Новини

 • 18.02.2020
  БОЛНИЦА "НАДЕЖДА" УДЪЛЖАВА СРОКА ЗА ПОДАВАНЕ НА ДОКУМЕНТИ ЗА СПЕЦИАЛИЗАНТИ ПО АГ И АНЕСТЕЗИОЛОГИЯ И ИНТЕНЗИВНО ...
  Всички Повече
 • 24.01.2020
  Ограничения в работата на "МБАЛ"Надежда" по повод обявената грипна епидемия за територита на София-град от 27. ...
  Всички Повече
 • 22.01.2020
  БЕЗПЛАТНИ КОНСУЛТАЦИИ С Д-Р СТАМЕНОВ НА МЕДИЦИНСКО ИЗЛОЖЕНИЕ В ЦЮРИХ, ШВЕЙЦАРИЯ
  Всички Повече
 • 21.01.2020
  Седем лица на акушерката
  Всички Повече
 • 21.01.2020
  БУРЯ ОТ ЕМОЦИИ НА БАБИНДЕН В "НАДЕЖДА"
  Всички Повече

Болница "Надежда" става клинична база за обучение на Медицински университет – Варна

МБАЛ „Надежда” става учебна база на МУ - Варна за лекари специализанти по Акушерство и гинекология, Медицинска онкология, Неонатология и Здравни грижи, както и за обучение на акушерки.

Предпочитан университет за студенти от 44 държави по света, МУ-Варна си партнира с 82 международни партньори от 5 континента. От 1961 г. до днес над 50 000 възпитаници на университета живеят и работят в над 40 държави по света.

Вижте още »

Видове изследвания:

1. Ехографии с контрастна материя CEUS:

Ехография на корем
Ехография на повърхностни структури
Ехомамография

2. Контрастни изследвания:

Стомах
Хранопровод
Хистеросалпингография (матка и маточни тръби)
Фистулография
Урографии

КТ скенер на тънки черва

Ентероклизa

Виртуална колоноскопия

3. Урорентгенологични и диагностични процедури:

КТ урография

КТ виртуална цистоскопия

Виртуална ендоскопия на колон

4. Компютърна томография:

Торакс (стандартна и виртуална трахеобронхоскопия)
Абдомен (корем)
Женски малък таз
и др.

Онкологична образна диагностика

5. Рентгенографии

Цифрова рентгенография (пълен обем)

Дигитална мамография

Образни графии

Виртуална цистоскопия

Костна система

Мамографии

Бял дроб и др.

6. Остеодензитометрия - измерване на костната плътност и измерване на телесен индекс и разпределение на мазнини.

Остеопорозата е заболяване на костите и скелета, което се характеризира с изменения на костта, нарушаване здравината на костите и намаляване на костната маса, като това предразполага към повишен риск от фрактури.

7. Обзорни графии и графии в специални проекции

Виртуална цистоскопия

В отделението по Образна диагностика на МБАЛ „Надежда“ се провежда неинвазивно изследване на пикочния мехур, наречено виртуална цистоскопия.

Изследването позволява ранна и напълно неинвазивна диагностикa на заболяванията на пикочния мехур, като същевременно дава възможност да се направи и оценка на състоянието на стената на мехура. Такава комплексност не може да бъде постигната в същата пълнота и обем посредством традиционните методи за цистоскопия.

При наличен туморен процес виртуалната цистоскопия може да даде предварителна представа за обема на тумора, разположението му, броя и вида на промените в него, както и отношението им към стената на мехура, промените в самата стена и в тъканите около пикочния мехур.

Изследването се състои в сканиране с компютърен томограф чрез специална софтуерна програма и се извършва от опитен и висококвалифициран специалист -д-р Боян Павлов, Ръководител на отделението по Образна диагностика.

Предхожда се от венозно прилагане на рентгено-контрастна материя, с помощта на която при компютърната томография се постига виртуално изобразяване на мехура и се получават качествени изображения, даващи възможност за точна диагностика.

Основното предимство за пациента е, че не се подлага на физически и психически травмиращи инвазивни процедури, каквито са ендоскопията и катетеризирането, които изискват поставяне на инструменти в самия пикочен мехур.

Изследването се извършва в амбулаторни условия, трае не повече от 15 минути и е напълно безболезнено. Всички изображения от изследването се предават на пациента, като се предоставят филми и електронен носител - диск, което позволява на специалистите по урология непосредствено да се запознаят с резултатите от изследването.

Изисква се предварително записване на час на телефони:02 441 79 70, 0882 193 970

Всички изследвания, проведени в отделението по Образна диагностика в МБАЛ за женско здраве „Надежда“, се обработват, разпространяват и архивират с помощта на PACS система, която позволява непрекъснат достъп до предходни изследвания и провеждане на сравнителна оценка. Организацията на съхраняване на образите и резултатите се базира на принципа на така нареченото „пациентско досие“, което съдържа цялата налична информация от проведени в Клиниката или предоставени за консултация образи.

Образите могат да бъдат дистанционно пренасяни и консултирани с референтни центрове по пътя на телемедицината.

Разпечатайте тази страница
Споделете тази страница: