Новини

 • 29.07.2021
  Проф. Кълвачев участва в кампанията на МОН за повишаване на информираността относно ваксините срещу SARS-COV-2
  Всички Повече
 • 24.07.2021
  РАЖДАНЕТО НА БЛИЗНАЧКИТЕ КАТЕРИНА И МАРТИНА
  Всички Повече
 • 23.07.2021
  АКО ЕДИН КОНТРАЦЕПТИВ ДЕЙСТВА ПРИ ВАША ПРИЯТЕЛКА, НЕ ОЗНАЧАВА, ЧЕ ЩЕ ДЕЙСТВА НАДЕЖДНО И ПРИ ВАС
  Всички Повече
 • 20.07.2021
  КАЧЕСТВЕНАТА И ПРАВИЛНА КОНТРАЦЕПЦИЯ Е ОТ СЪЩЕСТВЕНО ЗНАЧЕНИЕ ЗА ЗДРАВЕТО НА ЖЕНАТА
  Всички Повече
 • 16.07.2021
  ВАГИНАЛНАТА КАНДИДОЗА ОБИЧА ЛЯТОТО
  Всички Повече

Плановото секцио се извършва обикновено около 7-10 дни преди вероятния термин на раждане; при многоплодна бременност или при други съображения може да се насрочи дата и по-рано.

Подготовката изисква изследвания (кръв, урина), консултация с анестезиолог и/или интернист, ЕКГ (по преценка), становище с индикациите за родоразрешение с цезарово сечение.

Планов прием

Постъпването в болницата се определя от лекаря, като обикновено е в деня преди операцията. Ще бъдете насочени от Регистратура към Приемен кабинет (№17 на партера).

В приемен кабинет ще ви бъде направен преглед от дежурния лекар, както и ще бъде оформена приемната медицинска документация. Необходимо е да носите със себе си документ за самоличност, направление за хоспитализация и обменна карта (за здравноосигурени пациенти), както и изследвания.

В приемен кабинет ще ви бъдат представени за подпис от ваша страна и декларациите за информирано съгласие за процедурата.

Престой в АГ отделение

След приключване на процедурата по приемането ви, наш служител ще ви придружи от Приемен кабинет до стаята ви в стационара на АГ отделение (Етаж 3).

Преди операцията ще бъдете консултирани от анестезиолог-реаниматор, както и от интернист и други медицински специалисти при нужда.

Ще бъдете инструктирани от колко часа да не приемате храна вечерта преди операцията. Когато операцията е планувана за сутринта, обикновено храненето се прекратява от около 18.00 часа на предишната вечер, като е допустима само лека и бързо смилаема храна. На сутринта преди операцията не се приемат вода и храна.

Близките ви могат да ви посетят в определените часове за свиждане на етажа.

На ваше разположение в отделението има свободен интернет достъп, телевизия. При ваше желание можете да посетите кафе-ресторанта на Партера, като препоръчваме да съблюдавате указанията относно храненето.

В деня на операцията

В деня на операцията ще бъдете заведени за предоперативна подготовка на Етаж 1, където се намират и операционните ни зали. Непосредствената подготовка преди операцията включва:

 • Тоалет на гениталиите и предната коремна стена (обръсване, височината на предната коремна стена е приблизително до 4-5 см. над срамната кост, не се бръсне целия корем)
 • Клизма
 • След приключване на тоалета - обличане на болнична нощница, под която не трябва да има никакво бельо
 • Поставяне на интравенозна канюла (абокат) за интравенозни вливания
 • Поставяне на уретрален катетър
 • След дезинфекция на гърба - поставяне на анестезия
 • След дезинфекция и обработка на коремната стена - подготовка на оперативното поле

А след колко време близките ви ще чуят радостната новина? Продължителността на операцията зависи от конкретните обстоятелства. Обикновено бебето се ражда на 3-5 минута от началото на операцията, а нейната продължителност средно е между 40 минути и час.

Разпечатайте тази страница
Споделете тази страница: