Новини

 • 14.09.2019
  10 УСПЕШНИ ОПЕРАЦИИ НА ЖИВО ЗА ПО-МАЛКО ОТ 24 ЧАСА В БОЛНИЦА „НАДЕЖДА“
  Всички Повече
 • 13.09.2019
  ЛЕКАРИ ОТ 9 ДЪРЖАВИ НАБЛЮДАВАХА ХИРУРГИЯ НА ЖИВО В БОЛНИЦА „НАДЕЖДА“
  Всички Повече
 • 13.09.2019
  NOVA: УСПЕШНА ОПЕРАЦИЯ: Лекари извадиха от тялото на жена тумор с тегло от близо 4 кг
  Всички Повече
 • 11.09.2019
  Миома с размери на новородено бебе отстраниха лекари от МБАЛ „Надежда“
  Всички Повече
 • 04.09.2019
  В деня на Независимостта на България се срещаме с бъдещето на нацията - нашите деца
  Всички Повече

Свободнo място за АГ специализант

Вижте още »

В човека само две неща не остаряват: очите и мечтите....

Ако можеш да погледнеш през очите на другия, ще можеш да видиш и мечтите му!

Вижте още »

За донорството - с любов

За да бъдеш донор, трябва да имаш сърце, в което да побереш болката и мечтите на хората, жадуващи свое дете. А протегнатата ръка ражда Живот – изстрадан и дълго очакван.

Вижте още »

Болница "Надежда" става клинична база за обучение на Медицински университет – Варна

МБАЛ „Надежда” става учебна база на МУ - Варна за лекари специализанти по Акушерство и гинекология, Медицинска онкология, Неонатология и Здравни грижи, както и за обучение на акушерки.

Предпочитан университет за студенти от 44 държави по света, МУ-Варна си партнира с 82 международни партньори от 5 континента. От 1961 г. до днес над 50 000 възпитаници на университета живеят и работят в над 40 държави по света.

Вижте още »

Възможност за консултация със специалист Детски нефролог в „Надежда“

19.03.2018

От 21 април три съботи в месеца от 14:30 ч. до 18:30 ч. д-р Татяна Цанова ще бъде на разположение за извършване на профилактични прегледи с ехография и консултации по повод нефрологичен проблем на най-малките пациентите на болница "Надежда".

Д-р Цанова е специалист с богат опит в областта на Педиатрията и Детската нефрология. По-голямата част от професионалния си път е изминала в Университетска детска болница - първоначално като ординатор по Педиатрия, след това като лекар в Клиниката по ендокринология, лекар в Клиника по пулмология с интензивен сектор. От 2004 г. започва специализация по Детска нефрология, след което работи към Клиниката по детска нефрология, Отделение по детска диализа.

Д-р Цанова, кое провокира интереса Ви към детската нефрология и защо избрахте да се фокусирате специално върху грижата за най-мъничките пациенти – бебетата?

Като дете бях често пациент с нефрологични проблеми. От малка исках да стана лекар (единствено лекар). Нефрологията е логична и интересна специалност, а бъбречната патология е една от най-честите и се диагностицира с достъпни лабораторни и образни методи.

От 2013 г. се въведе задължително ехографско изследване на кърмачетата на 6-месечна възраст с цел изключване на патология на отделителната система. Оттогава децата в кърмаческа възраст станаха най-голямата група от пациентите ми.

С коя нефрологична патология при кърмачетата се сблъсквате най-често в практиката си?

За всяка възрастова група има специфична бъбречна патология. В кърмаческа възраст преобладават вродените аномалии, понякога съпроводени от инфекция на пикочните пътища. Най-тежките малформации и наследствени заболявания на отделителната система се проявяват още в периода на новороденото, най-често с картината на бъбречна недостатъчност. По-леките могат да останат клинично непроявени и да се открият случайно при профилактично ехографско изследване или при ехография по друг повод.

Кои са факторите, които водят до изявата на тези заболявания?

Има уточнени генетични мутации при някои вродени аномалии на отделителната система, особено тези, които са част от генетични синдроми, както и при малък брой извънсиндромни изолирани вродени аномалии на отделителната система.

Открити са повече от 15 гена, отговорни за ембрионалното развитие на бъбреците и пикочните пътища, и дефекти в тези гени са обвинявани за възникването на аномалии.

Обикновено едновременно действат генетични фактори и фактори на средата.

Нископротеиновата диета на майката се посочва като причина за по-малкия брой нефрони при фетуса (от тук и по-малки размери на бъбрека). С по-малък брой нефрони се раждат и недоносените деца под 32 г.с. и тези с интраутеринна ретардация.

В повечето случаи причината за възникването на вродените бъбречни малформации остава неясна.

Обратими ли са тези заболявания, ако се открият веднага след раждането на детето?

Целта на ранното диагностициране на аномалиите на отделителната система е да се вземат навременни мерки за съхраняване на бъбречната функция и предотвратяване на свързаните усложнения.

При някои от вродените аномалии се налага спешна интервенция след раждането (например катетеризация на пикочния мехур при случаите на задни уретрални клапи и последваща аблация ).

Понякога още от раждането детето е с бъбречна недостатъчност и е необходимо да се вземат мерки за овладяване на животоопасните отклонения в биохимичните показатели с медикаментозни средства или включване на диализа.

При други ехографски установени структурни отклонения от страна на отделителната система поведението е изчаквателно, тъй като се наблюдава спонтанно подобрение с времето.

Друга част от вродените аномалии се асоциират с чести инфекции на пикочните пътища, което налага включване на по-продължителна уропрофилактика (до подходяща възраст за извършване на урологична интервенция или до спонтанното подобрение с времето).

Кои са най-новите тенденции при профилактиката на тези заболявания при кърмачетата?

Профилактиката стартира още вътреутробно с пренаталната ултразвукова диагностика, когато се оглеждат жизненоважните органи на плода, в това число и бъбреците. При доказване на бъбречна патология, водеща до бъбречна недостатъчност още след раждането, понякога се налага да се прекъсне бременността по медицински показания. Такива семейства подлежат на генетична консултация и и задължително проследяване на последващи бременности.

Кога е препоръчително да се направи първи преглед на бебето при детски нефролог?

За децата, при които от пренаталното ултразвуково изследване няма намерена аномалия на отделителната система и са с добро физическо развитие, на 6-месечна възраст се провежда ултразвуково изследване и общ педиатричен преглед с насоченост към отделителната система и външните гениталии.

В кои случаи е препоръчително прегледът при детски нефролог да се случи веднага след раждането на детето?

Консултацията с детски нефролог е необходима веднага след раждането при децата с установени пренатално отклонения от страна на отделителната система, при тези с бъбречна недостатъчност след раждането, както и при тези с инфекции или заболявания, засягащи вторично бъбречната функция.

Как ще могат нашите най-мънички пациенти да се възползват от услугите Ви в „Надежда“?

За момента профилактични прегледи с ехография и консултации по повод нефрологичен проблем ще извършвам в съботните дни в болница „ Надежда“.

Изисква се за предварително записване на час на Регистратурата на болницата или на тел. 02/ 441 79 70, 0882 193970.

« Обратно

Разпечатайте тази страница
Споделете тази страница: