Новини

 • 18.04.2019
  Д-р Кристина Чачева пред Puls.bg: Прегледи при специалист по фетална морфология се препоръчват на всяка бъдеща ...
  Всички Повече
 • 16.04.2019
  Проведоха се Първите национални игри на победителите за деца, преборили рак
  Всички Повече
 • 12.04.2019
  Питай Надежда - епизод 23: За естественото раждане с ак. Стаменова
  Всички Повече
 • 10.04.2019
  Д-р Кристина Чачева, лектор на форум "Бременност и женско зсраве", 20 април 2019, НДК
  Всички Повече
 • 08.04.2019
  E-училище за бъдещи родители: Грижа за бебето вкъщи
  Всички Повече

"Питай Надежда" - рубриката, която дава отговор на вашите въпроси

Изпращайте своите въпроси на

Вижте още »

В човека само две неща не остаряват: очите и мечтите....

Ако можеш да погледнеш през очите на другия, ще можеш да видиш и мечтите му!

Вижте още »

За донорството - с любов

За да бъдеш донор, трябва да имаш сърце, в което да побереш болката и мечтите на хората, жадуващи свое дете. А протегнатата ръка ражда Живот – изстрадан и дълго очакван.

Вижте още »

Болница "Надежда" става клинична база за обучение на Медицински университет – Варна

МБАЛ „Надежда” става учебна база на МУ - Варна за лекари специализанти по Акушерство и гинекология, Медицинска онкология, Неонатология и Здравни грижи, както и за обучение на акушерки.

Предпочитан университет за студенти от 44 държави по света, МУ-Варна си партнира с 82 международни партньори от 5 континента. От 1961 г. до днес над 50 000 възпитаници на университета живеят и работят в над 40 държави по света.

Вижте още »

Уникален за България изследователски проект стартира в клиниката по Медицинска онкология под ръководството на проф. Тимчева

24.08.2018

Идеята за проекта, неговото изготвяне и защитата му пред международен експертен борд е на д-р Борис Кръстев, лекар в клиниката по Медицинска онкология, а главен изследовател ще бъде проф. Константа Тимчева – ръководител на клиниката по Медицинска онкология в МБАЛ "Надежда".

Карциномът на дебелото черво и ректума е една от водещите причини за заболеваемост и смъртност от онкологични заболявания в днешно време. Въпреки значителния напредък в диагностиката и лечението на този вид тумори, все още остават редица нерешени въпроси относно оптималния терапевтичен подход, когато заболяването е в метастазирал стадий. Със стартирането на изследователския проект „Циркулиращи дълговерижни не-кодиращи РНКи – предиктори на анти-EGFR терапевтична ефикасност при пациенти с меатастaзирал колоректален карцином“ клиниката по Медицинска онккология в МБАЛ „Надежда“ получава уникален за България шанс да проведе съвременно научно изследване за определяне на нови биомаркери при таргетното лечение на рака на дебелото черво и ректума. Тази инициатива е в тясно сътрудничество с други водещи онкологични центрове от София и Варна, а финансирането е осигурено, след като д-р Борис Кръстев успешно защитава проектното предложение пред международен експертен борд, разглеждащ всички важни аспекти на подобен тип изследвания – медицинско значение, безопасност за пациентите, спазване на етични и юридически правила, статистическа обработка и окончателни резулатати.

« Обратно

Разпечатайте тази страница
Споделете тази страница: