Новини

 • 24.09.2021
  Болница "Надежда" ще вземе участие в най-големият форум за репродуктивно здраве в Обединеното Кралство - The F ...
  Всички Повече
 • 23.09.2021
  Под микроскоп яйцеклетките приличат на малки блестящи перли
  Всички Повече
 • 18.09.2021
  Изследвайте регулярно хормоните, които показват състоянието на яйчниковия резерв.
  Всички Повече
 • 17.09.2021
  Честит празник на вярата, надеждата и любовта!
  Всички Повече
 • 14.09.2021
  АКТИВНА Е ФОРМАТА ЗА ЗАПИСВАНЕ ЗА БЕЗПЛАТЕН ПАКЕТ "ОЦЕНКА НА ЯЙЧНИКОВ РЕЗЕРВ" ЗА ЖЕНИ ОТ 28 ДО 39 ГОДИНИ
  Всички Повече

Какво ще се случи с вас на операционната маса по време на вашето цезарово сечение? Какво ще виждате, чувате и усещате? След колко време ще се роди вашето бебе и кога ще можете да го видите? Колко дълго ще прекарате в операционната и какво следва?

Добре дошли в операционната! Не очаквайте “филмова” обстановка с много пищящи апарати, тръбички, инструменти, драматични реплики и формална обстановка!

След поставяне на анестезията и окончателното ви настаняване на операционната маса краката ви ще бъдат прикрепени с колан към масата и ще бъдете наклонена леко в ляво. Това се прави, за да се избегне притискането на вена, както и за да се предотврати прилошаването ви, а фиксирането на краката е с оглед предпазване от евентуалното им падане от масата при тази позиция. След изваждането на бебето масата ще се хоризонтира за довършване на операцията.

Коремът ви ще бъде дезинфекциран старателно – два или три пъти в зависимост от ползвания разтвор и тялото ви ще бъде завито със стерилно операционно бельо. От него ще се повдигне единият край или ще се ползва специална стойка (параван) така, че да нямате директна видимост към оперативното поле. Рефлекторните лампи не позволяват огледално отражение на операцията!

Анестезията вече действа и нямате сетивност и възможност за движение от диафрагмата надолу. Не се бойте, че операцията ще започне, преди да ви е "хванала" упойката - анестезиологът и операторът ще направят съответните тестове.До главата ви ще бъдат анестезиологът и анестезиологичната акушерка – при нужда обръщайте се към тях за въпроси и оплаквания. На лицето ви ще се постави маска с кислород за по-добро насищане на кръвта ви (и съответно на бебето) с кислород. Кислородът няма миризма - евентуалната такава се дължи на дезинфектанта, с който е обработвана маската.

Обикновено оперативното раждане се изпълнява с регионална анестезия, но при някои по-особени случаи може да се наложи да използваме пълна упойка. Регионалната анестезия ви обезболява и притъпява чувствителността в зоната на операцията, като ще чувствате докосване, натиск и дърпане, но не и болка. Освен в редките случаи, в които се налага ползване на обща анестезия, по време на цезаровото сечение ще бъдете в съзнание и ще можете да чувате разговорите на екипа и звуците от инструментите, както и да разговаряте с анестезиолога, който е неизменно до вас.

Ще можете да чуете и първия плач на вашето бебе! Не очаквайте обаче задължително да чуете силен бебешки плач. Някои новородени наистина плачат, сякаш искат целият свят да разбере, че са се родили, а други просто лекичко изплакват и започват да дишат нормално.

Някога цезаровото сечение се е извършвало с дълъг вертикален разрез от пъпа към срамната кост. Днес тази техника е оставена за особени случаи, а обичайната практика е много по-дискретна - мястото на разреза е ниско долу на корема, малко под бикини-линията, точно там, където очакваме да бъде разположена главичката на вашето бебе. Обичайно мускулите на предната коремна стена не се прерязват, а се придърпват настрани и при възстановяването се прикрепят внимателно с няколко леки шева на обичайната си позиция.Бебето се изважда от матката с леко усилие - т.е., има максимално доближаване на процеса до нормалното раждане и преминаването през естествените родови пътища.

Раждането на бебето става в самото начало на операцията - около петата минута. Какво се случва с него и кога ще се запознаете ще кажем след малко - сега две думи за това какво се случва в останалите дълги минути на операционната маса. След раждането на бебето е необходимо да се роди и плацентата - тя вече е изпълнила функциите си и не може да остане в матката. При нормално раждане нейното отделяне от стените на матката се случва по естествен път под влиянието на хормона окситоцин до няколко минути след раждането на бебето. При цезарово сечение този процес се симулира от оператора с помощта на малка доза венозно въведен окситоцин, който да стимулира по-лесното и пълно отделяне на плацентата.

След отстраняването на плацентата и почистването на кухината на матката се пристъпва към последователно възстановяване на всички слоеве тъкани. Понякога това се случва бавно – при кървене, при стари сраствания, създаващи затруднения, при отстраняване на кисти, малки миоми и др. Знаем, че нямате търпение да ви изведем от операционната, но внимателното изпълняване на тази част от операцията е ключово за нормалния възстановителен период след нея, както и за нормалното протичане на следваща бременност. Невинаги е възможно извършването на естетичен шев – понякога се предпочита поставяне на единични конци за по-добро дрениране на раната.

Вашите близки вероятно в този момент вече ще са запознати с вашето бебе и очакват финала на операцията.

Разпечатайте тази страница
Споделете тази страница: