Новини

 • 29.07.2021
  Проф. Кълвачев участва в кампанията на МОН за повишаване на информираността относно ваксините срещу SARS-COV-2
  Всички Повече
 • 24.07.2021
  РАЖДАНЕТО НА БЛИЗНАЧКИТЕ КАТЕРИНА И МАРТИНА
  Всички Повече
 • 23.07.2021
  АКО ЕДИН КОНТРАЦЕПТИВ ДЕЙСТВА ПРИ ВАША ПРИЯТЕЛКА, НЕ ОЗНАЧАВА, ЧЕ ЩЕ ДЕЙСТВА НАДЕЖДНО И ПРИ ВАС
  Всички Повече
 • 20.07.2021
  КАЧЕСТВЕНАТА И ПРАВИЛНА КОНТРАЦЕПЦИЯ Е ОТ СЪЩЕСТВЕНО ЗНАЧЕНИЕ ЗА ЗДРАВЕТО НА ЖЕНАТА
  Всички Повече
 • 16.07.2021
  ВАГИНАЛНАТА КАНДИДОЗА ОБИЧА ЛЯТОТО
  Всички Повече

Какво трябва да имате предвид преди да дойдете на преглед "Фетална морфология"

 • Ако бременността Ви е ин витро, трябва да знаете датата на пункцията, дори и да сте имали замразен трансфер, тъй като това е важно за датирането на бременността, както и за изчисляване на риска за хромозомни заболявания (трансферът на ембриони, замразени преди 2 години, намалява риска за хромозомни заболявания до такъв, какъвто е бил за жената към момента на пункцията)
 • Трябва да се информирате дали има наследствени заболявания в семейството – например дали има деца, родени с малформации, починали скоро след раждане, като е важно да се знае видът на малформацията. Ако разполагате с епикриза, е желателно да я носите със себе си в деня на прегледа.
 • Ако имате предишни заболявания е желателно да представите съответните документи и епикризи.
 • Ако са провеждани операции, особено при малигнени заболявания, вземете със себе си съответните епикризи, по възможност и патологичното заключение.
 • Ако в друг център са Ви били провеждани фетални морфологии, е желателно да представите снимки от тях и писменото заключение на специалистите.
 • Трябва да се информирате дали Ваши роднини първа степен (майка, сестра) са имали преекламспия по време на бременност.

ВАЖНО!В деня на прегледа е желателно да дойдете пред кабинета, в който ще Ви бъде извършено изследването, поне 5 минути по-рано, за да имате възможност да се запознаете с информираното съгласие и да го подпишете преди самия преглед.

В какво се състои изследването

Феталната морфология e един от най-важните ултразвукови прегледи по време на цялата бременност и представлява преглед за структурни аномалии на плода.

Изследването се извършва между 19-а и 23-а седмица, като оптималният гестационен срок е между 20-22 гестационна седмица.

Макар и сред много бременни този преглед да е известен като „4 D”, повечето необходими изображения на органите се получават в двуизмерен (2 D) режим на апарата. При добри технически условия и „кооперативно” бебе може да се направи качествена триизмерна снимка на лицето на плода или клип, в който бебето движи ръчички, гримасничи и т.н., но все пак основният акцент на този преглед си остава разглеждането на органите на плода.

Важно е прегледът да се извършва посредством висококачествен ултразвуков апарат с висока разделителна способност и от акушер-гинеколог, квалифициран в тази област.

Целта на изследването е да се извлече информация относно развитието на бременността и състоянието на плода към момента на прегледа.

Оценява се структурата и развитието на видимите органи (мозък, сърце, бъбреци, гръбначен стълб и т.н.). По този начин могат да бъдат установени структурни аномалии или заболявания на плода.
Ранната диагноза на част от тези състояния позволява по-интензивно наблюдение на плода и оптимално планиране на раждането (например, ако при бебето се диагностицира сърдечен порок, това е важна информация за планирането на раждането в болницата, където своевременно ще бъде оказана адекватна помощ, животоспасяваща за детето).

При всяка бременност има риск от 2-3% от структурни аномалии.

С увеличение на възрастта на бременната нараства и рискът от раждане на дете с хромозомна аномалия (нарушен брой или структура на хромозомите - носителите на наследствената ни информация).

Нормално човекът има общо 46 хромозоми, разпределени в 23 двойки, 22 от които кодират как изглеждаме, какъв цвят коса имаме и т.н., като една двойка хромозоми кодира нашия пол: XX – женски пол, XY – мъжки пол.
Когато вместо две копия от една хромозома се срещат три, се наблюдава патологично състояние, наречено тризомия (една хромозома в повече е патологично състояние).
Най-честите хромозомни аномалии са синдром на Даун (тризомия 21), синдром на Едуардс (тризомия 18),синдром на Патау (тризомия 13).

Много фетуси, засегнати от хромозомна аномалия, показват отклонения от нормалната находка. Тези отклонения могат да бъдат структурни дефекти или „особености“ (наречени още маркери). Наличието на такива маркери НЕ ДОКАЗВА наличието на хромозомна аномалия, но повишава статистическия риск от такава.

Липсата на тези маркери НЕ ИЗКЛЮЧВА напълно хромозомна аномалия, а намалява значително риска от такава.

Посредством ултразвуково изследване не може напълно да се изключи структурна аномалия, заболяване или хромозомно нарушение на плода, но при нормална ултразвукова находка значително намалява вероятността за такива. Изследването представлява скринингов тест, а не диагностичен метод.

Хромозомните заболявания се доказват или изключват само посредством инвазивни методи (амниоцентеза, хориална биопсия, кордоцентеза), които пък от своя страна са свързани с риск от загуба на бременността от порядъка на 0,5-1%.

Как и кога да запиша час?

Препоръчваме да запишете час за фетална морфология при нашите специалисти поне една или две седмици предварително.

Записването става на тел. 02 441 79 70/ 0882 193 970 или на Регистратура в болница „Надежда“. Възможност за онлайн заявка за час за специализираните изследвания и ЖК не се предлага.

В деня на прегледа елате пред кабинета по пренатална диагностика по-рано, за да имате възможност да се запознаете с информираното съгласие за извършване на изследването.

Разпечатайте тази страница
Споделете тази страница: