Новини

 • 18.09.2021
  Изследвайте регулярно хормоните, които показват състоянието на яйчниковия резерв.
  Всички Повече
 • 17.09.2021
  Честит празник на вярата, надеждата и любовта!
  Всички Повече
 • 14.09.2021
  АКТИВНА Е ФОРМАТА ЗА ЗАПИСВАНЕ ЗА БЕЗПЛАТЕН ПАКЕТ "ОЦЕНКА НА ЯЙЧНИКОВ РЕЗЕРВ" ЗА ЖЕНИ ОТ 28 ДО 39 ГОДИНИ
  Всички Повече
 • 13.09.2021
  КАМПАНИЯТА „ЗАПАЗИ НАДЕЖДА“ НА БОЛНИЦА „НАДЕЖДА“ СЪС СИЛНО ПОСЛАНИЕ ЗА ЖИВОТ!
  Всички Повече
 • 08.09.2021
  Стягане на тазовото дъно
  Всички Повече

Уникален за България изследователски проект стартира в клиниката по Медицинска онкология под ръководството на проф. Тимчева

24.08.2018

Идеята за проекта, неговото изготвяне и защитата му пред международен експертен борд е на д-р Борис Кръстев, лекар в клиниката по Медицинска онкология, а главен изследовател ще бъде проф. Константа Тимчева – ръководител на клиниката по Медицинска онкология в МБАЛ "Надежда".

Карциномът на дебелото черво и ректума е една от водещите причини за заболеваемост и смъртност от онкологични заболявания в днешно време. Въпреки значителния напредък в диагностиката и лечението на този вид тумори, все още остават редица нерешени въпроси относно оптималния терапевтичен подход, когато заболяването е в метастазирал стадий. Със стартирането на изследователския проект „Циркулиращи дълговерижни не-кодиращи РНКи – предиктори на анти-EGFR терапевтична ефикасност при пациенти с меатастaзирал колоректален карцином“ клиниката по Медицинска онккология в МБАЛ „Надежда“ получава уникален за България шанс да проведе съвременно научно изследване за определяне на нови биомаркери при таргетното лечение на рака на дебелото черво и ректума. Тази инициатива е в тясно сътрудничество с други водещи онкологични центрове от София и Варна, а финансирането е осигурено, след като д-р Борис Кръстев успешно защитава проектното предложение пред международен експертен борд, разглеждащ всички важни аспекти на подобен тип изследвания – медицинско значение, безопасност за пациентите, спазване на етични и юридически правила, статистическа обработка и окончателни резулатати.

« Обратно

Разпечатайте тази страница
Споделете тази страница: