Новини

 • 20.10.2021
  ДОСТЪП БЕЗ ЗЕЛЕН СЕРТИФИКАТ ДО МЕДИЦИНСКИ ЦЕНТЪР „НАДЕЖДА“ В PARADISE CENTER
  Всички Повече
 • 19.10.2021
  БЕЗПЛАТНА ЕХОМАМОГРАФИЯ В ПАКЕТ „ЖЕНСКА КОНСУЛТАЦИЯ“ ДО 24 Г.С.
  Всички Повече
 • 12.10.2021
  МЕРКИ ЗА БЕЗОПАСНОСТ ЗА ДОСТЪПВАНЕ И ПРЕСТОЙ В МБАЛ "НАДЕЖДА" ПРИ COVID-19
  Всички Повече
 • 12.10.2021
  35% ОТСТЪПКА ОТ LIDL ЗА LUPILU ЗА ПАЦИЕНТИ НА "НАДЕЖДА"
  Всички Повече
 • 11.10.2021
  ИЗЛОЖБАТА „ЗА МЕН Е ВАЖНО ТИ ДА СИ ДОБРЕ“
  Всички Повече

ЗА НЕСТАНДАРТНИТЕ РЕШЕНИЯ В МЕДИЦИНАТА И ТОЧНАТА ДИАГНОЗА

25.02.2020

Искаме да ви разкажем една кратка история, която отново показа, че нашият екип никога не се отказва пред трудности и търси всички възможни решения за пациентите, които са избрали да ни се доверят.

Екипът на отделение „Образна диагностика“ направи успешно компютърна томография на пациент с едър ръст, наднормено тегло и силно изразена евентрация /„излизане“ на коремни орган и извън коремната стена/. Особеностите на физиката и състоянието на пациента не позволяваха стандартното използване на апарата.

След няколко неуспешни опита за провеждането на образното изследване в различни болници, д-р Боян Павлов, лаборанти Калина Георгиева и Аделина Ташева, заедно с урологът д-р Джаудат Макки, успяват да намерят нестандартно решение, преодолявайки чисто техническите ограничения на компютърния томограф.

Екипът използва нетипична фиксация на хернията , което позволява пациентът да бъде позициониран така, че изследването да се направи успешно.

Същевременно, посредством приложението и на иновативен метод „Асистирана виртуална цистоскопия“, който е разработен от екип на МБАЛ „Надежда“ и се прилага единствено тук, първоначалната диагноза, за която има съмнение е потвърдена и пациентът е насочен за последващо лечение.

Д-р Боян Павлов:

„Пациентът беше много едър и освен това имаше голяма херния с евентрация. Евентрацията не беше симетрична – беше от дясната страна и пациентът нямаше как да бъде поставен в стандартно положение за изследване. Няколко известни болници не са успели да го направят и човекът беше в безисходица. Имаше съмнение за сериозна диагноза, а реално нямаше как да се получи добър образ, който да я потвърди или отхвърли.

Нашият екип опита да направи изследването по класическия начин, но не се получи. Тогава колегите измислиха простичък, но ефективен вариант, който проработи. Осъществихме фиксация и позицониране на хернията, постигнахме правилно положение и получихме образ. Към нас се присъедини и д-р Макки. С негова помощ приложихме асистирана виртуална цистоскопия, чрез която потвърдихме диагнозата. На следващия ден нашият пациент бе представен за операция и вярвам, че благодарение на нестандартното ни решение, успяхме да му помогнем."

Д-р Джаудат Макки:

В случая ставаше въпрос за рутинно изследване - скенер на коремни органи на малък таз, но поради спецификата на случая, провеждането на изследването беше невъзможно. Въпреки това, по нестандартен начин, успяхме да направим скенера. Посредством катетер вкарахме контрастна материя и диагнозата, за която имаше предположение се потвърди. Приложихме т.нар. асистирана виртуална цистоскопия. Това е изключително щадящ метод на изследване, който се прави единствено в болница „Надежда“. При него, за разлика от стандартната уретроцистоскопия се избягва риска от уринарна инфекция. Асистираната виртуалната цистоскопия спестява време и средства. При нея не е необходимо ползването на упойка, както е при стандартното изследване и е абсолютно безболезнена. А за случая мога да кажа, че това беше малък героизъм на екипа ни. Горд съм, че успяхме.


Д-р Боян Павлов:

За нас като лекари удовлетворението, че сме помогнали в този случай е огромно. Това е пример как нестандартното мислене и екипната работа в медицината могат да дават правилните решения, дори когато машините „казва“ не.

Горд съм с екипа си, горд съм, че момичетата – лаборантки измислиха начина да направим изследването и че направиха нещо извън утъпкания път, за да помогнат.

« Обратно

Разпечатайте тази страница
Споделете тази страница: