Новини

 • 05.05.2021
  bTV Репортерите: "Спасените" - история за вярата и надеждата!
  Всички Повече
 • 27.04.2021
  Пубертет
  Всички Повече
 • 24.04.2021
  ЗА РАЖДАНЕТО НА БЛИЗНАЧКИТЕ ТЕОДОРА И МИХАЕЛА
  Всички Повече
 • 23.04.2021
  ГРАФИК ЗА РАБОТА ПРЕЗ МАЙСКИТЕ ПРАЗНИЦИ В ПЕРИОДА 30 АПРИЛ – 9 МАЙ 2021
  Всички Повече
 • 22.04.2021
  ВСИЧКИ ТРЯБВА ДА БЪДЕМ ЧУВСТВИТЕЛНИ КЪМ МОМЕНТИТЕ, КОИТО НИ ПОКАЗВАТ, ЧЕ НЕ СМЕ ЩАСТЛИВИ
  Всички Повече

Откога функционира лабораторията в „Надежда“

Лаборатория „Вирусология“ функционира от 2016 г., като осъществява обем на работа от около 4000 теста на месец.

Къде се намира лабораторията

Разположена е на първия етаж в лабораторния блок заедно с другите лаборатории – имунологична, патохистологична, микробиологична, генетична.

Какъв е екипът

Ръководител: проф. Златко Кълвачев, д.м.н.

Лаборанти: Младенка Сайедж, Ваня Величкова.

Какво е оборудването

Оборудването отговаря на световните стандарти за високо ниво диагностика. Цялата серологична дейност се изпълнява на платформи, които използват най-чувствителната и специфична технология ECLEA – електрохемилуминисцентен метод за откриване на антигени и антитела към различни причинители на инфекциозни болести – бактериални, вирусологични и паразитни.

За целите на молекулярната диагностика се използва технологията Real Time PCR, който се е наложил като най-добър метод на изследване. Изпълнява се широк набор от изследвания както в областта на вирусологията, така и на микробиологията – всички патогени, които имат отношение към репродуктивното здраве. Изследват се кръв, семенна течност , секрети, биопсични материали, ликвор, кърма.

Кои са най-често правените изследвания

В серологичната област има пакет от 4 изследвания – това са трансмисивно предаваните инфекции – спин, хепатит B, хепатит C и сифилис. Изследват се още херпес симплекс 1 и 2, цитомегаловирус, невирусни патогени като токсоплазмоза, сифилис. С молекулярните техники се изследват т.нар. полово предавани болести, които могат да се изследват пакетно или всеки поотделно – те са хламидия, уреаплазма, трихомонас вагиналис, Найсерия гонорее, микоплазма, херпес симплекс 1 и 2, хепатит B и C.

Колко време отнема изготвянето на резултатите?

Резултатите стават готови в рамките на работния ден и се интерпретират от специалист. Всеки пациент може да види резултатите си онлайн и при желание за интерпретацията им да се обърне към сектор Регистратура за връзка с проф. Кълвачев.

Какъв материал се изследва във Вирусологичната лаборатория?

Материалите, които се изследват, са – кръв (плазма, серум или цяла кръв в зависимост от съответното излседване), биопсични материали, секрети, кърма.

При вземането на кръв или семенна течност има ли специални изисквания, които трябва да има предвид пациентът

В този случай храната няма отношение. При изследването на семенната течност обаче е препоръчително да има един ден въздържание.

Какви са възможностите за записване на час за консултация при специалист вирусолог?

Всеки работен ден от 9:00 до 15:00 ч. проф. Златко Кълвачев е на разположение на пациентите на „Надежда“ за вирусологична консултация. Необходимо е пациентите да се обръщат към сектор Регистратура за контакт със специалиста.

Разпечатайте тази страница
Споделете тази страница: