Новини

 • 05.05.2021
  bTV Репортерите: "Спасените" - история за вярата и надеждата!
  Всички Повече
 • 27.04.2021
  Пубертет
  Всички Повече
 • 24.04.2021
  ЗА РАЖДАНЕТО НА БЛИЗНАЧКИТЕ ТЕОДОРА И МИХАЕЛА
  Всички Повече
 • 23.04.2021
  ГРАФИК ЗА РАБОТА ПРЕЗ МАЙСКИТЕ ПРАЗНИЦИ В ПЕРИОДА 30 АПРИЛ – 9 МАЙ 2021
  Всички Повече
 • 22.04.2021
  ВСИЧКИ ТРЯБВА ДА БЪДЕМ ЧУВСТВИТЕЛНИ КЪМ МОМЕНТИТЕ, КОИТО НИ ПОКАЗВАТ, ЧЕ НЕ СМЕ ЩАСТЛИВИ
  Всички Повече

Клиниката по медицинска онкология е най-новата, но във времето доказала се като неразделна и много съществена част от структурата на болница „Надежда“.

Пациенти от различни краища на България провеждат лечението си тук заради екипа от водещи за страната специалисти начело с проф. Константа Тимчева.

В модерна работна среда се прилага лекарствено лечение на рак на гърдата, гинекологични и урологични тумори, рак на белия дроб, дебелото черво и други локализации. Лечението на пациентите се извършва по клинична пътека 298 и по клинични процедури, изцяло финансирано от НЗОК. В клиниката работят лекари с дългогодишен опит в лечението на солидни тумори, които пациентите вече познават. Отделението работи във взаимодействие с всички останали звена в болницата и разполага с възможности за отлична образна диагностика и изключително широка гама от лабораторни изследвания. Всичко това гарантира качествено лечение при спокоен болничен престой за нашите пациенти.

Клиниката разполага с дневен стационар за амбулаторно лечение на 15 болни и 5 болнични стаи с 13 легла, всяка от които е оборудвана със самостоятелен санитарен възел. За удобството на пациентите се грижат специално обучени медицински сестри в чудесни битови условия.

Нашите пациенти имат възможността да бъдат лекувани по актуални схеми на лечение не само с регистрираните в страната медикаменти, а и с най-съвременните лекарствени протоколи чрез участие в клинични програми.

Нашият екип

Екипът на Клиниката по медицинска онкология е изграден с много любов и е съставен от водещи специалисти в областта - автори на учебни помагала, с множество публикации в български и чуждестранни специализирани научни издания.

Проф. Д-р Константа Тимчева, д.м.

Д-р Тимчева е практикуващ лекар от 1975 г., като защитава дисертация през 1982 г. Специалист е по вътрешни болести и онкология с европейска диплома за лекарствено лечение на туморите. Ръководи Клиника по медицинска онкология на СБАЛО-София в продължение на 10 години. Автор е на единствения учебник по специалността в страната, член и председател на БАМО и член на Eвропейската асоциация по медицинска онкология. Д-р Тимчева заема длъжността доцент от 1997 г., а от 2013г. е професор. Проф. Тимчева ръководи Клиниката от самото ѝ създаване с висок професионализъм и топло отношение към болните и техните близки.

Проф. Д-р Иван Щерев, д.м

Проф. Щерев завършва медицина през 2000 г. в Медицински университет, Варна. През периода 2002-2007 г. специализира „Вътрешни Болести“, а през 2005 г. е асистент в КПВБ МУ, Варна. През 2008 заминава за Япония като редовен докторант на японското правителство в град Каназава, Япония. През 2011 г. се дипломира в Япония, като Доктор по Медицинска онкология. След завръщането си в България, през периода 2012-2015 г. специализира “Медицинска онкология”. От 2005 до 2018 г. е преподавател в катедра по „Пропедевтика на вътрешните болести“ към Медицински Университет, Варна. В периода 2016 – 18 г. ръководи клиниката по Медицинска онкология в УМБАЛ „Света Марина“, Варна. През 2018 г. придобива академична длъжност „професор'' по Медицинска онкология.През същата година се присъединява в екипа на клиниката по Медицинска онкология на МБАЛ „Надежда“.Основните насоки, в които проф. Щерев има подчертани научни интереси и неоспорим принос са в областта на лечението на белодробния карцином – таргетна и системна терапия, адювантно лечение на колоректалния карцином, клиничните проучвания в онкологията, имунологията, некроптоза, автофагия, резистентност към таргетна терапия, предиктивни биомаркери за чувствителност към химио – и таргетна терапия в онкологията.

Д-р Мила Петрова, д.м.

Д-р Петрова завършва Медицина в София през 2008 г., като в хода на следването си преминава обучение в Германия в клиника по хематология и онкология, откъде идва и интересът ѝ към специалността. От 2009 г. започва работа в Клиника по хематология и онкология на ВМА, като през 2010 г. стартира и специализацията ѝ по Медицинска онкология. От 2012 г. е представител за България на младите онколози към ESMO. От 2015 г. е част от екипа на „Надежда”, а през 2016 г. придобива специалност Медицинска онкология.

Д-р Теодора Караниколова

Д-р Теодора Караниколова е специалист по Медицинска Онкология с 10-годишен професионален опит. Дипломира се в МУ – София и стартира специализиция в Националната Онкологична Болница в София. През 2012 г. печели стипендия „Теодора Захариева” , а през 2017 г. придобива специалност Медицинска онкология. В клиниката по Медицинска онкология на болница "Надежда" е от самото ѝ създаване. Участва в редица български и чуждестранни онкологични форуми. Посещава специализирани обучителни курсове в Австрия, Германия, Англия и Израел. Член е на Европейската Асоциация по Медицинска Онкология (ESMO), Българската Асоциация по Медицинска Онкология (БАМО), Българската Асоциация по Дермато-Онкология (БАДО), Българското Онкологично Дружество (БОНД) и Клуб на лауреатите “Теодора Захариева” .

Д-р Борис Кръстев

Д-р Кръстев завършва Медицински Университет София през 2008 г. Следващите 3 години работи като асистент по медицинска генетика към медицински факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. През 2011 г. започва да специализира Клинична хематология в МБАЛ „Токуда“, а от 2014 г. постъпва на работа в клиниката по хематология на НСБАЛХЗ (Национална специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания). След придобиване на специалност „Клинична хематология“, в началото на 2016 г. д-р Кръстев се присъединява към екипа на Клиниката по Медицинска онкология в МБАЛ „Надежда“. През 2020 г. придобива втора специалност "Медицинска онкология".

Д-р Аника Иванова

Д-р Иванова завършва медицина в МУ-Плевен през 2018 г. Първите си професионални стъпки прави в Спешно отделение на УМБАЛ „Св. Анна“, гр. София. От юни 2019 г. е част от екипа на проф. Тимчева в Клиниката по медицинска онкология на болница „Надежда“ и специализира медицинска онкология към МУ - София. Професионалните ѝ интереси са свързани с новостите в лечението на най-често срещаните солидни злокачествени заболявания - рака на гърдата, на гастроинтестиналния тракт, рака на белия дроб и малигнения меланом.

Разпечатайте тази страница
Споделете тази страница: