Новини

 • 19.07.2019
  Миома и предизвикателствата пред репродуктивната хирургия. Медицински форум събира световни имена в болница "Н ...
  Всички Повече
 • 18.07.2019
  Проф. д-р Кълвачев, вирусолог в МБАЛ "Надежда": Няма само летни или зимни вируси
  Всички Повече
 • 17.07.2019
  Летен работен график на част от звената в болница Надежда
  Всички Повече
 • 16.07.2019
  Д-р Ангел Радев: Безкръвните методи са революция в лечението на разширени вени
  Всички Повече
 • 15.07.2019
  Какво е андропаузата?
  Всички Повече

"Питай Надежда" - рубриката, която дава отговор на вашите въпроси

Изпращайте своите въпроси на

Вижте още »

В човека само две неща не остаряват: очите и мечтите....

Ако можеш да погледнеш през очите на другия, ще можеш да видиш и мечтите му!

Вижте още »

За донорството - с любов

За да бъдеш донор, трябва да имаш сърце, в което да побереш болката и мечтите на хората, жадуващи свое дете. А протегнатата ръка ражда Живот – изстрадан и дълго очакван.

Вижте още »

Болница "Надежда" става клинична база за обучение на Медицински университет – Варна

МБАЛ „Надежда” става учебна база на МУ - Варна за лекари специализанти по Акушерство и гинекология, Медицинска онкология, Неонатология и Здравни грижи, както и за обучение на акушерки.

Предпочитан университет за студенти от 44 държави по света, МУ-Варна си партнира с 82 международни партньори от 5 континента. От 1961 г. до днес над 50 000 възпитаници на университета живеят и работят в над 40 държави по света.

Вижте още »

Урологичните заболявания – кои са типичните симптоми и оплаквания

27.02.2018

Кога е нужно да потърсим лекарска помощ? Проф. Ненчо Смилов, специалист уролог в МБАЛ "Надежда", ни запознава с най-често срещаните урологични заболявания и някои от типичните за тях оплаквания.

Кои са най-често срещаните урологични заболявания при мъжете, жените и децата?

Заболяванията на пикочо-половата система се срещат и при мъжете, и при жените, както и във всички възрасти. Така че урологът е лекар, който се занимава с различни заболявания и състояния, засягащи уринарния тракт и половите органи.

Урологията е предимно оперативна специалност, но някои заболявания, като полово предаваните и инфекциите на пикочните пътища и в някаква степен аденомът на простатата, хиперактивният пикочен мехур и еректилната дисфункция, се лекуват консервативно.

Едно от честите урологични заболявания са камъните в пикочните пътища. Нерядко те причиняват тежки инфекции и в някои случаи сериозно увреждат бъбреците и дори застрашават живота на пациента.

При мъжете много чести са карцином на простатата, аденом на простатата, еректилна дисфункция, полово предавани инфекции, простатит, инфертилитет, карцином на пикочния мехур, бъбреците, тестисите и пениса.

При жените много чести са хиперактивен пикочен мехур, интерстициален цистит, слабоактивен пикочен мехур, пролапс на пикочния мехур и другите тазови органи.

При децата чести са задържаният тестис, хипоспадията и хидроцелето.

Чести и при двата пола са различни тазови дисфункции, свързани с неврологични заболявания, или т.нар. неврогенен пикочен мехур (като детрузорно-сфинктерна диссинергия, хиперактивност и свързаните с тях изпускане или задръжка на урината).

Кои са най-честите оплаквания, с които се сблъсквате в практиката си?

Най-честите оплаквания са свързани с уринирането. Те варират от невъзможност да се уринира, затруднено уриниране с отслабване на струята, различни форми на изпускане на урина до пълна инконтиненция на урината.

Болките в пикочния мехур и таза са много чести при жените, като причините могат да бъдат различни, но трудно лечимата е интерстициалният цистит.

Болките при уриниране предполагат наличието на инфекция и са чести както при мъжете, така и при жените.

Болките в кръста са характерни за камъни и възпаление на бъбреците.

Наличието на кръв в еякулатачесто няма установима причина и преминава само. Инфекцията е честа причина, но тогава обикновено има и други оплаквания.

Наличието на кръв в урината понякога е съпроводено с парене и болка, която от своя страна може да се дължи на инфекция, но и на раково заболяване. Винаги наличието на кръв в урината е притеснително оплакване.

Болката в пениса и уретрата често са белези на инфекция. Болката в пениса, съпроводена с травма или продължителна ерекция, е спешно състояние и изисква незабавна консултация с лекар.

Болката в скротума често е белег на инфекция в тестисите, епидидима или околните тъкани. Острата, силна и внезапна болка, особено при деца, може да се дължи на усукване на тестиса и изисква незабавна лекарска намеса.

Кървенето от уретрата най-често се дължи на възпаление, но и на травма на уретрата, особено, когато внезапно не може да се уринира. Ако е имало травма, консултацията с лекар е спешна.

« Обратно

Разпечатайте тази страница
Споделете тази страница: