Новини

 • 22.10.2021
  Д-р Георги Стаменов е номиниран за Любимец на България в категорията Медицината
  Всички Повече
 • 21.10.2021
  МЕРКИ ЗА БЕЗОПАСНОСТ ЗА ДОСТЪПВАНЕ И ПРЕСТОЙ В МБАЛ "НАДЕЖДА" ПРИ COVID-19
  Всички Повече
 • 20.10.2021
  ДОСТЪП БЕЗ ЗЕЛЕН СЕРТИФИКАТ ДО МЕДИЦИНСКИ ЦЕНТЪР „НАДЕЖДА“ В PARADISE CENTER
  Всички Повече
 • 20.10.2021
  Текстилна токсичност: Какво дебне в дрехите ви?
  Всички Повече
 • 20.10.2021
  Ранното диагностициране на рака на гърдата увеличава многократно шансовете за пълно излекуване
  Всички Повече

Акупунктура - история

Първите писмени данни за акупунктурата датират отпреди 2500 години.

КТМ се базира на разбирането за движение на енергията /Чи/ в човешкото тяло, законите за петте първоелемента и разбира се философията за Инг -Янг, неразривно свързани, противоположни и допълващи се. Не мисля да се задълбочавам във философските понятия на КТМ, надали повечето от Вас се интересуват от това.

Сентенцията на тази хилядолетна медицина е ХАРМОНИЯТА, нарушаването й води до страдания и заболяване. Един прост, но чудесен пример - ако човек стои на студено и влажно, най-лекото страдание, което може да се появи, е "настинката", ако това продължи по-дълго време се появявят други сериозни заболявания.

Акупунктурата цели да възстанови нормалните функции на органите и да върне баланса, да постигне хармония. Може би това Ви изглежда твърде просто, но целта ми не е да Ви излагам сложни теории, а да разберете основните принципи на лечение с акупунктура.

Акупунктура и съвременна медицина

През последните години интересът към акупунктурата нарасна много, както от страна на пациентите, така и от страна на лекарите.

Във Финландия всички студенти по медицина минават курс по акупунктура като част от обучението си. Във Франция, Великобритания, Германия се практикува акупунктура успоредно с конвенционалната медицина, като в някои страни лечението се реинбурсира от здравната каса. В много институти се правят проучвания как и върху какви заболявания влияе акупунктурата.

Акупунктурата е различен подход, който има реални резултати в лечението на много заболявания и би трябвало да бъде разглеждана заедно с другите установени методи на лечение. Никой не може да твърди, че лекува всичко, както съвременната конвенционална медицина, така и КТМ (в частност акупунктурата).

Оттам следва простият, но верен факт, че взаимното допълване е в интерес на пациентите. Акупунктурата никога не може да замени съвременната медицина, например при клапно протезиране, но може да излекува успешно една мигрена. В крайна сметка Акупунктурата може да се разглежда като "нова" възможност там, където съвременната медицина търпи поражения.

Кои заболявания лекува

"Не бих могъл да дам точен списък на заболяванията и състоянията, които се лекуват с акупунктура, тъй като те са много. Това важи и за всеки тип медицина.

Бих искал да подчертая, че акупунктурата не е панацея. Би било неморално, а и честно казано престъпно да Ви го кажа. Хората реагират различно на терапията, както и степента на повлияване е различна. " Д-р Ликсов

Акупунктура и ин витро

Акупунктурата е основно средство в Китайската Традиционна Медицина. В света иглотерапията се използва все повече за лечение на различни заболявания, самостоятелно или в комбинация със средствата на съвременната медицина.

Редица проучвания в САЩ и Европа показаха повишаване на успеваемостта на репродуктивните технологии (ин витро) в комбинция с акупунктурна терапия. В следствие на това и използването й при ембрионален трансфер стана рутинна практика в световен мащаб.

Ние в Медицински център „Надежда Репродуктив” първи в България започнахме да прилагаме акупунктура при ембрионален трансфер. Основната ни цел в рамките на две процедури беше да потиснем микроконтракциите на маточната мускулатура, като същевременно подобрим кръвоснабдяването на лигавицата й, с което да подпомогнем имплантацията на ембриони.

Няколко години след стартиране на тази програма можем да направим комплексна равносметка. Използването на акупунктура в този вид и обем дава безспорни доказателства за нейната ефективност: повишава се успеваемостта с 14%.

Въз основа на световния и личен опит смятаме, че тя може да има много по-широко приложение от споменатото по-горе. Индивидуалният подход за решаване на редица клинични проблеми, съпътстващи един ембрионален трансфер, биха я направили още по-ефективна. Считаме, че по-доброто интегриране на акупунктурата в общия лечебен процес би допринесло за по-добри резултати. Затова ще прилагаме акупунктура в по-широк обем и брой процедури от установените до момента.

Какво трябва да знаят пациентите за акупунктурата при ембрионален трансфер?

1. Акупунктурата е терапия, при която убождането с игли на строго определени места по кожната повърхност предизвиква активиране на нервно-вегетативни центрове в организма, водещо до лечебен ефект.

2. Акупунктурата няма странични ефекти или противопоказания. Убождането на кожата е безболезнено.

3. Иглите са сребърни, фабрично стерилни с антиалергично и антитоксично покритие и са за еднократна употреба.

4. Процедурата продължава 30 минути. В това време не се изпитват никакви неприятни усещания.

Често задавани въпроси

1. Има ли риск? Този въпрос е общ и би трябвало да се конкретизира като:

Има ли риск от инфектиране и заразяване?

Категорично НЕ, ако се използват еднократни, фабрично стерилни игли със срок на годност, които се отварят пред Вас и след процедурата се изхвърлят в контейнер за биологични отпадъци.

Има ли риск от засягане на кръвоносни съдове, нерви или органи?

НЕ, ако практикуващият е лекар и има необходимата квалификация. В Интернет са публикувани имената на членовете на Българското дружество по КТМ, където можете да направите справка, както и да изискате необходимите документи - диплом и сертификат.

2. Може ли акупунктурата да влоши Вашето състоянието?
Категорично НЕ. Акупунктуристът първо трябва да се увери, че състоянието или заболяването не подлежи на спешно оперативно или медикаментозно лечение, че няма да се повлияе по-добре от методите на съвременната конвенционална медицина, т.е. неща, които квалифициран лекар няма да пропусне.

3. Практикуващият акупунктура трябва ли да е лекар?
Да. Не мислете, че всеки китаец, сложил табелка на вратата "Акупунктурист", е наистина такъв. Обръщам специално внимание на тези въпроси, защото те са прекалено важни и от тях в най-голяма степен зависи резултатът от терапията.

4. Боли ли?
Не, има усещане за убождане при поставянето на иглите, но не е болезнено. По време на самата процедура усещането е по-скоро приятно и релаксиращо.

5. Колко процедури се правят?
Различно, броят зависи от вида на заболяването, което се лекува, неговата тежест, продължителност и от много други фактори, които трябва да Ви бъдат обяснени предварително. Добрата медицинска практика изисква минимален брой процедури с максимален терапевтичен ефект.

6. Каква е продължителността на една процедура?
Различна, зависи от горепосочените фактори. Средно е 30 минути, после активните точки стават неактивни и е безсмислено да се правят по-дълги процедури.

7. През какъв интервал са процедурите?
Много е индивидуално. Предварително ще Ви изготвят график за честотата на процедурите - всеки ден, през ден, три пъти или два пъти седмично.

8. Има ли определени точки за дадено заболяване?
Не, например при пациенти с мигрена могат да се използват напълно различни точки в зависимост от причината за заболяването според китайската медицина.

9. Могат ли да се приемат медикаменти по време на лечението с акупунктура?
Да, но лекарят трябва да бъде уведомен. Акупунктурата не може да промени терапевтичния ефект на един медикамент, но обратното е възможно. Когато се провежда комбинирано лечение - акупунктура и класическа медикаментозна терапия, е необходима комуникация между лекуващите лекари с цел максимална ефективност.

10. Има ли заболявания, които не се лекуват с акупунктура?
Да, когато заболяването не подлежи на такова лечение ще бъдете уведомени и насочени към съответния специалист.

11. Страхувам се от игли, какво да правя?
Този проблем е решим.Имал съм пациенти със страхова невроза от игли. След поставяне на една игла разбират, че не боли и не е дискомфортно. Не съм имал отказал се поради тази причина пациент.

12. Ефектът от лечението с акупунктура временен ли е?

Ефектът от лечението не е временен при 95% от заболяванията, но има и такива, при които се налагат повторни курсове през различен интервал от време.

Как да запиша час?

ЗАПАЗВАНЕ НА ЧАС:

Телефон за връзка : 0899 103 858

КОНТАКТИ:

E-mail : acupunctura.liksov@abv.bg

КАБИНЕТ:

Кабинетът по акупунктура се намира на ниво минус 1 (срещу входа за паркинга на болницата) .

Разпечатайте тази страница
Споделете тази страница: