Новини

 • 14.09.2019
  10 УСПЕШНИ ОПЕРАЦИИ НА ЖИВО ЗА ПО-МАЛКО ОТ 24 ЧАСА В БОЛНИЦА „НАДЕЖДА“
  Всички Повече
 • 13.09.2019
  ЛЕКАРИ ОТ 9 ДЪРЖАВИ НАБЛЮДАВАХА ХИРУРГИЯ НА ЖИВО В БОЛНИЦА „НАДЕЖДА“
  Всички Повече
 • 13.09.2019
  NOVA: УСПЕШНА ОПЕРАЦИЯ: Лекари извадиха от тялото на жена тумор с тегло от близо 4 кг
  Всички Повече
 • 11.09.2019
  Миома с размери на новородено бебе отстраниха лекари от МБАЛ „Надежда“
  Всички Повече
 • 04.09.2019
  В деня на Независимостта на България се срещаме с бъдещето на нацията - нашите деца
  Всички Повече

Отделение "Неонатология" в "Надежда" - какво е важно да знаем

Д-р Детелина Стоичкова, ръководител на отделение "Неонатология" и доказан специалист с богат дългогодишен опит в грижата за най-малките пациенти - новородените, разказва защо отделението е с най-високото -III ниво на компетентност,и какъв е алгоритъмът на работа в него.

Вижте още »

За донорството - с любов

За да бъдеш донор, трябва да имаш сърце, в което да побереш болката и мечтите на хората, жадуващи свое дете. А протегнатата ръка ражда Живот – изстрадан и дълго очакван.

Вижте още »

Болница "Надежда" става клинична база за обучение на Медицински университет – Варна

МБАЛ „Надежда” става учебна база на МУ - Варна за лекари специализанти по Акушерство и гинекология, Медицинска онкология, Неонатология и Здравни грижи, както и за обучение на акушерки.

Предпочитан университет за студенти от 44 държави по света, МУ-Варна си партнира с 82 международни партньори от 5 континента. От 1961 г. до днес над 50 000 възпитаници на университета живеят и работят в над 40 държави по света.

Вижте още »

За бебетата с любов - Неонатология

Неонатологично отделение Грижи в отделението Интензивен сектор за новородени Изследвания и имунизации Подкрепа за кърмене Свиждане и болнични правила Изписване на бебето

Не е тайна колко драматично може да бъде раждането - всички ние сме слушали поне един страховит разказ, пълен с остра светлина, режещи звуци, студ и страх. Дори когато сме били поверени на грижите на най-опитния и внимателен медицински екип, в драматичната картина на болничното раждане главен герой е обстановката, която традиционно се отдалечава от природните нужди на раждащата по време на този толкова специален, интимен момент.

Ако вече сте разгледали галерията със снимки от нашите родилни зали или сте ги посетили в Дните на отворени врати, знаете, че в "Надежда" болничната обстановка се доближава до домашната в максимална степен, а за вашето спокойно и уверено раждане можете да получите подкрепа и от тези наглед дребни, но много съществени детайли:

Прием на вода

Приемът на вода е важен за доброто състояние на раждащата и за нормалното протичане на родилния процес. Пригответе си малка бутилка с вода със спортен накрайник за удобно консумиране дори и в легнала позиция. Приемайте водата на малки глътки, като добре навлажнявате устната кухина и гърлото си.

Прием на глюкоза

При продължително раждане и липса на хранене се нуждаете от прием на глюкоза за осигуряване на нормални маточни контракции. Може да получите глюкоза с венозно вливане на разтвор или чрез захарни бонбони.

Топъл душ

Добре е да сте взели с вас и удобна хавлия за баня и чехли, които позволяват мокрене. Топлият душ хидратира и освежава раждащата, а насочената топла струя вода върху напрегнатите и болезнени участъци спомага за естественото им обезболяване и релаксиране. Всяка от нашите родилни зали разполага с баня на ваше разположение.

Свобода на движението

Движението по време на първия етап на раждането (етап на разширение и спускане на главичката) подпомага родилния процес, намалява усещането за болка и напрежение. Може да използвате различни приспособления за добра мобилност – топки за раждане, слинг за опора на тялото, лостовете на шведската стена, дюшеци и възглавници.

Ароматерапия

Ароматните масла са още едно помощно средство за постигане на добра релаксация. Вземете с вас любимия си аромат. Най-подходящи масла за ароматерапия при раждане са здравец, лавандула, нероли, роза, иланг-иланг, жасмин. Можете да донесете с вас ароматна лампа, да втривате капки от маслата по кожата си, да вдишвате от леко напоена с аромати кърпа.

Музика и танц

Танц, подобен на блус с вашия партньор под звуците на любимата ви музика ще ви накарат да се почувствате по-добре и естествено ще ускорят разтварянето на маточната шийка и спускането на бебето в костния таз. За целта си пригответе избраната музика на подходящ носител – флаш памет. Танцувайки ще направите и вашия партньор съпричастен към раждането.

Дори да сте избрали да минете през този етап на раждането сами, любимата ви музика може да ви вдъхне увереността и спокойствието, така необходими в този момент!

Приглушена светлина

Силната, ярка светлина може да бъде болезнен дразнител по време на раждане. Приглушаването на светлината в родилна зала ще намали нивото на стреса за родилката и допълнително ще създаде интимност на обстановката. Не се стеснявайте да ни помолите да намалим силата на осветлението или да спуснем напълно меките завеси на прозореца - избрали сме ги именн,о за да ви донесат облекчение в този момент!

Уединение

Ако присъствието на медицинския персонал ви смущава, можете да помолите екипа да сведе до възможния минимум присъствието си в залата. Детските сърдечни тонове при включване на акушерски монитор могат да бъдат наблюдавани от акушерките и без директно присъствие в залата. В същото време ще бъдете спокойни, че екипът ни е на една ръка разстояние, ако имате нужда от помощ и подкрепа.

Разпечатайте тази страница
Споделете тази страница: