Новини

 • 23.03.2018
  Болница „Надежда“ домакин на курс по медицински лазер в гинекологията
  Всички Повече
 • 19.03.2018
  Нов специалист в сектор „Образна диагностика“ с насоченост профилактика и диагностика на заболяванията на млеч ...
  Всички Повече
 • 19.03.2018
  Възможност за консултация със специалист Детски нефролог в „Надежда“
  Всички Повече
 • 14.03.2018
  Болница "Надежда" става клинична база за обучение на Медицински университет – Варна
  Всички Повече
 • 14.03.2018
  Бебетата на "Надежда"
  Всички Повече

Винаги до вас!

Видео: NMedia

Вижте още »

Консултация с диетолог в болница Надежда

Всяка сряда от 14:00 до 19:30 ч.в МБАЛ "Надежда" ще консултира проф. д-р Стефка Петрова - един от водещите специалисти по Хранене и диететика. Проф. д-р Стефка Петрова ще е на разположение на пациенти от различни възрастови групи – деца и възрастни, по всички здравни проблеми, които могат да бъдат повлияни от подобряване на храненето, елиминиране на хранителните дефицити и подходящо намаляване или увеличаване на телесното тегло.

Вижте още »

"Надеждата за дете" - д-р Георги Стаменов

"Тази книга е моето обяснение в любов към всички онези от вас, на които помогнахме и които продължават да се борят с проблема безплодие. Тази книга е родена от дългите часове работа с тези смели хора, посветили живота си на ГОЛЯМАТА НАДЕЖДА ЗА ДЕТЕ, и точно тези хора аз смятам за свои съавтори...
Тази книга е книга за НАДЕЖДАТА. Тази книга ще ви хареса, сигурен съм!"

Вижте още »

Урологичните заболявания – кои са типичните симптоми и оплаквания

27.02.2018

Кога е нужно да потърсим лекарска помощ? Проф. Ненчо Смилов, специалист уролог в МБАЛ "Надежда", ни запознава с най-често срещаните урологични заболявания и някои от типичните за тях оплаквания.

Кои са най-често срещаните урологични заболявания при мъжете, жените и децата?

Заболяванията на пикочо-половата система се срещат и при мъжете, и при жените, както и във всички възрасти. Така че урологът е лекар, който се занимава с различни заболявания и състояния, засягащи уринарния тракт и половите органи.

Урологията е предимно оперативна специалност, но някои заболявания, като полово предаваните и инфекциите на пикочните пътища и в някаква степен аденомът на простатата, хиперактивният пикочен мехур и еректилната дисфункция, се лекуват консервативно.

Едно от честите урологични заболявания са камъните в пикочните пътища. Нерядко те причиняват тежки инфекции и в някои случаи сериозно увреждат бъбреците и дори застрашават живота на пациента.

При мъжете много чести са карцином на простатата, аденом на простатата, еректилна дисфункция, полово предавани инфекции, простатит, инфертилитет, карцином на пикочния мехур, бъбреците, тестисите и пениса.

При жените много чести са хиперактивен пикочен мехур, интерстициален цистит, слабоактивен пикочен мехур, пролапс на пикочния мехур и другите тазови органи.

При децата чести са задържаният тестис, хипоспадията и хидроцелето.

Чести и при двата пола са различни тазови дисфункции, свързани с неврологични заболявания, или т.нар. неврогенен пикочен мехур (като детрузорно-сфинктерна диссинергия, хиперактивност и свързаните с тях изпускане или задръжка на урината).

Кои са най-честите оплаквания, с които се сблъсквате в практиката си?

Най-честите оплаквания са свързани с уринирането. Те варират от невъзможност да се уринира, затруднено уриниране с отслабване на струята, различни форми на изпускане на урина до пълна инконтиненция на урината.

Болките в пикочния мехур и таза са много чести при жените, като причините могат да бъдат различни, но трудно лечимата е интерстициалният цистит.

Болките при уриниране предполагат наличието на инфекция и са чести както при мъжете, така и при жените.

Болките в кръста са характерни за камъни и възпаление на бъбреците.

Наличието на кръв в еякулатачесто няма установима причина и преминава само. Инфекцията е честа причина, но тогава обикновено има и други оплаквания.

Наличието на кръв в урината понякога е съпроводено с парене и болка, която от своя страна може да се дължи на инфекция, но и на раково заболяване. Винаги наличието на кръв в урината е притеснително оплакване.

Болката в пениса и уретрата често са белези на инфекция. Болката в пениса, съпроводена с травма или продължителна ерекция, е спешно състояние и изисква незабавна консултация с лекар.

Болката в скротума често е белег на инфекция в тестисите, епидидима или околните тъкани. Острата, силна и внезапна болка, особено при деца, може да се дължи на усукване на тестиса и изисква незабавна лекарска намеса.

Кървенето от уретрата най-често се дължи на възпаление, но и на травма на уретрата, особено, когато внезапно не може да се уринира. Ако е имало травма, консултацията с лекар е спешна.

« Обратно

Разпечатайте тази страница
Споделете тази страница: