ще позволят кратко свиждане с близките ви. В реанимация се продължават венозните вливания от операционната, контролира се общото ви състояние, състоянието на оперативната рана, кръвното налягане и пулса.

Тук ще бъдете обезболявани при нужда – ако имате проблем, го съобщете на наблюдаващата ви акушерка. Нормално е да има силно треперене и усещане за студ след операцията. Дължи се на множество фактори – на анестезията, на вливането на хладни разтвори, на загубата на топлина (бебето ви топли преди раждането), неприятно е, но преминава бързо (15-20 минути ). Обезболяването в реанимация е до степен на търпимост – не се премахва болката изцяло, тъй като тя е важен симптом за състоянието ви.

В случай, че вашето състояние и състоянието на бебето позволяват, е възможно новороденото да ви бъде донесено за кратка среща в следобедните часове - това е моментът, в който ще имате възможност да го поставите на гърда за кратко, или просто да го погушкате. Дори това да не се случи още в първите часове след раждането обаче, не изпитвайте съжаление или разочарование - на този етап най-важното и за вас, и за бебето ви е бързото ви и пълноценно възстановяване, което да ви даде възможност максимално бързо да стъпите на крака и да поемете грижата за него.

Ще престоите в реанимация между 6 и 24 часа по преценка на анестезиолога. Той ще ви разреши да пиете вода, когато това е допустимо в зависимост от състоянието ви.

Преди превеждането ви в послеродова клиника ще ви помогнат да се раздвижите. Ранното раздвижване е добро за по-бързото ви възстановяване. Винаги при ставане след операция ще имате усещането, че нещо ще се скъса, теглене, болка. Не се тревожете – напълно нормални усещания! Това не бива да ви спира при раздвижването – постепенно тези усещания ще преминат.

Разпечатайте тази страница
Споделете тази страница: