Новини

 • 21.01.2020
  Седем лица на акушерката
  Всички Повече
 • 17.01.2020
  БОЛНИЦА "НАДЕЖДА" ОБЯВЯВА СВОБОДНO МЯСТО ЗА ЛЕКАР, СПЕЦИАЛИЗАНТ ПО „АКУШЕРСТВО И ГИНЕКОЛОГИЯ“ И ЛЕКАР, СПЕЦИАЛ ...
  Всички Повече
 • 16.01.2020
  ПОЗИЦИЯ НА МБАЛ "НАДЕЖДА" ОТНОСНО ТИРАЖИРАНИ НЕВЕРНИ ТВЪРДЕНИЯ
  Всички Повече
 • 14.01.2020
  СЕДМИЯТ РОЖДЕН ДЕН НА БОЛНИЦА "НАДЕЖДА"
  Всички Повече
 • 13.01.2020
  ЗА ПЪРВИТЕ СЕДЕМ - СЕДЕМ СПЕЦИАЛНИ ПОДАРЪКА ОТ БОЛНИЦА "НАДЕЖДА"
  Всички Повече

Отделение "Неонатология" в "Надежда" - какво е важно да знаем

Д-р Детелина Стоичкова, ръководител на отделение "Неонатология" и доказан специалист с богат дългогодишен опит в грижата за най-малките пациенти - новородените, разказва защо отделението е с най-високото -III ниво на компетентност,и какъв е алгоритъмът на работа в него.

Вижте още »

За донорството - с любов

За да бъдеш донор, трябва да имаш сърце, в което да побереш болката и мечтите на хората, жадуващи свое дете. А протегнатата ръка ражда Живот – изстрадан и дълго очакван.

Вижте още »

Болница "Надежда" става клинична база за обучение на Медицински университет – Варна

МБАЛ „Надежда” става учебна база на МУ - Варна за лекари специализанти по Акушерство и гинекология, Медицинска онкология, Неонатология и Здравни грижи, както и за обучение на акушерки.

Предпочитан университет за студенти от 44 държави по света, МУ-Варна си партнира с 82 международни партньори от 5 континента. От 1961 г. до днес над 50 000 възпитаници на университета живеят и работят в над 40 държави по света.

Вижте още »

За бебетата с любов - Неонатология

Неонатологично отделение Грижи в отделението Интензивен сектор за новородени Изследвания и имунизации Подкрепа за кърмене Свиждане и болнични правила Изписване на бебето

Родили сте с цезарово сечение в "Надежда" - кога ще можете да видите и докоснете бебето, ще можете ли да реализирате бондинг, кога ще можете да го сложите на гърда и да го закърмите?

Както вече може би сте прочели, обикновено при цезарово сечение бебето се ражда още в началото на престоя ви в операционната зала - едва около 5 минути след старта на операцията. То се изважда внимателно от оператора по начин, който в известна степен имитира преминаването през естествените родови пътища. Тъй като обикновено днес мускулите на коремната стена не се разрязват, а само се разделят, бебето изпитва известно съпротивление при преодоляването на тази преграда. Обикновено се ражда първо главата, а след това и тялото на бебето - също както при нормалното раждане. Вие няма да усещате болка, но може да усетите дърпане или опъване при изваждането на бебето.

Ето го и него! Честито! Вече сте мама!

Не очаквайте да чуете силен бебешки плач – някои новородени просто лекичко изплакват и започват да дишат нормално. Други плачат силно, сякаш искат целия свят да разбере, че са се родили!

Обърнете внимание на точния час на раждане на бебето и неговия пол! Бебето се поема от детска акушерка и педиатър. Те го преглеждат и му помагат да се адаптира. Измерват го, поставят номерче на китката му идентично с това, което слагат на вашата ръка. Номерата са уникални и не се дублират!

В зависимост от това дали операцията протича без усложнения и от това дали бебето има нужда от интензивна грижа, може да бъде възможно да реализирате кратък бондинг - бебчето да бъде поставено на гърдите ви за минутка. Тъй като все пак е необходимо да бъдат внимателно възстановени всички слоеве, които сме разтворили, за да извадим бебето от матката, обикновено се въздържаме този контакт да бъде по-продължителен, за да дадем възможност на операционния екип да завърши операцията без смущения и отклоняване на вниманието.

Обикновено след като ви бъде показано, новороденото се запознава за минутка и с таткото, след което се поема от екипа на неонатологично отделение, който му осигурява всичко необходимо, докато вие излезете от операционна зала и преминете периода на интензивни грижи непосредствено след операцията.

Разпечатайте тази страница
Споделете тази страница: