Новини

 • 17.07.2019
  Летен работен график на част от звената в болница Надежда
  Всички Повече
 • 16.07.2019
  Д-р Ангел Радев: Безкръвните методи са революция в лечението на разширени вени
  Всички Повече
 • 15.07.2019
  Какво е андропаузата?
  Всички Повече
 • 12.07.2019
  Мъжкият фактор в борбата за бебе
  Всички Повече
 • 10.07.2019
  Трансплантация на матка - възможно ли е в България?
  Всички Повече

Нашият празник на Надеждата през погледа на специалния ни гост - Иван Кулеков

Тази година специален гост на традиционната ни среща в манастира "Св. Мина" беше Иван Кулеков. Видеото е подарък от него и е поглед отвън на нашите емоции и преживявания, свързани с този ден.

Вижте още »

Болница "Надежда" става клинична база за обучение на Медицински университет – Варна

МБАЛ „Надежда” става учебна база на МУ - Варна за лекари специализанти по Акушерство и гинекология, Медицинска онкология, Неонатология и Здравни грижи, както и за обучение на акушерки.

Предпочитан университет за студенти от 44 държави по света, МУ-Варна си партнира с 82 международни партньори от 5 континента. От 1961 г. до днес над 50 000 възпитаници на университета живеят и работят в над 40 държави по света.

Вижте още »

Как се провеждат консултациите

Проф. д-р Стефка Петрова, професор по Хранене и диететика, е консултант на МБАЛ Надежда по всички здравни проблеми на нейните пациенти, които могат да бъдат повлияни от подобряване на храненето, елиминиране на хранителните дефицити и подходящо намаляване или увеличаване на телесното тегло.

Като прилага съвременните научни познания и международни практики, чрез разработване на индивидуализирани диети, съобразени със специфичните проблеми на всеки пациент, проф. Петрова може да Ви помогне да постигнете по-успешно и по-бързо Вашите цели за зачеване и раждане на здраво дете.

Съвременната диетотерапия, прилагана от проф. Петрова може да съдейства за лечение на заболяванията, за преодоляване на последствията от болестите и възстановяване на организма.


Проф. Петрова може консултира Вас и членовете на Вашето семейство, Вашите деца, относно съвременните принципи на здравословно хранене за намаляване на риска от болести, да Ви помогне да промените хранителното си поведение и модела на хранене за постигане на дълготрайно здраве.

Необходимо е да запазите предварително час на Регистратура или на тел:02/ 441 79 70, 0882 193 970

Графикът се актуализира всеки месец.

Дата за преглед през м. юли:

19.07.2017 г. от 14:00 до 20:00 ч.

Въпросник за първоначален преглед

За максимална ефективност на консултацията е нужно след като запишете час, да изпратите предварителнода изпратите на мейл: dietolog@nadezhda.bg:

Три имена:

Пол: Ж/ М

Възраст (години):

Ръст (м):

Тегло (кг):

Бременност: ДА/НЕ;

Срок на бременността:

Заболявания и / или здравни проблеми (настоящи и/или минали):

Предстоящи ин-витро процедури/ други техники на асистирана репродукция: ДА/ НЕ

Специални хранителни изисквания: веганство, вегетарианство, хранителни алергии, други;

Физическа активност: ниска, умерена, висока;

Консултацията е: (първична или последваща)

Ролята на храненето и хранителния статус за фертилността и при бременност. Диететика при здравни проблеми и болести

Храненето и хранителния статус имат ключово значение за здравето във всички възрасти. Храненето в ранния живот, който започва от зачеването на плода, определя риска от голям брой заболявания на децата в по-късния живот. Диетотерапията е задължителен елемент от лечението на голям брой заболявания.

Съвременната наука доказа, че храненето и хранителния статус имат важна роля и за репродуктивното здраве, както на жената, така и на мъжа. Поднорменото тегло, свръхтеглото и затлъстяването и на двамата партньори може да бъдат причина за безплодие, за усложнения и неблагоприятен изход на бременността.

Подходящото коригиране на телесното тегло на жената и мъжа повишават възможността на двойката да има бебе и подобрява успеваемостта на прилаганото лечение при проблемно забременяване.

Адекватна диета, съобразена с персоналните здравни проблеми при жената и мъжа може значително да подобри хормоналната среда, необходима за зачеване, за добро развитие на плода, преодоляване на възможните усложнения на бременността, за раждане на здраво и жизнено бебе.

Разпечатайте тази страница
Споделете тази страница:

Още полезна информация

Вижте повече за храненето в интервюто на проф. Стефка Петрова тук. "При голяма част от болестите диетотерапията е задължителен елемент на комплексното съвременно лечение. Подходящото хранене, съобразено с методите и етапите на лечение, подобрява тяхната ефективност и е важно при всички болести. "

Вижте повече »