Новини

 • 18.11.2019
  ПСИХОТЕРАПЕВТЪТ ДАНИЕЛА ТАХИРОВА СТАВА ЧАСТ ОТ ЕКИПА НА МБАЛ "НАДЕЖДА"
  Всички Повече
 • 15.11.2019
  ОЧАКВАЙТЕ: Д-Р СТАМЕНОВ ОТГОВАРЯ НА ЖИВО НА ВЪПРОСИ ЗА ЕНДОМЕТРИОЗАТА
  Всички Повече
 • 14.11.2019
  Д-Р МИЛА ПЕТРОВА С ПРЕПОРЪКИ ЗА ПРЕВЕНЦИЯ НА РАКА НА БЕЛИЯ ДРОБ
  Всички Повече
 • 10.11.2019
  СРЕЩУ ГЛАДА ЗА КАДРИ: ЛЕКАРИ ПОКАЗВАТ НА УЧЕНИЦИ КАКВО ВСЪЩНОСТ РАБОТЯТ
  Всички Повече
 • 09.11.2019
  ДЕН НА ПРОФЕСИИТЕ В МЕДИЦИНАТА В МБАЛ “НАДЕЖДА“
  Всички Повече

Отделение "Неонатология" в "Надежда" - какво е важно да знаем

Д-р Детелина Стоичкова, ръководител на отделение "Неонатология" и доказан специалист с богат дългогодишен опит в грижата за най-малките пациенти - новородените, разказва защо отделението е с най-високото -III ниво на компетентност,и какъв е алгоритъмът на работа в него.

Вижте още »

За донорството - с любов

За да бъдеш донор, трябва да имаш сърце, в което да побереш болката и мечтите на хората, жадуващи свое дете. А протегнатата ръка ражда Живот – изстрадан и дълго очакван.

Вижте още »

Болница "Надежда" става клинична база за обучение на Медицински университет – Варна

МБАЛ „Надежда” става учебна база на МУ - Варна за лекари специализанти по Акушерство и гинекология, Медицинска онкология, Неонатология и Здравни грижи, както и за обучение на акушерки.

Предпочитан университет за студенти от 44 държави по света, МУ-Варна си партнира с 82 международни партньори от 5 континента. От 1961 г. до днес над 50 000 възпитаници на университета живеят и работят в над 40 държави по света.

Вижте още »

За бебетата с любов - Неонатология

Неонатологично отделение Грижи в отделението Интензивен сектор за новородени Изследвания и имунизации Подкрепа за кърмене Свиждане и болнични правила Изписване на бебето

Най-тревожният въпрос за всяка бременна - как да разбера, че бебето започва да се ражда? Кога трябва да тръгна към родилното и кога мога да остана у дома?

Направили сме кратък обзор на признаците, които могат да ви бъдат ориентир в последните дни и часове на бременността, за да се подготвите без притеснение за най-важния миг - срещата с вашата дългоочаквана рожба.

Предвестници на раждането

Предвестниците на раждането са ориентировъчни признаци, че скоро раждането ще започне. Те все още не означават старт на раждането.

 • Подготвителни контракции: Започват около 5-6 седмици преди раждането. Те са безболезнени и нередовни. Подготвителните контракции може да се появяват през 7-10 минути (понякога през 4-5) и да продължат 2-3 часа, а след това затихнат. Те нямат системен характер, рядко са съпроводени от болки в кръста и ниско в корема.
 • Смъкване на корема: 2-4 седмици преди раждането бебето заема “предстартова” позиция. Ще усетите облекчаване на дишането и храненето, напрежение в долната част на корема при ходене, напрежение върху тазовите кости и тазовото дъно.
 • Загуба на апетит: Около 1-2 седмици преди раждането, най-силно изразена непосредствено преди раждането.
 • Синдром на гнезденето: Неочакван прилив на енергия и стремеж домът ви и всичко за бебето да е в идеален вид преди да сте постъпили в болницата.
 • Слузеста запушалка: Така нареченото "падане на тапата" не е сигурен признак за започващо раждане, но е добре да уведомите лекаря, при когото ще раждате. Той е възможно да поиска да Ви прегледа.
 • Често ходене до тоалетна: Слизащото бебе притиска пикочния мехур при всяка контракция, физиологично разхлабване около 24 часа преди раждането.

Сигурни признаци за започващо раждане (Kога да отида в болницата?)

При наличието на един или няколко от тези признаци вероятно раждането започва. Имате достатъчно време да вземете душ, да се приготвите и спокойно да отидете до болницата.

 • Вагинално слузесто-кръвенисто течение
 • Изтичане на околоплодна течност
 • Ритмични контракции: Контракции, които не изчезват след почивка или лекарство против контракции, постепенно скъсяват интервала помежду си и засилват продължителността, силата и интензитета на усещанията. При първо раждане и наличие на ритмични контракции на всяка пета минута (три контракции за 15 минути) с продължителност около 40 секунди, продължаващи повече от час, е време да отидете в болницата. При второ и следващо раждане е добре да тръгнете по-рано.

Спешни ситуации (Кога СПЕШНО трябва да отида в болницата?)

Всяко едно от тези състояния изисква неотложно внимание от медицинско лице:

 • Кървене: Ярко червена, наситена кръв – необходимо е спешно постъпване в болница за уточняване на произхода, по възможност се транспортирайте в легнало положение! Не всяко ярко кървене е страшно, възможно е да се дължи на разкъсани кръвоносни съдове от шийката на матката от съществуваща раничка. Обърнете внимание на бебешките движения и ги запомнете!
 • Остра внезапна болка в корема: Обърнете внимание на бебешките движения и състоянието на матката (следете за наличие на контракции). При бързо преминаване на болката и нормални бебешки движения след това направете консултация с наблюдаващия Ви лекар. При продължителна, непреминаваща болка или промяна в движенията на бебето (твърде бурни, липсващи) – уточняване на произхода на болката по възможност в болнично заведение.
 • Рязко повишаване на кръвното налягане: Изисква консултация с лекар и лечение за поддържане на кръвното налягане в норма. При риск от токсикоза на бременността може да се наложи болнично лечение с венозни вливания.
Разпечатайте тази страница
Споделете тази страница: