Новини

 • 16.11.2018
  Добри практики в контрацепцията и аборта, като част от грижата за репродуктивното здраве при подрастващи.
  Всички Повече
 • 16.11.2018
  Питай Надежда - епизод 4 със Стефка Николова, ембриолог в болница Надежда
  Всички Повече
 • 15.11.2018
  Д-р Мила Петрова пред сп. Космос: За имунотерапията в лечението на онкологични заболявания
  Всички Повече
 • 14.11.2018
  Болница „Надежда“ се включи в инициатива по случай Месеца за борба с рака на белия дроб - ноември
  Всички Повече
 • 13.11.2018
  Естетична гинекология в болница "Надежда"
  Всички Повече

Нашият празник на Надеждата през погледа на специалния ни гост - Иван Кулеков

Тази година специален гост на традиционната ни среща в манастира "Св. Мина" беше Иван Кулеков. Видеото е подарък от него и е поглед отвън на нашите емоции и преживявания, свързани с този ден.

Вижте още »

В човека само две неща не остаряват: очите и мечтите....

Ако можеш да погледнеш през очите на другия, ще можеш да видиш и мечтите му!

Вижте още »

Отделение "Неонатология" в "Надежда" - какво е важно да знаем

Д-р Детелина Стоичкова, ръководител на отделение "Неонатология" и доказан специалист с богат дългогодишен опит в грижата за най-малките пациенти - новородените, разказва защо отделението е с най-високото -III ниво на компетентност,и какъв е алгоритъмът на работа в него.

Вижте още »

Болница "Надежда" става клинична база за обучение на Медицински университет – Варна

МБАЛ „Надежда” става учебна база на МУ - Варна за лекари специализанти по Акушерство и гинекология, Медицинска онкология, Неонатология и Здравни грижи, както и за обучение на акушерки.

Предпочитан университет за студенти от 44 държави по света, МУ-Варна си партнира с 82 международни партньори от 5 континента. От 1961 г. до днес над 50 000 възпитаници на университета живеят и работят в над 40 държави по света.

Вижте още »

За бебетата с любов - Неонатология

Неонатологично отделение Грижи в отделението Интензивен сектор за новородени Изследвания и имунизации Подкрепа за кърмене Свиждане и болнични правила Изписване на бебето

Плановото секцио се извършва обикновено около 7-10 дни преди вероятния термин на раждане; при многоплодна бременност или при други съображения може да се насрочи дата и по-рано.

Подготовката изисква изследвания (кръв, урина), консултация с анестезиолог и/или интернист, ЕКГ (по преценка), становище с индикациите за родоразрешение с цезарово сечение.

Планов прием

Постъпването в болницата се определя от лекаря, като обикновено е в деня преди операцията. Ще бъдете насочени от Регистратура към Приемен кабинет (№17 на партера).

В приемен кабинет ще ви бъде направен преглед от дежурния лекар, както и ще бъде оформена приемната медицинска документация. Необходимо е да носите със себе си документ за самоличност, направление за хоспитализация и обменна карта (за здравноосигурени пациенти), както и изследвания.

В приемен кабинет ще ви бъдат представени за подпис от ваша страна и декларациите за информирано съгласие за процедурата.

Престой в АГ отделение

След приключване на процедурата по приемането ви, наш служител ще ви придружи от Приемен кабинет до стаята ви в стационара на АГ отделение (Етаж 3).

Преди операцията ще бъдете консултирани от анестезиолог-реаниматор, както и от интернист и други медицински специалисти при нужда.

Ще бъдете инструктирани от колко часа да не приемате храна вечерта преди операцията. Когато операцията е планувана за сутринта, обикновено храненето се прекратява от около 18.00 часа на предишната вечер, като е допустима само лека и бързо смилаема храна. На сутринта преди операцията не се приемат вода и храна.

Близките ви могат да ви посетят в определените часове за свиждане на етажа.

На ваше разположение в отделението има свободен интернет достъп, телевизия. При ваше желание можете да посетите кафе-ресторанта на Партера, като препоръчваме да съблюдавате указанията относно храненето.

В деня на операцията

В деня на операцията ще бъдете заведени за предоперативна подготовка на Етаж 1, където се намират и операционните ни зали. Непосредствената подготовка преди операцията включва:

 • Тоалет на гениталиите и предната коремна стена (обръсване, височината на предната коремна стена е приблизително до 4-5 см. над срамната кост, не се бръсне целия корем)
 • Клизма
 • След приключване на тоалета - обличане на болнична нощница, под която не трябва да има никакво бельо
 • Поставяне на интравенозна канюла (абокат) за интравенозни вливания
 • Поставяне на уретрален катетър
 • След дезинфекция на гърба - поставяне на анестезия
 • След дезинфекция и обработка на коремната стена - подготовка на оперативното поле

А след колко време близките ви ще чуят радостната новина? Продължителността на операцията зависи от конкретните обстоятелства. Обикновено бебето се ражда на 3-5 минута от началото на операцията, а нейната продължителност средно е между 40 минути и час.

Разпечатайте тази страница
Споделете тази страница: