Новини

 • 29.07.2021
  Проф. Кълвачев участва в кампанията на МОН за повишаване на информираността относно ваксините срещу SARS-COV-2
  Всички Повече
 • 24.07.2021
  РАЖДАНЕТО НА БЛИЗНАЧКИТЕ КАТЕРИНА И МАРТИНА
  Всички Повече
 • 23.07.2021
  АКО ЕДИН КОНТРАЦЕПТИВ ДЕЙСТВА ПРИ ВАША ПРИЯТЕЛКА, НЕ ОЗНАЧАВА, ЧЕ ЩЕ ДЕЙСТВА НАДЕЖДНО И ПРИ ВАС
  Всички Повече
 • 20.07.2021
  КАЧЕСТВЕНАТА И ПРАВИЛНА КОНТРАЦЕПЦИЯ Е ОТ СЪЩЕСТВЕНО ЗНАЧЕНИЕ ЗА ЗДРАВЕТО НА ЖЕНАТА
  Всички Повече
 • 16.07.2021
  ВАГИНАЛНАТА КАНДИДОЗА ОБИЧА ЛЯТОТО
  Всички Повече

За начина ни живот и как това влияе върху нашата репродукция

04.03.2014

Ксеноестрогените са естрогеноподобни субстанции, които имат действие като това на женските полови хормони и поради тази причина тяхното влияние не е маловажно

Гледайте интервюто с д-р Милко Сираков и д-р Стаменов в предаването "Добро утро България" на TV7

доц. Д-р Милко Сираков - началник на Трета гинекологична клиника към УАГБ "Майчин дом"- обяснява, че пластификаторите в пластмасовите съдове, които придават формата и правят материала еластичен, съдържат бисфеноли, които се отделят в течността, макар и в малки количества. Те обаче са вредни за здравето, особено при ежедневен прием и когато се комбинират различни по вид вещества в организма.

Установено е също така, че те влияят на плодовитостта на мъжа, като намаляват броя на сперматозоидите. Медикът обясни, че все по-често се срещат лоши спермограми, които показват слаба подвижност на мъжките полови клетки. Отделяните от пластмасата вещества са естрогеноподобни субстанции, които имат действие като това на женските полови хормони и поради тази причина тяхното влияние не е маловажно.

Все повече двойки не могат да имат собствени деца, а според специалисти пластмасата уврежда и яйцеклетките. Защо веществото бисфенол намалява шансовете за успешно оплождане на яйцеклетката и способността на ембриона да оцелее?

Има група субстанции, които присъстват невидимо в обкръжаващата ни среда. Всички ги ядем, пием, вдишваме и употребяваме във всекидневието и в работата. Според последните изследвания на учените, пластмасовите опаковки представляват реална опасност за хормоналния баланс на човешкия организъм.

Доктор Георги Стаменов – акушер-гинеколог, твърди, че нашият начин на живот и всичко, с което се храним и употребяваме в бита си, е огледало на това кои сме ние. Освен това огледалото на това осветява и нашата репродукция.

Експерименти на харвардски учени показват, че консумирането на храни и напитки, съхранявани в пластмасови опаковки, повишава с повече от 2/3 съдържанието на вещества в организма, които оказват влияние върху половите хормони.

Причина за здравословните проблеми е, че при производството на опаковки и бутилки се използва химикалът бисфенол, който се съдържа в покритието на алуминиевите съдове и на металните консерви.

Отделянето на тези бисфеноли влияе върху експресията на хромозомите и в върху теломерите, които ги скъсяват и съответно скъсяват живота на човека. А от теломерите зависи как ще се разпределят хромозомите в репродуктивните клетки. Разделянето на тези хромозоми, благодарение на намесата на тези бисфеноли, се смята, че е пагубно за качествата на яйцеклетката. Влошава силно качествата и възможностите за генетична репродукция.

Прекалената употреба на пластмаси определено е проблем в целия развит свят. В САЩ обаче бисфенолите са забранени и на всички пластмаси пише – "без бисфеноли", за напитка и течности. Бисфенол се съдържа в голям процент от пластмасите, затова масова практика е в Европа и САЩ кафето и топлите напитки да се сервират в хартиени или стиропорови чаши.

Макар че не всяка пластмаса го отделя, е доказано, че наличието на бисфенол влияе отрицателно и върху спермата. Този химикал преминава лесно в човешката кръвоносна система.

Гледайте интервюто с д-р Милко Сираков и д-р Стаменов в предаването "Добро утро България" на TV7

Източник: TV71

« Обратно

Разпечатайте тази страница
Споделете тази страница: