Новини

 • 29.07.2021
  Проф. Кълвачев участва в кампанията на МОН за повишаване на информираността относно ваксините срещу SARS-COV-2
  Всички Повече
 • 24.07.2021
  РАЖДАНЕТО НА БЛИЗНАЧКИТЕ КАТЕРИНА И МАРТИНА
  Всички Повече
 • 23.07.2021
  АКО ЕДИН КОНТРАЦЕПТИВ ДЕЙСТВА ПРИ ВАША ПРИЯТЕЛКА, НЕ ОЗНАЧАВА, ЧЕ ЩЕ ДЕЙСТВА НАДЕЖДНО И ПРИ ВАС
  Всички Повече
 • 20.07.2021
  КАЧЕСТВЕНАТА И ПРАВИЛНА КОНТРАЦЕПЦИЯ Е ОТ СЪЩЕСТВЕНО ЗНАЧЕНИЕ ЗА ЗДРАВЕТО НА ЖЕНАТА
  Всички Повече
 • 16.07.2021
  ВАГИНАЛНАТА КАНДИДОЗА ОБИЧА ЛЯТОТО
  Всички Повече

СТАНЕТЕ ПРИЯТЕЛИ СЪС СОПОЛИТЕ И НЕ БЪРЗАЙТЕ С АНТИБИОТИКА ПРИ ДЕТЕТО

01.07.2021

СТАНЕТЕ ПРИЯТЕЛИ СЪС СОПОЛИТЕ И НЕ БЪРЗАЙТЕ С АНТИБИОТИКА ПРИ ДЕТЕТО

Визитка:

Д-р Станислав Йорданов завършва медицина в Медицински университет, София през 2006 г.

След година работа в Клиника по анестезиология и интензивно лечение в УМБАЛ “Царица Йоанна- ИСУЛ”, през 2007 г. започва работа в Клиниката по УНГ болести на същата болница, която е най-голямата клиника в страната.

През 2010 г. печели конкурс за асистент и започва да преподава към Катедра по УНГ болести на Медицински Университет, София. По настоящем заема длъжност главен асистент.

През 2014 г. придобива специалност по Оториноларингология, а през 2015 г. - научна степен “доктор” по Оториноларингология.

Завършил е множество специализирани хирургични курсове в Кембридж, Лондон, Ню Касъл, Щутгард, Уинчестър и Анталия. Притежава богат клиничен опит в диагностиката и лечението на УНГ болестите при деца и възрастни.

Водещ специалист е в хирургичното лечение на онкологичните заболявания на главата и шията, лазер- хирургията, ендоскопската синус хирургия, оперативното лечение на сливиците, слюнчените жлези, ушите, както и корективната хирургия на носа и ушите.

 • 1. Д-р Йорданов, на 3 и 4 юли Вие и Вашия екип ще проведете безплатни прегледи за профилактика на трета сливица при деца. Какво трябва да знаят родителите за третата сливица?

Така наречената трета сливица е разположена в носоглътката на детето - назофарингеалната тонзила. Това е тази част на гълтача, намираща се над мекото небце, зад носната кухина.

Представлява струпване на лимфна тъкан.

 • 2. Защо е нужна третата сливица?

За защита. Третата сливица е част от защитния лимфоиден пръстен на гърлото. Тя е първата, която се среща и реагира на вдишаните през носа микроорганизми и е активно функционираща в детската възраст - период на имунологично училище. През този период детският организъм се учи да разпознава и елиминира причинителите на инфекции.

 • 3. Защо се увеличава третата сливица?

Най-честите причини за нарастването на третата сливица са хремите в детска възраст, алергиите и замърсителите на въздуха. Като причина може да бъде и гастроезофагеалният рефлукс (връщане на стомашна течност към гърлото и носа). Обичам да казвам на родителите с малки деца, че трябва да си станат приятели със сопола и да не бързат веднага с антибиотични капки или по-тежко антибиотично лечение, стига това да не води до усложнения. Детската имунна система е незраля и затова честото боледуване е обичайно състояние.

Не е оправдано при всяка една хрема да се ползват антибиотици. Инфекциите в тази възраст е добре да се изболедуват. Бързото включване на антибиотик прекъсва реакцията на имунната система. Ние трябва да оставим тази имунна система да реагира сама да се справя с проблема. По този начин намалява заболеваемостта при детето.

 • 4. Т.е. проблемите с третата сливица се израстват?

Да. Проблемната трета сливица се израства от повечето деца след 6-7 годишна възраст, когато имунитетът започва да укрепва.

 • 5. Колко може да набъбне една трета сливица?

Медицински делим увеличението на три степени. Третата сливица може да набъбне малко, но и да нарастне до степен да запуши напълно носоглътката и да наруши носното дишане на детето.

Когато детето боледува е нормално третата сливица да се увеличи. Необходимо е по-активно проследяване, особено, ако има чести боледувания. За да има най-обективна оценка на състоянието на третата сливица, е добре тя да бъде прегледана, когато детето е здраво. Увеличената трета сливица не означава, че това състояние е трайно.

Можем да окачествим увеличението като проблемно, когато то продължава 2-3 месеца.

 • 6. Нейното разрастване ли е причина за т.нар. задна хрема и „детско – градински сополи“?

Проблем с третата сливица причинява не само големият й размер, но и нейното възпаление. Именно то е причина за така наречената “задна хрема” или “градински сопол”. Честите боледувания водят до инфектиране на третата сливица и тя също започва да става причини в последствие за боледуване. Така децата започват да се разболяват по-често, дори и да не са заразени от друго дете.

 • 7. Каква е връзка между третата сливица и бактериите, които се откриват често при децата в носния и гърления секрет? Кое е първото – бактериите ли водят до възпаление на сливицата или възпалената сливица води до струпване на бактерии?

Носът и гърлото никога не са стерилни. Активно работещата зряла имунна система подтиска развитието на болестотворните микроорганизми, независимо от присъствието им в носа и гърлото. Детската имунна система не е развита напълно, но независимо от това тя работи и реагира с възпаление. Тъй като основният път на навлизане на болестотворните микроорганизми е носът, то и третата сливица, която се намира зад носната кухина, е първата, която реагира с възпалителна реакция.

 • 8. Какви са симптомите при проблем с трета сливица?

Те са няколко и са отчетливи. Детето стои с отворена уста и диша през нея. Спи с отворена уста и хърка, в резултат на това има сухо и възпалено гърло. Има обилно слюнеотделяне и т.нар. балончета от лиги, говори на нос. В някои случаи е налична промяна в захапката и промяна във формата на лицето.

 • 9. Какво се случва, ако не се лекува възпалена трета сливица?

Друг проблем с третата сливица е свързан именно не с размера, а с честото или хронично възпаление. Основни последствия от това са честите проблеми на ушите под формата на среден отит или хронично нарушена вентилация на средното ухо, изявяваща се като хроничен серозен отит. При последния се наблюдава дълготрайно задържане на негнойна течност в средното ухо зад тъпанчевата мембрана, което от своя страна е причина за намалението на слуха на детето. Това намаление е напълно обратимо и не е притеснително, ако се вземат своевременни мерки. Ако обаче неглижираме проблема за дълъг период от време, това може да доведе до структурни промени в средното ухо, водещи до трайно намаление на слуха и хронични възпаления.

 • 10. Винаги ли е необходимо да се оперира? Има ли спешност при това състояние?

Оперативното лечение не е метод за първи избор. То се прилага само в случаите на хроничен проблем, при които медикаментозното лечение не дава резултат. Относно спешността на операцията заявявам категорично, няма спешна операция на трета сливица.

 • 11. При какви случаи се възстановява отново вече премахната трета сливица?

Причина за ново разрастване на третата сливица след извършено оперативно отстраняване са малки остатъци от нея. Този е проблем е по-чест при операции в ранна детска възраст - преди 3-тата година, както и при алергични деца. Трябва да се има предвид, че подобен проблем не значи непременно недобре извършена операция. При някои деца, на които лигавицата на дихателните пътища е по-реактивна това е възможно.

 • 12. Всички ли имаме трета сливица?

Всички деца се раждат с трета сливица. При прегледа дискутираме не дали я има, а дали е проблемна. На определен етап с израстването на детето, третата сливица търпи обратно развитие и след пубертета от нея остават само малки остатъци. Има и редки случаи разбира се, в които се налага да я оперираме и след 20 годишна възраст.

 • 13. Какви са методите за диагностика и лечение?

Основно оценката на третата сливица се прави чрез клиничен преглед и анализ на информацията от родителите. Възможно е да се направи и образно изследване, както и ендоскопско изследване, но това се налага по-рядко. Лечението е първо медикаментозно и ако това не даде желания резултат се пристъпва към хирургично отстраняване.

 • 14. Как могат желаещите да се включат в кампанията на Медицински център „Надежда“ и да се възползват от тези безплатни прегледи за профилактика на третата сливица?

Прегледите ще се провеждат на 3 юли 2021 г. от 8:30 до 20:30 часа от мен и д-р Юлиан Хаджиев и на 4 юли от 8:30 до 14:30 часа от д-р Станчева и д-р Чакандракова. Прегледите са по 15 минути.

Записването става чрез позвъняване в контактния център на болница „Надежда“ на телефони: 02 441 79 70, 0882 193 970, без почивен ден от 8:00 до 20:00 часа.

« Обратно

Разпечатайте тази страница
Споделете тази страница: