Новини

 • 14.03.2018
  Болница "Надежда" става клинична база за обучение на Медицински университет – Варна
  Всички Повече
 • 14.03.2018
  Бебетата на "Надежда"
  Всички Повече
 • 13.03.2018
  Най-много бебета ин витро в България за 2017 г. са родени благодарение на екипа на ин витро център „Надежда“
  Всички Повече
 • 09.03.2018
  Предай нататък! Кампанията ни "За буквите и мечтите" продължава
  Всички Повече
 • 08.03.2018
  Д-р Чачева и д-р Михова в предаването "Радиоприемница" на БНР
  Всички Повече

Консултация с диетолог в болница Надежда

Всяка сряда от 14:00 до 19:30 ч.в МБАЛ "Надежда" ще консултира проф. д-р Стефка Петрова - един от водещите специалисти по Хранене и диететика. Проф. д-р Стефка Петрова ще е на разположение на пациенти от различни възрастови групи – деца и възрастни, по всички здравни проблеми, които могат да бъдат повлияни от подобряване на храненето, елиминиране на хранителните дефицити и подходящо намаляване или увеличаване на телесното тегло.

Вижте още »

"Надеждата за дете" - д-р Георги Стаменов

"Тази книга е моето обяснение в любов към всички онези от вас, на които помогнахме и които продължават да се борят с проблема безплодие. Тази книга е родена от дългите часове работа с тези смели хора, посветили живота си на ГОЛЯМАТА НАДЕЖДА ЗА ДЕТЕ, и точно тези хора аз смятам за свои съавтори...
Тази книга е книга за НАДЕЖДАТА. Тази книга ще ви хареса, сигурен съм!"

Вижте още »

ВИНАГИ ще има слънце

21.07.2017

Отворено писмо на д-р Георги Стаменов по повод пресконференцията и последващите медийни изяви на сдружение "Диабет, предиабет и метаболитен синдром" и Пациентски организации "Заедно с теб".

Мили приятели,

Бях решил да не пиша това писмо, но ето ме пред компютъра – огорчен и омерзен от писаното и казаното в последните дни за ин витрото в България. Били сме най-лошата клиника, аз – най-лошият лекар, карал „нарочно“ жените да чакат. Фондът за ин витро не работел и се правели излишни процедури от лоши лекари. Сигнали за кражби на яйцеклетки. Клевети и лъжи!

Винаги там, където е слънчево и топло и зелено, тинята си намира място и това е блатото. Там жабите започват да крякат още преди изгрев.

Не зная кой има нужда от това да прави сензация с нещо работещо, и то в момент, когато се подготвят промени в посока Фондът да поеме финансирането на повече случаи, с по-голям обхват от медицински показания. В момента Фондът обхваща 1/3 от всички ин витро процедури в страната, а амбицията е те да станат повече от 2/3. Там ще се включат и двойки с проблеми като намален яйчников резерв, генетични хромозомни дефекти. Хората с онкологични заболявания ще могат да съхранят своите яйцеклетки и сперматозоиди, за да имат шанс за дете след победата над рака. Всички неуспели досега ще имат четвърти опит! Това са новините, които ме държат щастлив и вярващ! А за служителите от Фонда мога да кажа само – момичета, благодаря за търпението и усърдието, с което работите! Понякога сме изнервени и искаме нещата за хората да се случват веднага, но разбираме досегашните ограничения по отношение на финансите и се надявам скоро това да се промени.

Мили приятели, за това наше дело трябва да има коректив, но обективен, а не да се основава на „някой каза“, „имаме сигнали“. Факти и конкретни случаи с живи хора са нужни, дати и събития. За грешките на медицината има служба „Медицински одит“ и, вярвайте, проверките им са много сериозни. Да бъдеш коректив на лекаря значи да си на неговото професионално ниво. Естествено е да се интересуваш какво се случва с теб по време на лечението и дали не може да се направи нещо друго или допълнително, но това е ежедневна практика в моя кабинет и при моите колеги. И там им е мястото на подобни въпроси, а не в залата за прескоференции. Да пренебрегваш всички организации от пациенти, които се бориха да го има Фонда и вече толкова години бдят над него, и да заставаш пред обществеността с безпочвени обвинения – само ти и никой друг – това е блато!

Иска се оставка на д-р Георгиева и се цитира 35-а стр. от Доклада на Сметната палата. Прочетохте ли какво пише там?

„Фактурите за отложено плащане съдържат пълно описание и стойност на извършените дейности и използваните лекарствени продукти, включително партидния/серийния номер на лекарствените продукти и са окомплектовани с документи – подробна епикриза; протокол, подписан от заявителя и лечебното заведение, в който са описани всички извършени дейности и приложени лекарствени продукти, техният вид, количество и цени.“

Следва препоръка да се прилага и протоколът на стимулация, който така или иначе си стои в медицинското досие на всеки от вас и оттук нататък също ще бъде включен в документацията към Фонда.

На стр.44

„3. Организационното и финансовото подпомагане на дейностите по асистирана репродукция като цяло е ефективно, предвид постигнатите резултати по показател „родени деца“, които отговарят на европейските практики.

3.1. Приети са ясни правила и критерии за прием, разглеждане и издаване на заповед за финансиране за извършване на дейности по асистирана репродукция за заявленията, разглеждани по етапен ред, които осигуряват равнопоставеност при разглеждане на случаите.“

Останалото е от блатото...

Ако аз и трима приятели утре се съберем на маса и поискаме оставката на председателя на ООН, защото имаме „сигнали“ за лоши практики, той дали ще го стори? Защото сме се събудили криви и искаме да имаме петминутна медийна слава? НО ако някой стои зад нас и цели нещо друго и с всякакви средства опитва да подклажда смут в душите на хората, това вече е много лошо – ще бъдем обвинени в лобизъм и корупция...

Мили приятели,

Първото и най-важно, което ме води в моята работа и на нашия екип, е ЛЮБОВ – към вас и вашите рожби. Медицината идва след това, а бизнесът е там някъде далече. Всички, идвали при нас, са го почувствали и го знаят – с усмивките, сълзите, прегръдките, триумфа и гнева от провала. Просто с годините разбрах, че само така се получава, а и май не мога по друг начин. Защото с омраза и злоба няма построен дом, няма заченато дете. Сигурно и ние някого сме наранили без да го желаем, но съзнаваме ясно – не можем да помогнем на всички, но се опитваме да помогнем на колкото се може повече хора! В една кампания за набиране на средства за репродуктивни проблеми прочетох „защото враговете ни са силни“. Аз нямам врагове, освен вашите медицински проблеми и там е моята борба и сила. Приятели, в блатото дом имат само жабите! Но над всяко блато има слънце, което рано или късно ще го пресуши. То, милото, изгря, докато пишех тези редове. За нас ВИНАГИ ще има слънце, нали?

С цялата ми обич към вас, малко оцапан с тиня, но широко усмихат,

д-р Георги Стаменов

P.S. Съгласен съм да се публикуват резултатите на клиниките, но ви уверявам в едно – НИКОГА няма да върна тежък случай, за да не застраша процентите успеваемост, защото всеки от вас е човек, а не процент и защото вярвам, че всяка победа е лична, а не част от статистика.

И една молба – ако прочетохте това писмо и го подкрепяте, споделете го на стената си с #винагищеимаслънце. Нека и ние „подадем сигнал“! Прегръщам ви!

« Обратно

Разпечатайте тази страница
Споделете тази страница: