Новини

 • 26.11.2021
  Д-р Мила Петрова гост в "Духът на здравето": Новите надежди в борбата срещу рака на белия дроб
  Всички Повече
 • 25.11.2021
  Д-р Велислава Донкина: Когато емоциите са заглушени, ''проговаря'' тялото
  Всички Повече
 • 22.11.2021
  ПСИХОЛОГИЧНАТА ПОМОЩ В БОЛНИЧНА СРЕДА Е КЛЮЧОВА ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО НА ПАЦИЕНТИТЕ
  Всички Повече
 • 18.11.2021
  Интимността е голяма част от живота на мъжа и трябва да се потърси помощ при еректилна дисфункция
  Всички Повече
 • 17.11.2021
  ПОБЕДИТЕЛИТЕ: Историята на Вяра и Надежда!
  Всички Повече

Отделението по Образна диагностика на „Надежда“ предлага пълен набор ултразвукови, рентгенови и компютърно-томографски изследвания, достъпни както за всички пациенти на болницата, така и за такива, насочени отвън от лекуващ лекар за извършване на съответните образни излседвания. Записването на час става през кол центъра на болницата на тел 02 441 79 70, 0882193970, 0882193972, без почивен ден от 8:00 до 20:00 часа или на място на сектор Регистратура.

Апаратурата в отделението е изцяло дигитализирана и с възможност за редуциране на лъчението наполовина, което е от голяма полза за всеки пациент.

Видове изследвания:

1. Ехографии

 • Ехография на коремни органи;
 • Ехография на повърхностни структури – слюнчени жлези, щитовидна жлеза, мускули и сухожилия;
 • Ехомамография.

Извършва се и контрастна ехография (CEUS).

2. Рентгено-контрастни изследвания:

 • Стомах и хранопровод;
 • Хистеросалпингография (матка и маточни тръби);
 • Фистулографии;
 • Рентгенови изследвания на тънки черва, ентероклиза;

3. Компютърна томография:

Компютърният томограф (скенер) в „Надежда“ има възможност по време на изследването да намали дозата лъчение с до 50%. При КТ-изследването посредством рентгенови лъчи се получава структурна и функционална информация за човешкото тяло.

 • Торакс (стандартна и виртуална трахеобронхоскопия);
 • Абдомен (корем);
 • Малък таз;
 • Онкологична образна диагностика;
 • КТ виртуална колоноскопия

Виртуалната колоноскопия е образно изследване, което дава възможност за извършване на детайлен оглед на дебелото черво с помощта на компютърната томография и чрез подаване на въздух в колона. Вируалните образи са много близки до получените с помощта на конвенционалната колоноскопия.

ВАЖНО! Виртуалната колоноскопия е напълно неинвазивно изследване, поради което не предоставя възможност за вземане на материал за хистологично изследване. В случай че се установи находка в дебелото черво, която е необходимо да бъде хистологично уточнена, извършването на конвенционала колоноскопия с оглед осигуряване на биопсичен материал е задължително.

Предимство на виртуалната колоноскопия е, че предоставя детайлна информация за наличие на изменения не само вътре в дебелото червото, но и в съседство от външната страна на стената на червото. Изследването се извършва бързо, не изисква болничен престой, напълно безболезнено е.

Виртуалната колоноскопия изисква подготовка, свързана с щателното почистване на дебелото черво, за която ще бъдете информирани при записване на час за изследването през кол центъра на болницата или на сектор Регистратура.

3.1. Уро-рентгенологични изследвания

 • КТ урография
 • КТ виртуална цистоскопия

Виртуалната цистоскопия е образно изследване, което позволява ранна и напълно неинвазивна диагностикa на заболяванията на пикочния мехур, като същевременно дава възможност да се направи и оценка на състоянието на стената на мехура. Такава комплексност не може да бъде постигната в същата пълнота и обем посредством традиционните методи за цистоскопия.

При наличен туморен процес виртуалната цистоскопия може да даде предварителна представа за обема на тумора, разположението му, броя и вида на промените в него, както и отношението им към стената на мехура, промените в самата стена и в тъканите около пикочния мехур.

Изследването се състои в сканиране с компютърен томограф чрез специална софтуерна програма и се извършва от опитен и висококвалифициран специалист –д-р Боян Павлов, Ръководител на отделението по Образна диагностика.

Предхожда се от венозно прилагане на рентгено-контрастна материя, с помощта на която се постига виртуално изобразяване на мехура и се осигуряват качествени образи, даващи възможност за точна диагностика.

Основното предимство за пациента е, че не се подлага на физически и психически травмиращи инвазивни процедури, каквито са ендоскопията и катетеризирането, които изискват поставяне на инструменти в самия пикочен мехур.

Изследването се извършвав амбулаторни условия, трае не повече от 15 минути и енапълно безболезнено. Всички изображения от изследването се предават на пациента, като се предоставят филми и електронен носител – диск, което позволява на специалистите по урология непосредствено да се запознаят с резултатите от изследването.

За извършване на изследването се изисква предварително записване на час през кол центъра на болницата или на сектор Регистратура.

4. Рентгенографии

 • Цифрова рентгенография (пълен обем);
 • Дигитална мамография;
 • Образни графии;
 • Костна система;
 • Бял дроб.

ВАЖНО! Мамографът в „Надежда“ е от ново поколение и също като скенера има възможност да намали дозата лъчение по време на изследването с до 50%.

6. Остеоденситометрия (измерване на костната плътност и измерване на телесен индекс и разпределение на мазнини)

Остеоденситометърът се използва за изследване на костната плътност при заболявания на костите и скелета или съмнения за такива, характеризиращи се с изменения на костта, нарушаване здравината на костите и намаляване на костната маса, като това предразполага към повишен риск от фрактури. Тези изменения водят до остеопороза, а възникването им зависи от редица фактори – диета, различни заболявания (онкологични, ендокринни).

Остеоденситометрията се предлага и за всички жени, които са с наднормено тегло и плануват да започнат диета. Определянето на индекс телесната маса и разпределението на мазнините улеснява диетолозите по-добре да съставят хранителния режим на пациентите.

Разпечатайте тази страница
Споделете тази страница: