Новини

 • 29.07.2021
  Проф. Кълвачев участва в кампанията на МОН за повишаване на информираността относно ваксините срещу SARS-COV-2
  Всички Повече
 • 24.07.2021
  РАЖДАНЕТО НА БЛИЗНАЧКИТЕ КАТЕРИНА И МАРТИНА
  Всички Повече
 • 23.07.2021
  АКО ЕДИН КОНТРАЦЕПТИВ ДЕЙСТВА ПРИ ВАША ПРИЯТЕЛКА, НЕ ОЗНАЧАВА, ЧЕ ЩЕ ДЕЙСТВА НАДЕЖДНО И ПРИ ВАС
  Всички Повече
 • 20.07.2021
  КАЧЕСТВЕНАТА И ПРАВИЛНА КОНТРАЦЕПЦИЯ Е ОТ СЪЩЕСТВЕНО ЗНАЧЕНИЕ ЗА ЗДРАВЕТО НА ЖЕНАТА
  Всички Повече
 • 16.07.2021
  ВАГИНАЛНАТА КАНДИДОЗА ОБИЧА ЛЯТОТО
  Всички Повече

Родили сте с цезарово сечение в "Надежда" - кога ще можете да видите и докоснете бебето, ще можете ли да реализирате бондинг, кога ще можете да го сложите на гърда и да го закърмите?

Както вече може би сте прочели, обикновено при цезарово сечение бебето се ражда още в началото на престоя ви в операционната зала - едва около 5 минути след старта на операцията. То се изважда внимателно от оператора по начин, който в известна степен имитира преминаването през естествените родови пътища. Тъй като обикновено днес мускулите на коремната стена не се разрязват, а само се разделят, бебето изпитва известно съпротивление при преодоляването на тази преграда. Обикновено се ражда първо главата, а след това и тялото на бебето - също както при нормалното раждане. Вие няма да усещате болка, но може да усетите дърпане или опъване при изваждането на бебето.

Ето го и него! Честито! Вече сте мама!

Не очаквайте да чуете силен бебешки плач – някои новородени просто лекичко изплакват и започват да дишат нормално. Други плачат силно, сякаш искат целия свят да разбере, че са се родили!

Обърнете внимание на точния час на раждане на бебето и неговия пол! Бебето се поема от детска акушерка и педиатър. Те го преглеждат и му помагат да се адаптира. Измерват го, поставят номерче на китката му идентично с това, което слагат на вашата ръка. Номерата са уникални и не се дублират!

В зависимост от това дали операцията протича без усложнения и от това дали бебето има нужда от интензивна грижа, може да бъде възможно да реализирате кратък бондинг - бебчето да бъде поставено на гърдите ви за минутка. Тъй като все пак е необходимо да бъдат внимателно възстановени всички слоеве, които сме разтворили, за да извадим бебето от матката, обикновено се въздържаме този контакт да бъде по-продължителен, за да дадем възможност на операционния екип да завърши операцията без смущения и отклоняване на вниманието.

Обикновено след като ви бъде показано, новороденото се запознава за минутка и с таткото, след което се поема от екипа на неонатологично отделение, който му осигурява всичко необходимо, докато вие излезете от операционна зала и преминете периода на интензивни грижи непосредствено след операцията.

Разпечатайте тази страница
Споделете тази страница: