Новини

 • 21.04.2018
  Обещаващ старт на двудневния курс "Доплерова сонография по време на бременността" в НАДЕЖДА
  Всички Повече
 • 19.04.2018
  Програма за продължаващо обучение на млади специалисти в "Надежда"
  Всички Повече
 • 11.04.2018
  Проф. д-р Златко Кълвачев: "Значителна част от „неясните“ причини за безплодие е свързана с вируси"
  Всички Повече
 • 10.04.2018
  Визитка на Надежда: Д-р Анелия Рачева, Административен директор на болница "Надежда"
  Всички Повече
 • 05.04.2018
  МБАЛ "Надежда" представя: Поли и Мартина
  Всички Повече

Утре!

Вярвайте в утрешния ден, защото най-хубавото предстои.

Видео:NMedia

Вижте още »

Винаги до вас!

Видео: NMedia

Вижте още »

Болница "Надежда" става клинична база за обучение на Медицински университет – Варна

МБАЛ „Надежда” става учебна база на МУ - Варна за лекари специализанти по Акушерство и гинекология, Медицинска онкология, Неонатология и Здравни грижи, както и за обучение на акушерки.

Предпочитан университет за студенти от 44 държави по света, МУ-Варна си партнира с 82 международни партньори от 5 континента. От 1961 г. до днес над 50 000 възпитаници на университета живеят и работят в над 40 държави по света.

Вижте още »

За бебетата с любов - Неонатология

Неонатологично отделение Грижи в отделението Интензивен сектор за новородени Изследвания и имунизации Подкрепа за кърмене Свиждане и болнични правила Изписване на бебето

Когато по някаква причина от страна на плода или майката раждането не може да завърши успешно по своя нормален начин, се извършва т.нар. секцио или цезарово сечение - операция, при която бебето се ражда не през родовите пътища на майката, а с помощта на лекар бива извадено от матката през коремната стена.

Съществуват сведения за оперативно раждане още от древността - източници от Египет, Индия, Китай, по-късно Рим, разказват за разждане чрез "разрязване на корема" . Преди хилядолетия обаче това е било отчаяна стъпка при смърт или безнадеждно състояние на бременната близо до очакваната дата на раждане и е било предприемано изключително за спасяване само на бебето.

Първото "съвременно" секцио е направено преди малко повече от сто години и постепенно започва напредъкът в намаляването на майчината смъртност от близо 100% до почти 0% днес. В наши дни оперативното раждане не е сензация, нито дори крайна мярка, каквато е било до преди няколко десетилетия. Със съвременните асептични методи на работа, антибиотиците и кръвопреливането, усъвършенстването на оперативната техника и развитието при упойките, огромните рискове, на които са били подлагани жените преди 100 години, днес почти не се срещат. Нещо повече - набира популярност раждането чрез "секцио по желание", т.е. без медицинска индикация за това - спорно решение, което добрата медицинска практика се старае да ограничи.

В тази секция ще намерите полезна информация за начинa, по който са организирани приемът и престоят при оперативно раждане в Надежда, както и описание на самата процедура.

Планово секцио и секцио по спешност

Цезаровото сечение може да бъде направено планово, т.е. с предварително планувана дата и час или спешно- при възникнал проблем по време на нормално раждане.

Ако имате необходимите индикации за цезарово сечение, но такова не е планувано, при старт на раждането се преминава към секцио в спешен порядък.

Спешността може да бъде отложена, когато няма заплаха за новороденото и е необходимо технологично време за подготовка на операционната зала и на пациентката.

Изключително спешно се преминава към операция, когато има непосредствено заплаха за майката или бебето.

Разпечатайте тази страница
Споделете тази страница: