Новини

 • 22.10.2021
  Д-р Георги Стаменов е номиниран за Любимец на България в категорията Медицината
  Всички Повече
 • 21.10.2021
  МЕРКИ ЗА БЕЗОПАСНОСТ ЗА ДОСТЪПВАНЕ И ПРЕСТОЙ В МБАЛ "НАДЕЖДА" ПРИ COVID-19
  Всички Повече
 • 20.10.2021
  ДОСТЪП БЕЗ ЗЕЛЕН СЕРТИФИКАТ ДО МЕДИЦИНСКИ ЦЕНТЪР „НАДЕЖДА“ В PARADISE CENTER
  Всички Повече
 • 20.10.2021
  Текстилна токсичност: Какво дебне в дрехите ви?
  Всички Повече
 • 20.10.2021
  Ранното диагностициране на рака на гърдата увеличава многократно шансовете за пълно излекуване
  Всички Повече

Д-р Георги Стаменов пред в-к 24 часа за новостите в "Надежда" и света на АРТ

21.02.2015

Д-р Георги Стаменов, специалист по асистирана репродукция, създател на МБАЛ "Надежда":

"На 37 г. жени замразяват яйцеклетки, за да имат повече шанс за зачеване на 42"

източник: в-к 24 часа / 21.02.2015

Година XXIV, брой 50 (8409)

автор: Анна Ботинова

- Д-р Стаменов, защо асистираната репродукция става все по-широко разпространен метод за бременност?

- Тези методи идват в отговор на все по-трудното размножаване на човечеството. В същото време отговарят и на удължаването на живота и на това да можеш да създаваш по-дълго време потомство, защото хората имат нужда от това. Те се развиват много бързо в медицината и ни дават възможност да надникнем в интимните подробности, зад завесата на чудото, наречено живот. Да вникнем в това, къде и как започва животът. Ако оставим духовния и социален смисъли се съсредоточим в биологичния, разчитайки всички тези механизми на зачеването, получаваме информация за хиляди процеси в нашия организъм, които преди това не са били ясни. От една страна, това ни дава възможност да се размножаваме, от друга, помага да научим много други неизвестни неща за нашата природа.

- Знаем ли вече достатъчно? Разгадана ли е тайната?

- Не! Ще си послужа с думи на Нютон, който е казал, че навлизайки във физиката, се чувства като дете, което играе с камъчета на брега на океан. Та и ние сме там, не зная дали сме нагазили дори и до глезените в този океан.

- Успеваемостта на инвитро методите обаче се увеличава в последните години.

- Това е безспорно. Добре е, защото – не говоря само за успеваемостта на имплантацията на ембриони, вече имаме възможност да решаваме и случаи, при които нямахме много варианти преди. Става дума за по-възрастни двойки, за това, че можем да постигаме бременност при хора, които вече почти нямат функции на яйцеклетките и сперматозоидите. Това са все уникални неща, които са израз на напредъка на науката.

- За колко възрастни мъже и жени говорите?

- По въпроса за възрастта за мен като човек и като лекар е важно да се знае, че със собствени гамети може да се зачене до 45 години. Всякакви илюзии по този въпрос трябва да бъдат забравени. Дали трябва да се опитваме да увеличим тази граница, самият аз нямам определен отговор, мисля по този въпрос. Като терапевт смятам, че трябва да се пази възможността на жените до 45 г. да могат да разчитат на собствени гамети. Тук искам да отворя скоба за едно от най-новите направления в асистираната репродукция, по което има много дискусии – съхраняване фертилитета на жени, които в момента нямат партньори, чрез замразяване на яйцеклетки. Жени на 37 – 38 г., все още нераждали и без партньор, могат да осъществят замразяване на яйцеклетки , известно с термина social freezing. Много дебати се водят, но моята позиция е, че това е необходимо. По този начин се избягват множество процедури в бъдеще, когато жената надхвърли 42 г., и трябва да бързаме и да гоним последните влакове.

- Какво се печели с този избор? Доколко може да се разтегне времето?

- Мисля, че зачеване може да се постигне до 50г., и то за хора, които твърде много са чакали. Вече казах, че природната граница е 45 г. Този тип замразяване на полови клетки обаче не цели да чакаш и да мислиш до 50 г. дали да имаш потомство. Дава възможност да имаш по-качествени гамети, когато на 42 г. решиш да имаш дете. Това трябва да бъде ясно – не е разтягане на мисленето дали искам да забременея , а е удължаване на добрите възможности за това с още няколко години.

- Има ли вече жени, които идват за изваждане и замразяване на яйцеклетки с такава цел?

- Да, и те ще се увеличават . Обществото трябва да бъде информирано за това и да знае точно за какво става дума, защото обичайно, като се въведе нещо ново, се появяват всякакви футуристи, които провиждат апокалипсиса и съвсем нормални неща. Нека погледнем и от друга позиция: чрез замразяването на яйцеклетки и сперматозоиди асистираната репродукция ни дава възможност да съхраним фертилитета на онкоболни. Ракът е лечим и ако бъде хванат навреме и лекуван правилно, много хора се връщат здрави в обществото. Ракът не е присъда, не трябва да бъде и социална смърт – да не можеш да създадеш потомство, само защото си преживял рак. Това е област, в която работим много активно, и поставям акцент върху нея, защото това не е просто надежда за тези хора, а реална възможност. Работим съвместно с онколозите.
Другото ново направление, в което работим, даже имаме 5 двойки в момента е осигуряване на здраво поколение при генетични заболявания.
Не говорим само за хромозомни, а за други, при които и двамата родители са носители на гена. В единия случай заболяването е тромбофилия. Има и други редки случаи, описани по 3 – 4 в света. За мен е голямо удовлетворение, че такива двойки вече могат да се обръщат за помощ в България, доскоро това беше невъзможно.

- Асистираната репродукция е направление, в което България има поводи за гордост пред света. Промени ли се мисленето в иначе консервативното ни общество? Да вземем например програмите за донорски яйцеклетки, в които се отзовават все по вече жени.

- Да и това е прекрасно. Промяната в нагласите на обществото показва еволюция в мисленето. Първо да признаеш проблема, след това да не се срамуваш от него и да търсиш решение – това е голям скок в мисленето. Факт е, че донорските програми набират поддръжници и това е благодарение и на кампаниите в медиите, и на неправителствените организации. Много страни в Европа могат да се поучат от нашия пример: Ние вече сме информирани, не страдаме от предразсъдъци и не чакаме някой философ да ни каже какво да правим. В последните 7 – 8 години в тази област е налице еволюция. В крайна сметка става дума за свобода – Господ ни е дал свободния избор да кажем какво искаме.

- На фона на успехите мнозина смятат, че вече няма невъзможни неща.Така ли е?

- Не, това не е вярно. Не сме богове и не бива да се правим на такива. Само използваме механизмите на природата, но в никакъв случай не можем да ги променяме. Много сме далеч от момента, в който ще можем да се изправим срещу природата. Даже не мисля, че той въобще ще дойде. Господ ни е дал да разсъждаваме, но не и да променяме.

- Върху какво трябва да се работи във вашата област занапред? Предстояща ли е например трансплантацията на матка, за която вече се говори?

- Това е абсолютна необходимост и трябва да бъде направено. Сега може да звучи като екзотика, но в тази посока трябва да се работи. Мисля, че това трябва да се случи в България, и то в близките 5 г. Възможно е. Може и няколко десетки да са жените годишно, които имат нужда, но го заслужават. Някои са родени без матка, други са я загубили при първо раждане, на трети органът е унищожен от кюртажи или махане на миоми.Трябва да се реши и въпросът за сурогатството, по което няма да заемам позиция. Един работещ законов регламент ще бъде в полза на много хора, които сега са в безизходица. Най-важното, върху което трябва да съсредоточим усилията си обаче, е да запазим генофонда на нацията. За това не се говори. Не е дебат, а нещо, по което трябва да се работи, основите да се поставят от днес. Младите хора, подложени на всички изкушения, увреждания и отрови,трябва да запазят фертилитета си, а не да търсим начин после да възстановяваме нещо, което са загубили без време. Не става с кампании, в които да им казваме например, че е вредно да се пуши. Истината е в това да проумеят, че е много важно да имат деца и това е едно от основните неща, за които Господ ги е пратил на земята. Трябва да им кажем, че е важно да станат родители, и то в подходящата за това възраст. Оттам нататък те ще намерят пътя.

« Обратно

Разпечатайте тази страница
Споделете тази страница: