Новини

 • 07.04.2020
  Седем послания за 7 април от сърце! Честит празник, колеги!
  Всички Повече
 • 06.04.2020
  Мерки за безопасност в МБАЛ Надежда, в условията на Covid-19
  Всички Повече
 • 02.04.2020
  ПО-СТРОГИ ПРЕДОХРАНИТЕЛНИ МЕРКИ В МБАЛ "НАДЕЖДА"
  Всички Повече
 • 02.04.2020
  МЕРКИ ЗА СИГУРНОСТ ПРИ РАЖДАНЕ И ПРЕСТОЙ В МБАЛ „НАДЕЖДА“ В ИЗВЪНРЕДНА СИТУАЦИЯ
  Всички Повече
 • 26.03.2020
  ИНТЕРВЮ НА Д-Р КРИСТИНА ЧАЧЕВА ЗА NOVA: Няма данни COVID-19 да се предава от бременна жена на плода
  Всички Повече

ЗА ПРЕСТОЯ НА МАЙКИТЕ И БЕБЕТАТА В „НАДЕЖДА“ В ИЗВЪНРЕДНА СИТУАЦИЯ

Какво трябва да знаете и подготвите за престоя си в болница "Надежда" в условията на извънредна ситуация.

Вижте още »

ВСИЧКО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ ЗА COVID-19

Актуални новини от МБАЛ "Надежда" по темата; Най-важното, което трябва да знаете в условията на извънредната ситуация; Мерки за сигурност в болницата;

Вижте още »

МЕРКИ ЗА СИГУРНОСТ В МБАЛ "НАДЕЖДА" В ИЗВЪНРЕДНА СИТУАЦИЯ

Какъв е редът за влизане в болницата? Какво трябва да спазвате за ваша и наша безопасност?

Вижте още »

Родили сте с цезарово сечение в "Надежда" - кога ще можете да видите и докоснете бебето, ще можете ли да реализирате бондинг, кога ще можете да го сложите на гърда и да го закърмите?

Както вече може би сте прочели, обикновено при цезарово сечение бебето се ражда още в началото на престоя ви в операционната зала - едва около 5 минути след старта на операцията. То се изважда внимателно от оператора по начин, който в известна степен имитира преминаването през естествените родови пътища. Тъй като обикновено днес мускулите на коремната стена не се разрязват, а само се разделят, бебето изпитва известно съпротивление при преодоляването на тази преграда. Обикновено се ражда първо главата, а след това и тялото на бебето - също както при нормалното раждане. Вие няма да усещате болка, но може да усетите дърпане или опъване при изваждането на бебето.

Ето го и него! Честито! Вече сте мама!

Не очаквайте да чуете силен бебешки плач – някои новородени просто лекичко изплакват и започват да дишат нормално. Други плачат силно, сякаш искат целия свят да разбере, че са се родили!

Обърнете внимание на точния час на раждане на бебето и неговия пол! Бебето се поема от детска акушерка и педиатър. Те го преглеждат и му помагат да се адаптира. Измерват го, поставят номерче на китката му идентично с това, което слагат на вашата ръка. Номерата са уникални и не се дублират!

В зависимост от това дали операцията протича без усложнения и от това дали бебето има нужда от интензивна грижа, може да бъде възможно да реализирате кратък бондинг - бебчето да бъде поставено на гърдите ви за минутка. Тъй като все пак е необходимо да бъдат внимателно възстановени всички слоеве, които сме разтворили, за да извадим бебето от матката, обикновено се въздържаме този контакт да бъде по-продължителен, за да дадем възможност на операционния екип да завърши операцията без смущения и отклоняване на вниманието.

Обикновено след като ви бъде показано, новороденото се запознава за минутка и с таткото, след което се поема от екипа на неонатологично отделение, който му осигурява всичко необходимо, докато вие излезете от операционна зала и преминете периода на интензивни грижи непосредствено след операцията.

Разпечатайте тази страница
Споделете тази страница: