Новини

 • 14.06.2019
  Започна VII-мата научна конференция на Българската асоциация по Медицинска онкология
  Всички Повече
 • 12.06.2019
  Myoma and Fertility Workshop, 13-14 Sep 2019. Stay tuned, registration is opening soon!
  Всички Повече
 • 07.06.2019
  Проучване на български онколози в областта на психоонкологията печели признанието на световната онкологична об ...
  Всички Повече
 • 05.06.2019
  Какво е необходимо да знаете за получаването на болнични листове и епикризи в МБАЛ "Надежда"
  Всички Повече
 • 04.06.2019
  Детски алерголог на разположение на малките ни пациенти в болница "Надежда"
  Всички Повече

"Питай Надежда" - рубриката, която дава отговор на вашите въпроси

Изпращайте своите въпроси на

Вижте още »

В човека само две неща не остаряват: очите и мечтите....

Ако можеш да погледнеш през очите на другия, ще можеш да видиш и мечтите му!

Вижте още »

За донорството - с любов

За да бъдеш донор, трябва да имаш сърце, в което да побереш болката и мечтите на хората, жадуващи свое дете. А протегнатата ръка ражда Живот – изстрадан и дълго очакван.

Вижте още »

Болница "Надежда" става клинична база за обучение на Медицински университет – Варна

МБАЛ „Надежда” става учебна база на МУ - Варна за лекари специализанти по Акушерство и гинекология, Медицинска онкология, Неонатология и Здравни грижи, както и за обучение на акушерки.

Предпочитан университет за студенти от 44 държави по света, МУ-Варна си партнира с 82 международни партньори от 5 континента. От 1961 г. до днес над 50 000 възпитаници на университета живеят и работят в над 40 държави по света.

Вижте още »

Успешен старт на Програмата за продължаващо обучение за млади специалисти в МБАЛ "Надежда"

19.05.2018

Днес се проведе пилотният курс от Програмата за продължаващо обучение на млади специалисти на МБАЛ „Надежда“ We Know We Care We Cure. Курсът за специализанти и млади специалисти по акушерство и гинекология включваше темите „Неправилни маточни кръвотечения“ с лектор д-р Георги Стаменов и „Вакуум асистирано раждане“ с лектор д-р Димитър Цветков. В лекционната част се включиха и специализантите на МБАЛ „Надежда“ д-р Стела Чапанова, д-р Десислава Станева, д-р Добринка Трифонова и д-р Ванеса Стоева.
Форматът на курса е не толкова академичен, колкото насочен към споделянето на опит и провокирането на дискусия, в която лектори и участници да говорят като колеги и приятели, да споделят свободно мнения и гледни точки и да надграждат професионалните си знания и умения.

Д-р Стаменов направи подробен обзор на методите за диагностициране на неправилните маточни кръвотечения, с акцент върху тяхното комплексно и последователно приложение, без да бъде подценявана ролята на нито един от тях. Специално място беше отделено и на офис хистероскопията като изключително надежден и щадящ метод за диагностика при разглежданите състояния. Д-р Стаменов се спря подробно върху различните възможни причини за неправилни маточни кръвотечения, богато илюстрирани с примери от практиката му като коментира и възможностите за лечение.
След лекционната част младите ни колеги се включиха в интерактивна „изпитна“ сесия, където се сблъскаха с предизвикателството да разпознаят наученото на теория в реални примери от практиката.

Темата „Вакуум екстракция“ бе представена от д-р Димитър Цветков, който след кратък исторически обзор се фокусира изключително върху практическите аспекти на метода – показания, контраиндикации и подробни указания за начините на прилагане на различните типове вакуум екстрактори. Съветът на д-р Цветков към младите колеги бе да не се плашат и да не подценяват вакуум асистираното раждане, тъй като този метод има своето място в съвременната акушерска практика и дава шанс на пациентките да избегнат ненужна хирургична интервенция.
Всички участници имаха възможност практически да упражнят правилното прилагане на вакуум екстракция върху специален тренажор.

Позитивната обратна връзка от участниците в пилотното издание на програмата We Know We Care We Cure даде силна заявка за нуждата от още такива практически ориентирани обучителни събития, които да посрещат нуждата на младите медицински специалисти от пряк контакт и свободна дискусия с по-опитните си колеги.

« Обратно

Разпечатайте тази страница
Споделете тази страница: