Новини

 • 18.06.2021
  9 ВОДЕЩИ ЛЕКАРИ ОТ БОЛНИЦА “НАДЕЖДА“ С УЧАСТИЕ НА ГОДИШНАТА КОНФЕРЕНЦИЯ НА БЪЛГАРСКАТА AСОЦИАЦИЯ ПО MЕДИЦИНСКА ...
  Всички Повече
 • 18.06.2021
  ПРОФ. Д-Р ИВАН ЩЕРЕВ: НАЙ-ДОБРОТО ЛЕЧЕНИЕ ЗА ВСЕКИ ПАЦИЕНТ С КАРЦИНОМ Е УЧАСТИЕТО В КЛИНИЧНО ПРОУЧВАНЕ
  Всички Повече
 • 17.06.2021
  Д-р Мила Петрова: Нашата страна е съизмерима по възможност за лекарствено лечение с всички европейски страни
  Всички Повече
 • 15.06.2021
  В рубриката ПОБЕДИТЕЛИТЕ: Историята на Диляна Василева и нейната голяма победа - Виктория
  Всички Повече
 • 14.06.2021
  Д-Р МИЛА ПЕТРОВА Е НОВИЯТ РЪКОВОДИТЕЛ НА КЛИНИКАТА ПО МЕДИЦИНСКА ОНКОЛОГИЯ В МБАЛ „НАДЕЖДА“
  Всички Повече

Вътреутробно кръвопреливане в болница Надежда

14.04.2015

В средата на месец март в болница Надежда се роди първото бебе след петкратна успешна интраутеринна трансфузия на кръв. Д-р Кристина Чачева, специалист пренатална диагностика е лекаря, спасил живота на детето чрез прилагането на високоспециализираната процедура - преливането на кръв на плода още в утробата на майката.
Индикация за провеждането на процедурата е тежка анемия на бебето, водеща до сърдечна недостатъчност и събиране на вода в организма (фетален хидропс).

Индикация за провеждането на процедурата е тежка анемия на бебето, водеща до сърдечна недостатъчност и събиране на вода в организма (фетален хидропс). В конкретния случай анемията е причинена от резус несъвместимост между майката с Резус фактор “отрицателен” и плода.

Историята:

Пациентката идва в болницата в 24 + 3 г.с. , след като вече е била консултирана в различни лечебни заведения с препоръка за прекъсване на бременността поради тежка анемия с хидропс в този ранен срок.

При майката е установен титър на анти-Д антителата от 1: 16000. Високата концентрация на тези антитела в кръвта й води до унищожаване на еритроцитите в кръвта на бебето, което от своя страна се изразява в тежка анемия.

„Когато това бебе дойде при нас в 25 г.с. имаше всички ултразвукови маркери за тежка анемия. То страдаше от сърдечна недостатъчност и поради това имаше асцит (вода в коремната кухина), кожен оток и излив в перикардната торбичка. Важен ултразвуков маркер, по който се разбира, че плода е с анемия е и повишението на скоростта на кръвотока в средната мозъчна артерия. При това бебенце се виждаше ясно, че тя беше много над допустимите стойности. Цялата клинична картина налагаше спешна интраутеринна трансфузия“, споделя д-р Чачева.

Веднага след първото посещение на майката в болницата, започва да се търси подходящата за целите на процедурата кръв.

С тази задача се заема екипът на Националния център по трансфузионна хематология в лицето на д-р Н. Машарова, д-р Велева и д-р Величкова.

Кръвта, която се прелива на бебета вътреутробно се подготвя изключително прецизно. Тя трябва да отговаря на редица специфични изисквания и се различава значително от кръвните продукти, които се преливат на вече родени бебета и възрастни пациенти. В тази част на дейността се заема екипът на Клиниката по лъчелечение на УМБАЛ „Царица Йоанна - ИСУЛ" и проф. Лилия Гочева.

Процедурата:

В световната практика при подобни случаи се коригира анемията на плода, а не се цели кръвообмен.

В конкретния случай два дни след първото посещение на пациентката в болница Надежда необходимата кръв за стартиране на процедурата беше осигурена от НЦТХ. Първото количество прелята кръв беше 30 мл., като след два дни беше трансфундирана допълнително още 30 мл. Следващото кръвопреливане беше направено след две седмици, когато бебето получи още 40 мл. кръв. Общо пет такива процедури бяха извършени между 24 + 5 г.с и 30+0 г.с.

Д-р Чачева споделя: “Първия хемоглобин на бебето, който измерихме съвсем в началото бяше 58 г/л, което е тежка анемия. Успяхме почти да стигнем до заплануваната от нас за родоразрешение завършена 32 г.с. Детето избра само кога да се роди и дойде на бял свят по спешност в 31 +6 г.с. Хемоглобинът му беше 120 г/л, което за такъв случай е много добра стойност.“

След раждането за детето се грижат специалистите от неонатологично отделение в МБАЛ Надежда и Университетска педиатрична болница - София.

Как се прилага утеринната хемотрансфузия:

Процедурата се извършва под непрекъснат ултразвуков контрол.

Със специална игла, която се използва и при амниоцентезата, се достига до плацентарното залавно място на пъпната връв.

Съдът, който трябва да се убоде е пъпната вена. Със спринцовка бавно се инжектира предварително подготвената кръв, като се следи непрекъснато сърдечната дейност на плода.

Най-ранният момент, в който може да се започне с интраутеринната трансфузия е 19-20г.с. , като се има предвид, че колкото по-рано се прилага тя, толкова по-високи са рисковете. Както при всяка инвазивна процедура има рискове от изтичане на околоплодна течност, преждевременно предизвикване на контракции или раждане.

Ключово изискване за успешното осъществяване на процедурата са наличието на опитен екип от специалисти, който да прецени индикациите за кръвопреливане и да е прилагал вече метода на практика и добър ултразвуков апарат.

Кои са състоянията, които налагат вътреутробно кръвопреливане:

 • При анемия на плода, причинена от кръвногрупова несъвместимост (по Резус, по Кел);
 • При анемия на плода, причинена от инфекция на майката с Парвовирус Б-19;
 • При тежка фето-матерална трансфузия която рядко се диагностицира пренатално;

Важна е профилактиката:

Тъй като една от най-честите причини, които налагат интраутеринното трансфундиране са в следствие на несъвместимост по резус фактор на майката с плода, важно е при аборт в ранна бременност на жени с резус фактор отрицателен да не се пропуска профилактиката с Анти – Д Имуноглобулин.

След раждането е наложително да се определя кръвната група на новороденото и ако е необходимо също да се прилага Анти-Д профилактика в рамките на 72 h след раждането. Ако майката е със силно кървене при раждането, трябва да се приложи двойна доза анти – Д имуноглобулин.

« Обратно

Разпечатайте тази страница
Споделете тази страница: