Новини

 • 22.09.2020
  МЕДИЦИНСКИ ЦЕНТЪР „НАДЕЖДА“ В МОЛ „ПАРАДАЙС“ ЩЕ ОТВОРИ СРЕДАТА НА ОКТОМВРИ
  Всички Повече
 • 21.09.2020
  ЛЕКАРИ ОТ МБАЛ „НАДЕЖДА“ ПРЕДСТАВИХА НОВОСТИ ЗА УСПЕШНАТА БОРБАТА С ЕНДОМЕТРИОЗАТА
  Всички Повече
 • 17.09.2020
  Честит празник от д-р Георги Стаменов
  Всички Повече
 • 13.09.2020
  НОЩТА НА ГОЛЕМИТЕ БЕБЕТА В БОЛНИЦА „НАДЕЖДА“
  Всички Повече
 • 09.09.2020
  ПРАЗНИКЪТ НА "НАДЕЖДА" - ТАЗИ ГОДИНА ПО-РАЗЛИЧЕН
  Всички Повече

Успешен старт на Програмата за продължаващо обучение за млади специалисти в МБАЛ "Надежда"

19.05.2018

Днес се проведе пилотният курс от Програмата за продължаващо обучение на млади специалисти на МБАЛ „Надежда“ We Know We Care We Cure. Курсът за специализанти и млади специалисти по акушерство и гинекология включваше темите „Неправилни маточни кръвотечения“ с лектор д-р Георги Стаменов и „Вакуум асистирано раждане“ с лектор д-р Димитър Цветков. В лекционната част се включиха и специализантите на МБАЛ „Надежда“ д-р Стела Чапанова, д-р Десислава Станева, д-р Добринка Трифонова и д-р Ванеса Стоева.
Форматът на курса е не толкова академичен, колкото насочен към споделянето на опит и провокирането на дискусия, в която лектори и участници да говорят като колеги и приятели, да споделят свободно мнения и гледни точки и да надграждат професионалните си знания и умения.

Д-р Стаменов направи подробен обзор на методите за диагностициране на неправилните маточни кръвотечения, с акцент върху тяхното комплексно и последователно приложение, без да бъде подценявана ролята на нито един от тях. Специално място беше отделено и на офис хистероскопията като изключително надежден и щадящ метод за диагностика при разглежданите състояния. Д-р Стаменов се спря подробно върху различните възможни причини за неправилни маточни кръвотечения, богато илюстрирани с примери от практиката му като коментира и възможностите за лечение.
След лекционната част младите ни колеги се включиха в интерактивна „изпитна“ сесия, където се сблъскаха с предизвикателството да разпознаят наученото на теория в реални примери от практиката.

Темата „Вакуум екстракция“ бе представена от д-р Димитър Цветков, който след кратък исторически обзор се фокусира изключително върху практическите аспекти на метода – показания, контраиндикации и подробни указания за начините на прилагане на различните типове вакуум екстрактори. Съветът на д-р Цветков към младите колеги бе да не се плашат и да не подценяват вакуум асистираното раждане, тъй като този метод има своето място в съвременната акушерска практика и дава шанс на пациентките да избегнат ненужна хирургична интервенция.
Всички участници имаха възможност практически да упражнят правилното прилагане на вакуум екстракция върху специален тренажор.

Позитивната обратна връзка от участниците в пилотното издание на програмата We Know We Care We Cure даде силна заявка за нуждата от още такива практически ориентирани обучителни събития, които да посрещат нуждата на младите медицински специалисти от пряк контакт и свободна дискусия с по-опитните си колеги.

« Обратно

Разпечатайте тази страница
Споделете тази страница: