Новини

 • 27.11.2021
  ТВ ЕВРОПА: "КАКВО ЩЕ ВКЛЮЧВАТ ТАЗГОДИШНИТЕ ДНИ НА ПСИХОАНАЛИЗАТА В БОЛНИЦАТА?"
  Всички Повече
 • 26.11.2021
  Д-р Мила Петрова гост в "Духът на здравето": Новите надежди в борбата срещу рака на белия дроб
  Всички Повече
 • 25.11.2021
  Д-р Велислава Донкина: Когато емоциите са заглушени, ''проговаря'' тялото
  Всички Повече
 • 22.11.2021
  ПСИХОЛОГИЧНАТА ПОМОЩ В БОЛНИЧНА СРЕДА Е КЛЮЧОВА ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО НА ПАЦИЕНТИТЕ
  Всички Повече
 • 18.11.2021
  Интимността е голяма част от живота на мъжа и трябва да се потърси помощ при еректилна дисфункция
  Всички Повече

Не е тайна колко драматично може да бъде раждането - всички ние сме слушали поне един страховит разказ, пълен с остра светлина, режещи звуци, студ и страх. Дори когато сме били поверени на грижите на най-опитния и внимателен медицински екип, в драматичната картина на болничното раждане главен герой е обстановката, която традиционно се отдалечава от природните нужди на раждащата по време на този толкова специален, интимен момент.

Ако вече сте разгледали галерията със снимки от нашите родилни зали или сте ги посетили в Дните на отворени врати, знаете, че в "Надежда" болничната обстановка се доближава до домашната в максимална степен, а за вашето спокойно и уверено раждане можете да получите подкрепа и от тези наглед дребни, но много съществени детайли:

Прием на вода

Приемът на вода е важен за доброто състояние на раждащата и за нормалното протичане на родилния процес. Пригответе си малка бутилка с вода със спортен накрайник за удобно консумиране дори и в легнала позиция. Приемайте водата на малки глътки, като добре навлажнявате устната кухина и гърлото си.

Прием на глюкоза

При продължително раждане и липса на хранене се нуждаете от прием на глюкоза за осигуряване на нормални маточни контракции. Може да получите глюкоза с венозно вливане на разтвор или чрез захарни бонбони.

Топъл душ

Добре е да сте взели с вас и удобна хавлия за баня и чехли, които позволяват мокрене. Топлият душ хидратира и освежава раждащата, а насочената топла струя вода върху напрегнатите и болезнени участъци спомага за естественото им обезболяване и релаксиране. Всяка от нашите родилни зали разполага с баня на ваше разположение.

Свобода на движението

Движението по време на първия етап на раждането (етап на разширение и спускане на главичката) подпомага родилния процес, намалява усещането за болка и напрежение. Може да използвате различни приспособления за добра мобилност – топки за раждане, слинг за опора на тялото, лостовете на шведската стена, дюшеци и възглавници.

Ароматерапия

Ароматните масла са още едно помощно средство за постигане на добра релаксация. Вземете с вас любимия си аромат. Най-подходящи масла за ароматерапия при раждане са здравец, лавандула, нероли, роза, иланг-иланг, жасмин. Можете да донесете с вас ароматна лампа, да втривате капки от маслата по кожата си, да вдишвате от леко напоена с аромати кърпа.

Музика и танц

Танц, подобен на блус с вашия партньор под звуците на любимата ви музика ще ви накарат да се почувствате по-добре и естествено ще ускорят разтварянето на маточната шийка и спускането на бебето в костния таз. За целта си пригответе избраната музика на подходящ носител – флаш памет. Танцувайки ще направите и вашия партньор съпричастен към раждането.

Дори да сте избрали да минете през този етап на раждането сами, любимата ви музика може да ви вдъхне увереността и спокойствието, така необходими в този момент!

Приглушена светлина

Силната, ярка светлина може да бъде болезнен дразнител по време на раждане. Приглушаването на светлината в родилна зала ще намали нивото на стреса за родилката и допълнително ще създаде интимност на обстановката. Не се стеснявайте да ни помолите да намалим силата на осветлението или да спуснем напълно меките завеси на прозореца - избрали сме ги именн,о за да ви донесат облекчение в този момент!

Уединение

Ако присъствието на медицинския персонал ви смущава, можете да помолите екипа да сведе до възможния минимум присъствието си в залата. Детските сърдечни тонове при включване на акушерски монитор могат да бъдат наблюдавани от акушерките и без директно присъствие в залата. В същото време ще бъдете спокойни, че екипът ни е на една ръка разстояние, ако имате нужда от помощ и подкрепа.

Разпечатайте тази страница
Споделете тази страница: