Новини

 • 14.09.2019
  10 УСПЕШНИ ОПЕРАЦИИ НА ЖИВО ЗА ПО-МАЛКО ОТ 24 ЧАСА В БОЛНИЦА „НАДЕЖДА“
  Всички Повече
 • 13.09.2019
  ЛЕКАРИ ОТ 9 ДЪРЖАВИ НАБЛЮДАВАХА ХИРУРГИЯ НА ЖИВО В БОЛНИЦА „НАДЕЖДА“
  Всички Повече
 • 13.09.2019
  NOVA: УСПЕШНА ОПЕРАЦИЯ: Лекари извадиха от тялото на жена тумор с тегло от близо 4 кг
  Всички Повече
 • 11.09.2019
  Миома с размери на новородено бебе отстраниха лекари от МБАЛ „Надежда“
  Всички Повече
 • 04.09.2019
  В деня на Независимостта на България се срещаме с бъдещето на нацията - нашите деца
  Всички Повече

Нашият празник на Надеждата през погледа на специалния ни гост - Иван Кулеков

Тази година специален гост на традиционната ни среща в манастира "Св. Мина" беше Иван Кулеков. Видеото е подарък от него и е поглед отвън на нашите емоции и преживявания, свързани с този ден.

Вижте още »

Болница "Надежда" става клинична база за обучение на Медицински университет – Варна

МБАЛ „Надежда” става учебна база на МУ - Варна за лекари специализанти по Акушерство и гинекология, Медицинска онкология, Неонатология и Здравни грижи, както и за обучение на акушерки.

Предпочитан университет за студенти от 44 държави по света, МУ-Варна си партнира с 82 международни партньори от 5 континента. От 1961 г. до днес над 50 000 възпитаници на университета живеят и работят в над 40 държави по света.

Вижте още »

Нашият специалист по диетака и здравословно хранене

Проф. д-р Стефка Петрова, професор по Хранене и диететика, е консултант на МБАЛ Надежда по всички здравни проблеми на нейните пациенти, които могат да бъдат повлияни от подобряване на храненето, елиминиране на хранителните дефицити и подходящо намаляване или увеличаване на телесното тегло.

Като прилага съвременните научни познания и международни практики, чрез разработване на индивидуализирани диети, съобразени със специфичните проблеми на всеки пациент, проф. Петрова може да Ви помогне да постигнете по-успешно и по-бързо Вашите цели за зачеване и раждане на здраво дете.

Съвременната диетотерапия, прилагана от проф. Петрова може да съдейства за лечение на заболяванията, за преодоляване на последствията от болестите и възстановяване на организма.

Проф. Петрова може консултира Вас и членовете на Вашето семейство, Вашите деца, относно съвременните принципи на здравословно хранене за намаляване на риска от болести, да Ви помогне да промените хранителното си поведение и модела на хранене за постигане на дълготрайно здраве.

ЗАПАЗИ ЧАС:

 • на Регистратура
 • на тел:02/ 441 79 70, 0882 193 970

Въпросник за първоначален преглед

За максимална ефективност на консултацията е нужно да изпратите предварително следната информация на мейл: dietolog@nadezhda.bg:

 • Възраст
 • Ръст
 • Телесно тегло
 • Основни заболявания и здравни проблеми
 • Предстоящи ин витро-процедури – да / не, ако да - кога?
 • Бременност – не/ да, ако да - срок на бременността, усложнения на бременността
 • Специфични хранителни практики (веганство, вегетарианство, разделно хранене, др.), хранителни алергии, непоносимост към храни, хранителни предпочитания
 • Първична/ следваща консултация

Как протича консултацията?

Първична консултация:

Тя включва разработване на индивидуализран хранителен режим или диета (на базата на получената информация при записването на пациента), съобразена с наличните здравни проблеми и хранителни предпочитания, мотивирани препоръки за включване/ изключване на определени храни, изчислена енергийна и хранителна стойност на диетата, препоръчителна честота на консумация на храните от различните групи с изчислено количество при един хранителен прием (съобразени с параметрите на диетата), възможни алтернативи, 7 варианта на сутрешна закуска, обяд, вечеря, подкрепителни закуски, примерно седмично меню.

При консултациите лице в лице се представят характеристиките на диетата, обяснява се как да се прилага, дискутират се с пациента възможни проблеми, отговаря се на всички въпроси на пациента, извършва се мотивирация за прилагане на хранителния режим/ диетата.

Алтернатива при липса на предварително изпратена информация от пациента: правят се хранителни препоръки на базата на съобщената информация по време на консултацията, извършва се дискусия с пациента, отговаря се на въпросите, мотивиране, с последващо разработване и изчисляване на индивидуализиран хранителен режим/ диета, която се изпращапо е-мейл на пациента.


Последваща консултация:

Извършва се дискусия относно проблеми при приложение на диетата/ хранителния режим и как да бъдат преодолени, прави се оценка на резултатите; актуализиране, разработване на следващ етап или нов вариант на диетата.

Ролята на храненето и хранителния статус за фертилността и при бременност. Диететика при здравни проблеми и болести

Храненето и хранителния статус имат ключово значение за здравето във всички възрасти. Храненето в ранния живот, който започва от зачеването на плода, определя риска от голям брой заболявания на децата в по-късния живот. Диетотерапията е задължителен елемент от лечението на голям брой заболявания.

Съвременната наука доказа, че храненето и хранителния статус имат важна роля и за репродуктивното здраве, както на жената, така и на мъжа. Поднорменото тегло, свръхтеглото и затлъстяването и на двамата партньори може да бъдат причина за безплодие, за усложнения и неблагоприятен изход на бременността.

Подходящото коригиране на телесното тегло на жената и мъжа повишават възможността на двойката да има бебе и подобрява успеваемостта на прилаганото лечение при проблемно забременяване.

Адекватна диета, съобразена с персоналните здравни проблеми при жената и мъжа може значително да подобри хормоналната среда, необходима за зачеване, за добро развитие на плода, преодоляване на възможните усложнения на бременността, за раждане на здраво и жизнено бебе.

Разпечатайте тази страница
Споделете тази страница:

Още полезна информация

Вижте повече за храненето в интервюто на проф. Стефка Петрова тук. "При голяма част от болестите диетотерапията е задължителен елемент на комплексното съвременно лечение. Подходящото хранене, съобразено с методите и етапите на лечение, подобрява тяхната ефективност и е важно при всички болести. "

Вижте повече »