Новини

 • 22.10.2021
  Д-р Георги Стаменов е номиниран за Любимец на България в категорията Медицината
  Всички Повече
 • 21.10.2021
  МЕРКИ ЗА БЕЗОПАСНОСТ ЗА ДОСТЪПВАНЕ И ПРЕСТОЙ В МБАЛ "НАДЕЖДА" ПРИ COVID-19
  Всички Повече
 • 20.10.2021
  ДОСТЪП БЕЗ ЗЕЛЕН СЕРТИФИКАТ ДО МЕДИЦИНСКИ ЦЕНТЪР „НАДЕЖДА“ В PARADISE CENTER
  Всички Повече
 • 20.10.2021
  Текстилна токсичност: Какво дебне в дрехите ви?
  Всички Повече
 • 20.10.2021
  Ранното диагностициране на рака на гърдата увеличава многократно шансовете за пълно излекуване
  Всички Повече

Проф. Серхио Хаимович: Офис хистероскопията предоставя възможност за диагностика, лечение и възстановяване в един ден

30.11.2017

Иновативен метод помага при редица гинекологични проблеми

Източник: Zdrave.net

Сряда, 29 Ноември 2017 | 15:33:23

Автор: Полина Тодорова

МБАЛ „Надежда“ бе домакин на Симпозиум по офис хистероскопия, който събра световни имена в областта на гинекологията. Процедурата представлява съвременен щадящ метод за диагностика и лечение на разнообразни гинекологични заболявания, като за разлика от традиционната хистероскопска операция, не изисква упойка и предварителна подготовка на пациента, а възстановителният период е много по-кратък. Какво представлява офис хистероскопията и по какъв начин помага за женското здраве попитахме проф. Серхио Хаимович от Барселона, който първи в света въвежда медицинския лазер в офис хистероскопията.

Проф. Хаимович, какво е мястото на офис хистероскопията в съвременната акушеро-гинекологична практика?

Развитието на офис хистероскопията започва през 1980 година със създаването на първия инструмент за тази цел, който се е използвал само за оглед на вътрешността на матката с помощта на оптичен телескоп, наречен хистероскоп. През 1997 година методът се усъвършенства чрез създаването на инструмента, който служи не са само за оглед, но и за хирургични процедури. Първият специалист, който обединява двете процедури See and treat („виждам“ и „оперирам“), е д-р Стефано Бетоки от Италия. В този смисъл процедурата е започнала да се налага преди 20 години, основно за малки хирургични процедури, свързани с отстраняването на полипи, малки миоми или при наличие на септум. В последните 10 години обаче бяха създадени и добавени много нови инструменти, които позволяват извършване на много по-голям спектър от процедури.


За какви състояния е препоръчително да се прилага методът днес?
На практика с инструментите, които вече са създадени и съществуват, офис хистероскопията може да реши всички патологии в маточната кухина. Преди 10 години аз лично започнах да използвам и медицинският лазер в процедурата, което също допринесе за разширяване на възможностите по отношение на обема от процедури. В момента всички университетски болници в Испания прилагат офис хистероскопията, а в болницата, в която аз практикувам, тя вече се прилага амбулаторно. Моят подход е, че в случай, че имам някакво ограничение за прилагане на процедурата, да се опитам да го превъзмогна чрез търсене на нова апаратура, методи и т.н. Разбира се, офис хистероскопията има своите ограничения както по отношение на пациентите, така и на специалистите, и на използваната техника.

Какво е мястото на медицинския лазер в приложението на офис хистероскопиите?
По същество лазерът представлява насочени лъчи светлина с еднаква дължина и различни свойства. Някои от лазерни телъчи имат афинитет към течности и ги изпаряват, други коагулират тъкани. При лазера се намира перфектния баланс между възможността за хирургична намеса, без да има голяма кръвозагуба.


Разкажете повече за този метод - какви са ползите за пациента и с какво подобрява работата на специалиста?
Има два типа офис хистероскопия. Първият може да се извършва от около 10 и 15% от гинеколозите и по същество представлява хирургия. Тъй като офис хистероскопията днес е евтина, безболезнена и достъпна процедура бихме искали да убедим останалия процент гинеколози да я използват като помощ в диагностиката, така както ползват ултразвука в практиката си. Ето защо моята презентацията на симпозиума се нарича „Хистероскопът е моят стетоскоп“.

Това, което се прави на много места в момента, е първо извършване на диагностична хистероскопия и след няколко дни се пристъпва към хирургична хистероскопия. За жената това е голямо напрежение. Съвсем нормално е тя да иска проблемът й да бъде решен веднага. Именно това предлага офис хистероскопията – диагноза, лечение и бързо възстановяване. Не трябва да пропускаме и ползите от финансова гледна точка за здравните системи – времето, прекарано в операционна зала, е много скъпо. Чрез прилагането на офис хистероскопията могат да се спестят средства, които да се насочат към скъпите отворени операции, за които няма алтернатива.

Нужно ли е да се направи упойка при офис хистероскопия или тя е възможна без анестезия?

Процедурата не изисква упойка, което спестява и време за възстановяване, тоест на практика още в същия ден жената си тръгва. Офис хистероскопията създава известен дискомфорт, но той не е сериозен – при 90% от жените усещането е като при менструална болка. По-скоро проблемът произхожда от притеснението и напрежението в самата пациентка. Затова е нужно да се работи в посока, насочена към осигуряване на спокойствие и чувство за сигурност у жените. В този смисъл е важна връзката между пациентката и лекаря, за да се извърши безпроблемно процедурата.

Приложима ли е процедурата при бременни жени?

Не, бременността е противопоказание. При определени случаи обаче тя може да се прилага и при бременни - например при жени, които за съжаление често абортират, без да са установени причините за това, тоест всички изследвания са в норма. При тези случаи методът позволява да се видят малформации на ембриона, които не биха могли да се засекат с ултразвук.


Вие гостувате на болница Надежда за трети път, обучавате свои колеги от България и чужбина тук, какви са Вашите впечатления от колегите ви, от това, как се възприема този иновативен метод, навлиза ли все по-успешно в практиката им?

Категорично мога да заявя, че нивото в болница „Надежда“ е изключително високо. Ние заедно с д-р Луис Алонсо сме инициатори на международния конгрес по офис хистероскопия, който събира специалисти от редица държави. Обикновено на подобни събития има много известни специалисти, но и много лекари, които въпреки че все още не са толкова популярни, правят невероятни неща. Именно за тях болница „Надежда“ и симпозиумът, който се организира в нея, е място, на което те да се представят и да обменят опит.

« Обратно

Разпечатайте тази страница
Споделете тази страница: