Новини

 • 21.07.2017
  ВИНАГИ ще има слънце
  Всички Повече
 • 13.07.2017
  Д-р Стаменов пред БНТ: Губим репродуктивните си способности на много по-млада възраст
  Всички Повече
 • 12.07.2017
  В болница „Надежда” рутинните изследвания за цитомегаловирус и токсоплазмоза се обогатиха и с тестове за авидн ...
  Всички Повече
 • 07.07.2017
  Водещ специалист по Хранене и диететика - проф. д-р Стефка Петрова, ще консултира в „Надежда“ от 19 юли
  Всички Повече
 • 04.07.2017
  Проф. Тимчева пред Надежда ТВ: "България е от малкото страни в света, където новите молекули за лечение на бо ...
  Всички Повече

Консултации с диетолог в болница "Надежда"

На 19 юли от 14:00 до 20:00 ч. в МБАЛ "Надежда" ще консултира проф. д-р Стефка Петрова - един от водещите специалисти по Хранене и диететика.
Проф. д-р Стефка Петрова ще е на разположение на пациенти от различни възрастови групи – деца и възрастни, по всички здравни проблеми, които могат да бъдат повлияни от подобряване на храненето, елиминиране на хранителните дефицити и подходящо намаляване или увеличаване на телесното тегло.

Вижте още »

Видове изследвания:

1. Ехографии с контрастна материя CEUS:

Ехография на корем
Ехография на повърхностни структури
Ехомамография

2. Контрастни изследвания:

Стомах
Хранопровод
Хистеросалпингография (матка и маточни тръби)
Фистулография
Урографии

КТ скенер на тънки черваЕнтероклизъмВиртуална колоноскопия

3. Уроренгенологични и диагностични процедури:

КТ урография

КТ ниртуална цистоскопия

Виртуална ендоскопия на пилон

4. Компютърна томография:

Торакс (стандартна и ниртуална трахиобронкоскопия)
Абдомен (корем)
Женски малък таз
и др.

Онкологична образна диагностика

5. Рентгенографии

Цифрова рентгенография (пълен обем)

Дигитална мамография

Образни графии

Виртуална цистоскопия

Костна система

Мамографии

Бял дроб и др.

6. Остеодензитометрия - измерване на костната плътност и измерване на телесен индекс и разпределение на мазнини.

Остеопорозата е заболяване на костите и скелета, което се характеризира с изменения на костта, нарушаване здравината на костите и намаляване на костната маса, като това предразполага към повишен риск от фрактури.

7. Обзорни графии и графии в специални проекции

Виртуална цистоскопия

Отскоро в отделението по Образна диагностика на МБАЛ „Надежда“ се провежда уникално за страната изследване на пикочния мехур, наречено виртуална цистоскопия.

Изследването позволява ранна и напълно неинвазивна диагностикa на заболяванията на пикочния мехур, като същевременно дава възможност да се направи и оценка на състоянието на стената на мехура. Такава комплексност не може да бъде постигната в същата пълнота и обем посредством традиционните методи за цистоскопия.

При наличен туморен процес виртуалната цистоскопия може да даде предварителна представа за обема на тумора, разположението му, броя и вида на промените в него, както и отношението им към стената на мехура, промените в самата стена и в тъканите около пикочния мехур.

Изследването се състои в сканиране с компютърен томограф чрез специална софтуерна програма и се извършва от опитен и висококвалифициран специалист -д-р Боян Павлов, Ръководител на отделението по Образна диагностика.

Предхожда се от венозно прилагане на рентгено-контрастна материя, с помощта на която при компютърната томография се постига виртуално изобразяване на мехура и се получават качествени изображения, даващи възможност за точна диагностика.

Основното предимство за пациента е, че не се подлага на физически и психически травмиращи инвазивни процедури, каквито са ендоскопията и катетеризирането, които изискват поставяне на инструменти в самия пикочен мехур.

Изследването се извършва в амбулаторни условия, трае не повече от 15 минути и е напълно безболезнено. Всички изображения от изследването се предават на пациента, като се предоставят филми и електронен носител - диск, което позволява на специалистите по урология непосредствено да се запознаят с резултатите от изследването.

Изисква се предварително записване на час на телефони:02 441 79 70, 0882 193 970

Всички изследвания, проведени в отделението по Образна диагностика в МБАЛ за женско здраве „Надежда“, се обработват, разпространяват и архивират с помощта на PACS система, която позволява непрекъснат достъп до предходни изследвания и провеждане на сравнителна оценка. Организацията на съхраняване на образите и резултатите се базира на принципа на така нареченото „пациентско досие“, което съдържа цялата налична информация от проведени в Клиниката или предоставени за консултация образи.

Образите могат да бъдат дистанционно пренасяни и консултирани с референтни центрове по пътя на телемедицината.

Разпечатайте тази страница
Споделете тази страница: