Новини

 • 22.10.2021
  Д-р Георги Стаменов е номиниран за Любимец на България в категорията Медицината
  Всички Повече
 • 21.10.2021
  МЕРКИ ЗА БЕЗОПАСНОСТ ЗА ДОСТЪПВАНЕ И ПРЕСТОЙ В МБАЛ "НАДЕЖДА" ПРИ COVID-19
  Всички Повече
 • 20.10.2021
  ДОСТЪП БЕЗ ЗЕЛЕН СЕРТИФИКАТ ДО МЕДИЦИНСКИ ЦЕНТЪР „НАДЕЖДА“ В PARADISE CENTER
  Всички Повече
 • 20.10.2021
  Текстилна токсичност: Какво дебне в дрехите ви?
  Всички Повече
 • 20.10.2021
  Ранното диагностициране на рака на гърдата увеличава многократно шансовете за пълно излекуване
  Всички Повече

Хормонотерапия – какво трябва да знаем?

Хормонотерапията е вид лекарствено лечение, което се ползва при хормоналнозависимите тумори. Това основно са рак на млечната жлеза и рак на простата. Терминът „хормонотерапия" е придобил гражданственост, но на практика този вид лечение представлява анти-хормонално лечение и често има за цел не да стимулира, а обратно – да потисне хормоналната продукция на организма. Хормоните могат да представляват мощни растежни фактори и хормонално чувствителните тумори често ги използват като двигател за растеж.

Хормонотерапията, използвана за лечение на рак на гърдата, не бива да се отъждествява и бърка с хормонозаместителната терапия, използвана при постменопаузални жени с профилактични цели. Противотуморната хормонотерапия пречи на хормоните да достигнат до раковите клетки, докато хормонозаместителната терапия добавя повече хормони към тялото, за да се противопостави на ефектите на менопаузата. В днешно време употребата на хормонално заместителната терапия намалява, особено на комбинираните препарати с естроген и прогестерон, поради растящите данни за връзката им с рака на гърдата.

Хормоните в кръвния ток могат да стимулират клетките на рака на млечната жлеза да се делят. Затова целта на хормоналното лечение е да спре продукцията на хормони или да попречи на свързването на хормоните с раковите клетки.

Когато се открие рак на млечната жлеза, се правят специални тестове, за да се прецени неговата хормонална чувствителност. Тези тестове оценяват степента на експресия на рецептори за естроген и прогестерон. Ако в туморните клетки се намери някой от тези рецептори, той се счита за хормонално чувствителен и се препоръчва включване на хормонотерапия.

Съществуват няколко вида хормонотерапия. Първият тип включва лекарства като тамоксифен. Тамоксифенът се свързва с хормоналните рецептори вътре в туморните клетки и им пречи да бъдат стимулирани към делене от естествените хормони в организма.

Друг вид хормонотерапия води до спиране на яйчниковата функция, така че да не се произвежда естроген, който стимулира туморния растеж. Ако яйчниците бъдат хирургично отстранени или функцията им бъде изключена с хормонотерапия, нивата на естроген силно се редуцират.

Естроген обаче се произвежда не само в яйчниците. При постменопаузални жени той се отделя от мастната тъкан и от надбъбречните жлези. В тази връзка е въведен и трети клас хормонотерапия – ароматазните инхибитори. Те потискат функцията на ензим, наречен периферна ароматаза, и спират продукцията на естроген в мастната тъкан и надбъбреците.

Видове хормонална терапия

Хормонотерапията се ползва както при ранния, така и при метастазиралия карцином на млечната жлеза. Ако при Вас съществуват показания за провеждане на хормонотерапия, Вашият лекар ще вземе предвид няколко важни фактора преди да реши кой вид хормонално лечение да Ви назначи. Тези фактори включват възраст, размер на тумора, хормонална чувствителност, пре-/постменопаузален статус, стадий на карцинома.

Ето и някои от хормоналните медикаменти, прилагани при рак на гърдата. Не бива да забравяте, че научните изследвания продължават и представителите в различните групи непрекъснато се увеличава.

 • Тamoxifen - използва се при пре- и постменопаузални пациентки с хормонално чувствителен карцином на гърдата; използва се и като химиопрофилактика при жени с висок риск от развитие на карцином;
 • Тoremifene - сходен с тамоксифен, проявява по-малко токсичност, но и по-ниска ефективност в определени случаи;
 • Fulvestrant - последно поколение селективен модулатор на естрогеновия рецептор. Ползва се при метастазирал хормонално чувствителен рак на млечната жлеза;
 • Letrozole, Anastrozole - най-популярните представители на групата на нестероидните ароматазни инхибитори. Ползват се при ранен и метастазирал хормонално чувствителен рак на млечната жлеза, основно при постменопаузални пациентки;
 • Examestane - стероиден ароматазен инхибитор. Ползва се при метастазирал, както и високорисков ранен хормонално чувствителен рак на млечната жлеза
 • Goserelin - при пременопаузални жени, основно в ранни стадии.

В последните години има няколко нови вида таргетна терапия, които широко се тестват в комбинация с хормонотерапия при метастазиралия рак на млечната жлеза. Давани в комбинация с хормонотерапията те значително усилват нейния ефект и подобряват клиничния ход на заболяването.

Разпечатайте тази страница
Споделете тази страница: