Новини

 • 23.10.2019
  Четири бебета с много рядко срещани заболявания спасени, благодарение на съвместна работа между неонатолози и ...
  Всички Повече
 • 22.10.2019
  Поставихме началото на нашата Гора на Надеждата
  Всички Повече
 • 03.10.2019
  ОТНОВО В ЛОНДОН: БЕЗПЛАНТИ КОНСУЛТАЦИИ С Д-Р ГЕОРГИ СТАМЕНОВ
  Всички Повече
 • 25.09.2019
  "ДАРИ КАПКА ЖИВОТ ЗА ЖИВОТ"! Кръводарителска акция в болница "Надежда"
  Всички Повече
 • 24.09.2019
  ТАМ, КЪДЕТО ИМА ВЯРА ИМА И НАДЕЖДА, А ВСИЧКО ТОВА СЕ УВЕНЧАВА С ЛЮБОВТА (видео)
  Всички Повече

Свободнo място за АГ специализант

Вижте още »

В човека само две неща не остаряват: очите и мечтите....

Ако можеш да погледнеш през очите на другия, ще можеш да видиш и мечтите му!

Вижте още »

За донорството - с любов

За да бъдеш донор, трябва да имаш сърце, в което да побереш болката и мечтите на хората, жадуващи свое дете. А протегнатата ръка ражда Живот – изстрадан и дълго очакван.

Вижте още »

Болница "Надежда" става клинична база за обучение на Медицински университет – Варна

МБАЛ „Надежда” става учебна база на МУ - Варна за лекари специализанти по Акушерство и гинекология, Медицинска онкология, Неонатология и Здравни грижи, както и за обучение на акушерки.

Предпочитан университет за студенти от 44 държави по света, МУ-Варна си партнира с 82 международни партньори от 5 континента. От 1961 г. до днес над 50 000 възпитаници на университета живеят и работят в над 40 държави по света.

Вижте още »

Точна диагноза с малко лъчи - Образна диагностика в МБАЛ „Надежда“

10.01.2014

В болница „Надежда“ преглеждат с уникална апаратура жени от всички възрасти

Автор: Цветелина Терзиева

Когато прекрачиш прага на отделението по образна диагностика в МБАЛ „Надежда“ – болницата за женско здраве, преставаш да се чувстваш като пациент, който отива на преглед. Шефът му д-р Ненчо Марков, неговият неизменен професионален партньор д-р Настя Ненова и дежурните лаборанти те посрещат като дълго чакан гост, който още в първите минути започва да се чувства като у дома си. Вратите на отделението са широко отворени за всички възрасти. Именно тук се прави точна диагностика на редица заболявания като доброкачествени изменения на гърдата, рак на млечната жлеза, остеопороза и много други. Прегледите се извършват с уникална за страната апаратура, която намалява наполовина облъчването. От средата на месец май отделението има сключен договор с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и изпълнява всички високоспециализирани дейности.

„Нашето отделение работи за жени от всички възрасти, и то не само такива с репродуктивни проблеми. Болницата не е само за ин витро процедури, а за проблемите на жените във всички възрасти“, подчертава д-р Ненова. Д-р Марков допълва, че отделението по образна диагностика е оборудвано с апаратура, която е подчинена на идеята на болницата – грижа за женското здраве. С гордост показва тази част от нея, която е по-различна от всичко, което предлагат останалите болнични заведения в страната.

Скенерът

Компютърният томограф, който на повечето хора е познат като скенер, има възможност по време на изследването да намали дозата лъчение до 50%. Това го прави уникален, тъй като няма друг такъв в България. Скенерът за цяло тяло може да извърши всичко, което и всеки друг в страната - посредством рентгенови лъчи се получава структурна и функционална информация за човешкото тяло. „Има много не по-лоши машини, но нито една от тях не може да намали облъчването. Само този засега е инсталирана у нас“, казва д-р Марков.

Цена на изследването на свободен прием: до 180 лева

Цена по здравна каса: 2,90 лева

Ехографът

Ехографът служи за ултразвуково изследване на гърдите. Този в болница „Надежда“ е единственият в България, който е снабден с матрична сонда за повърхностни структури. Тя дава еднаква видимост в цялото изследвано поле, което подобрява диагностиката. Освен това ехографът дава възможност и за еластометрия. Това е помощна методика при определянето на злокачествеността на туморите. Апаратът, освен за гърдите, се използва за всички коремни органи, подслюнчени жлези, паротидни жлези, мускули сухожилия.

Цена на изследването на свободен прием: 50 лева

Цена по здравна каса: 2,90 лева

Мамографът

Мамографът е уред, който прави снимка на гърдата. Използва рентгеновите лъчи и получените чрез тях образи за откриване на аномалии в млечните жлези. Апаратът в болница „Надежда“ е от най-ново поколение и също като скенера има възможност да намали дозата лъчение по време на изследването.

Цена на изследването на свободен прием: 55 лева

Цена по здравна каса: 2,90 лева

Остеоденситометърът

Отделението разполага с остеоденситометър за определяне на костна плътност и телесна маса. Последното се предлага за всички жени, които са с наднормено тегло и имат желание да започнат диета. Като се определи телесната маса, това улеснява диетолозите да могат по-добре да съставят хранителния режим на пациентите.

Цена на изследването на свободен прием: костна плътност – 40 лева, телесна маса – 80 лева

Цена по здравна каса: не се поема

Д-р Марков: Профилактиката спасява живот

- Д-р Марков, в кои случаи прегледите се извършват с ехограф и кога се използва мамографът?

- Препоръчително е жените, които са в репродуктивна възраст, приемаме го условно докъм 40 години, да се преглеждат на ултразвук. Това важи и за тези, които са с импланти в гърдите. Другите имат право на избор. Може и на 80 години да сте, да поискате ултразвуков преглед. След 40-годишна възраст по принцип се прави като скрининг мамографията. По желание на пациента – ехомамография.

- През какъв интервал трябва да се извършват профилактичните прегледи?

- За жени, които имат фамилна обремененост и вече доказани някакви изменения в гърдите, установени при предишни прегледи, е хубаво профилактичните прегледи да са на 6 месеца. В останалите случаи срокът е една година.

- Има ли значение на кой ден от цикъла се прави?

- По принцип между 10-ия и 14-ия ден, считано от първия ден на последния редовен менструален цикъл. Но това е много относително, защото при спешни индикации, когато една жена има проблеми, денят няма никакво значение. В тези случаи няма значение също дали пациентката е бременна, дали е след раждане, дали кърми, дали е в цикъл и т.н.

- Кога една жена трябва да направи първия си профилактичен ехографски преглед?

- Много е относително. Още в училище би трябвало да научат момичетата как да си опипват гърдите. И те да си водят една ежемесечна профилактика до около 20-годишна възраст. След това веднъж годишно е задължителен ехографски преглед. Една жена трябва прави профилактика. Това я спасява в много голям процент от случаите.

- Има, макар и рядко, случаи на рак на гърдата при мъже. Приемате ли пациенти от силния пол?

- Разбира се, приемаме и мъже. Това, че по принцип масовият потребител са жените, не означава, че тази апаратура не може да преглежда и мъже.

- Отделението по образна диагностика работи от откриването на болница „Надежда“ през януари тази година. Имате ли вече някаква статистика?

– Ние проведохме едноседмични безплатни профилактични прегледи. Минаха повече от 500 жени. При поне около 30% се установиха за първи път някакви изменения, за които те не са знаели. Във всички случаи се ръководим от мотото на болницата: „Когато вярата срещне надеждата, животът намира начин”.

« Обратно

Разпечатайте тази страница
Споделете тази страница: