Новини

 • 08.12.2021
  Интервю на д-р Стела Чапанова, специалист по асистирана репродукция за в. Доктор.
  Всички Повече
 • 07.12.2021
  МЕРКИ ЗА БЕЗОПАСНОСТ ЗА ДОСТЪПВАНЕ И ПРЕСТОЙ В МБАЛ "НАДЕЖДА" ПРИ COVID-19
  Всички Повече
 • 06.12.2021
  ИНТЕНЗИВЕН КУРС ЗА БЪДЕЩИ РОДИТЕЛИ В МЦ "НАДЕЖДА" В PARADISE CENTER
  Всички Повече
 • 03.12.2021
  Празничен работен график на МБАЛ "Надежда" и Медицински център "Надежда" в Paradise Center
  Всички Повече
 • 02.12.2021
  ПОБЕДИТЕЛИТЕ: Историята на Ирена
  Всички Повече

КОЛКО РАЗПРОСТРАНЕНО Е ЗАБОЛЯВАНЕТО В БЪЛГАРИЯ?

Ракът на гърдата е най-честият злокачествен тумор при жените. В България около 4000 жени всяка година чуват диагнозата „рак на гърдата“. Честотата се увеличава след 35-годишна възраст и пикът е между 60-64 години. Всяка година от това заболяване у нас загиват над 1000 жени.

ПРОФИЛАКТИКА – КАКВО ВКЛЮЧВА ТЯ, КОГАТО ГОВОРИМ ЗА РАК НА МЛЕЧНАТА ЖЛЕЗА?

Профилактиката включва както самопреглед, така и преглед при специалист.

Препоръчително е извършване на самопреглед 1 път месечно и посещение при специалист с извършване на образно изследване 1 път годишно при здравите жени.

Има рискови групи пациенти, при които се налагат по-чести прегледи при специалист – жени с фамилна обремененост, жени с диагностициран рак на гърдата или рак на яйчника, пациентки с доброкачествени изменения на гърдите, изискващи проследяване.

ИМА ЛИ СИМПТОМИ, ЗА КОИТО ТРЯБВА ДА СЛЕДИМ ВНИМАТЕЛНО?

Всяка промяна в гърдите трябва да буди тревога и е препоръчително да бъде консултирана – болки в гърдата, които не са свързани с менструацията, промяна в кожата (набръчкване, хлътване), промяна в зърното (разраняване, хлътване), напипване на уплътнение, на формация в гърдата, секрет от зърното.

ИМА ЛИ ИЗИСКВАНИЯ КОГА ТРЯБВА ДА ЗАПОЧНАТ ПОСЕЩЕНИЯТА НА ЖЕНАТА ПРИ СПЕЦИАЛИСТ?

Няма долна граница за възрастта. Даже в юношеска възраст се срещат доброкачествени заболявания на гърдите – фиброаденоми, кисти.

ИМА ЛИ ОТНОШЕНИЕ ДЕНЯТ ОТ МЕСЕЧНИЯ ЦИКЪЛ НА ЖЕНАТА, В КОЙТО ТЯ ЩЕ НАПРАВИ ИЗСЛЕДВАНЕТО?

Най-подходящият период при жени с редовна менструация е прегледът при специалист, както и самопрегледът, да се извършват около 10-ия ден от месечния цикъл.

КЪРМЕНЕТО ВЛИЯЕ ЛИ НА ПРОФИЛАКТИЧНИТЕ ПРЕГЛЕДИ ЗЗА РАК НА МЛЕЧНАТА ЖЛЕЗА

Не е препоръчително извършването на профилактичен преглед по време на кърмене, освен ако пациентката няма оплаквания. По време на кърмене гърдите са променени, пълни с кърма, с разширени каналчета и това пречи до голяма степен на доброто изобразяване на структурата на гърдите.

Препоръчвам 2-3 месеца след спиране на кърменето да се направи профилактичен преглед.

ЕХОМАМОГРАФИЯ ИЛИ МАМОГРАФИЯ – КЪДЕ Е РАЗЛИКАТА И КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЯТ ЖЕНИТЕ ЗА ТЕЗИ ПРЕГЛЕДИ?

Ехомамографията е ултразвуково изследване на гърдите. То е безвредно и може да се извършва във всяка възраст, дори при бременни. Това е прегледът, който се препоръчва за млади жени не само заради своята безвредност, но и заради по-голямата информативност при жените с плътни гърди.

Мамографията е рентгенов метод. При него се използват, макар и в ниска доза, йонизиращи лъчи. Препоръчителен е за жени над 40 г. възраст, а при по-млади жени – за уточняване на находката от ехографския преглед, ако се налага.

В някои случаи се прилага и ядреномагнитен резонанс.

АКО БЪДЕ УСТАНОВЕН ПРОБЛЕМ ПРИ ПРЕГЛЕДА, КАКВО СЛЕДВА ОТТУК НАТАТЪК? КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЯТ ЖЕНИТЕ?

В повечето случаи се касае за доброкачествени заболявания, които изискват проследяване в по-кратки интервали. Когато има съмнение в находката, се налага извършване на биопсия. Взима се минимално количество тъкан, която се изследва от патолог. В други случаи се налага по-разширена хирургична интервенция.

Разпечатайте тази страница
Споделете тази страница: